Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Περί εξοπλισμών...

Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει για ακόμη μια φορά ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, υποτίθεται για την άμυνα της χώρας! Από τα κρατικά ταμεία θα βγουν περίπου 2,2 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, που και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τις αμυντικές ανάγκες της χώρας... Η νέα αγορά επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες του εκσυγχρονισμού πολεμικών πλοίων και η κατασκευή νέων, που αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), κινούνται και εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού. Είναι αποφάσεις, οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθυντήριες εντολές που δόθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, σε όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του.

Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας, αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις της έχουν οργανικά ενταχθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε δίστασε χτες να αναφέρει μέσα στο ΚΥΣΕΑ ότι το ΝΑΤΟ, αν χρειαστεί, θα φτάσει μέχρι και την τελευταία χώρα της Ασίας... Βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κυρίως για τα προσχήματα, υποστήριξε ότι τα ελικόπτερα είναι αναγκαία για τη μεταφορά μονάδων που θα «ανακαταλάβουν νησιά και βραχονησίδες»... Ολα αυτά, βέβαια, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδώσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει και η Τουρκία.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, αλλά και τις εξελίξεις, η ΝΔ ανακινεί θέμα περί αδιαφάνειας στις διαδικασίες αγοράς και δημόσιων διαγωνισμών. Με περίσσια υποκρισία ανακινεί ένα τέτοιο θέμα, προκειμένου να πυροδοτήσει τις επιφανειακές «κόντρες» του δικομματισμού. Γνωρίζουν πολλοί καλά μέσα στη ΝΔ ότι οι τέτοιες «θεσμικές» διαδικασίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, συμμετείχαν και οι ίδιοι εξάλλου σ' αυτές. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι αντιλαϊκοί στόχοι συμβαδίζουν και με μέσα σκοτεινά, που ωφελούν εταιρίες και μεσάζοντες.

Γύρω από το ελληνικό Πεντάγωνο, αλλά και τα πολιτικά γραφεία ανέκαθεν αμέτρητες εταιρίες και μεσάζοντες εμφανίζονται. εκπροσωπώντας πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες, επιδιώκουν την πώληση οπλικών συστημάτων. Κάθε Αμερικανός πρέσβης που πέρασε από τη χώρα μας, μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από τις συνεδριάσεις του εκάστοτε ΚΥΣΕΑ, αφιέρωνε αρκετές ώρες, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης και του στρατού για να «πείσει» για την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζονται από τις πολεμικές βιομηχανίες της χώρας του... Αξίζει να υπενθυμίσουμε μόνο τις πιέσεις που άσκησε ο Μπερνς, για να προμηθευτεί η Ελλάδα αμερικανικούς πυραύλους «Πάτριοτ» και όχι «S-300». Ιδιες εικόνες και στις Συνόδους Κορυφής τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, όπου ένα μυθικό παζάρι στήνεται μέσα και έξω από τις αίθουσες των συνεδριάσεων... Ούτε οι μεσάζοντες λοιπόν έχουν αλλάξει, ούτε οι πολυεθνικές. Τα πολεμικά «τραστ» αυξάνουν τα κέρδη τους και από τις παραγγελίες των ελληνικών κυβερνήσεων, που προσφέρουν και έτσι τεράστιες υπηρεσίες στον ιμπεριαλισμό.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ