Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζητούνται απαντήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί κάποιος κυβερνητικός αρμόδιος να μας εξηγήσει συγκεκριμένα πιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στην Ουάσιγκτον; Χτες, για παράδειγμα, συναντήθηκε με την πολύ Κοντολίζα Ράις και σήμερα συναντάται με τον Κόλιν Πάουελ. Κατ' αρχή, πήγε να ζητήσει κάτι, ή, να ακούσει τη γνώμη του Λευκού Οίκου (για να μην πούμε κάτι πολύ χειρότερο), σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό; Κι αν είναι το πρώτο, τι συγκεκριμένα ζητά; Να πιέσει η Ουάσιγκτον την Αγκυρα, ώστε η δεύτερη να πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν; Κι αν αυτό γίνει, το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Οι... σκληρές διαπραγματεύσεις πάνω στο σχέδιο μέχρι τις 12 Δεκέμβρη; Και καλά, ζητά ό,τι ζητά, τι δίνει όμως σε αντάλλαγμα των «καλών υπηρεσιών» του Λευκού Οίκου; Μόνο την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Αγκυρας, να πάρει η τελευταία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης; Μα αυτό, το 'χει δημόσια διακηρύξει, ήδη, η κυβέρνηση Σημίτη. Μήπως, ταυτόχρονα, συζητιούνται και τα θέματα του ευρωστρατού, των ελληνοτουρκικών διαφορών κλπ., μια και έχουν γίνει πακέτο πλέον και πάνε όλα σ' ένα, που λέει και η γνωστή διαφήμιση; Κι αν ναι, τι λέει ο Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, για όλ' αυτά;

Περιμένουμε απαντήσεις...

«Πουλητάρι»

«Πουλητάρι». Η λέξη δεν υπάρχει στο επίσημο λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Αυτές τις μέρες όμως έχει γίνει από τις πλέον διαδεδομένες λέξεις ανάμεσα στις καμαριέρες των ξενοδοχείων της Αθήνας. Τη χρησιμοποιούν μόλις βλέπουν πρώην συναδέλφισσά τους που κάποτε ήταν μάχιμη αλλά σήμερα - καθώς στο μεταξύ έχει δει «το φως το αληθινό» - έχει περάσει στην απέναντι όχθη, έχοντας κάνει στόχο ζωής να χτυπηθούν οι κομμουνιστές στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, για να προωθήσει έτσι, λέει, την «ενότητα στη δράση». Η φράση «καλά, τώρα στα γεράματα βρήκες να γίνεις και συ πουλητάρι;» που λένε μόλις τη βλέπουν οι καμαριέρες, συνοδεύεται και με μια κίνηση που δεν είναι κόσμιο να περιγράψουμε. «Πουλητάρι»! Ακριβέστατο.

Το φύλλο συκής...

«Δωρεάν γη στους αγρότες» έλεγε ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος» της Κυριακής, αναφερόμενος σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς - σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας - και προκαλούσε απορίες σε όποιον τον διάβαζε, μια και οι πάντες γνωρίζουν πως άλλα είναι τα κύρια προβλήματα του αγροτικού τομέα και των αγροτών. Και, πάντως, δεν υπάρχει έλλειψη αγροτικής γης.

Οι απορίες αυτές λύθηκαν χτες. Γράφει, λοιπόν, το χτεσινό «Βήμα» και, μάλιστα, στην πρώτη του σελίδα, συνεχίζοντας την παρουσίαση του αγροτικού πολυνομοσχεδίου, που επεξεργάζεται το υπουργείο Γεωργίας: «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί γίνονται επιχειρήσεις - Τι κίνητρα δίνονται για συγχωνεύσεις». Και η άποψη της εφημερίδας, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «... Ωστόσο, το περί ου ο λόγος νομοσχέδιο (σ.σ. της απόδοσης γης) για να περάσει από το επίπεδο της "σημαντικής πρωτοβουλίας" σε εκείνο του "σημαντικού σταθμού" της αγροτικής πολιτικής χρειάζεται κάτι ακόμη: την εξασφάλιση της αγροτικής γης ως ενός λειτουργικού και αποδοτικού μέσου παραγωγής, ικανού να συμβάλει στην οικονομική μεγέθυνση και στην ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του γεωργικού τομέα. Η ακτημοσύνη δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες. Μεγάλα προβλήματα θεωρούνται η κατοχή μικρού και διάσπαρτου κλήρου, η ύπαρξη πολλών σχολαζόντων γαιών, η ιδιοκτησία αγρών από μη κατ' επάγγελμα γεωργούς και σε ορισμένες περιπτώσεις η αιφνίδια και απρογραμμάτιστη αλλαγή της χρέωσης γης...».

... και τι έκρυβε

Και η άποψη του «Βήματος» καταλήγει: «Αυτά αναζητούν αποφασιστικές και τολμηρές λύσεις - έστω κι αν αυτές έχουν πολιτικό κόστος. Μόνον έτσι όμως θα διατηρηθεί ο αγροτικός πληθυσμός στην ύπαιθρο, απασχολούμενος σε βιώσιμες και αποδοτικές μονάδες, και θα διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα». Με άλλα λόγια, δηλαδή, το «Βήμα» προτείνει «τολμηρές» καπιταλιστικές διαρθρωτικές αλλαγές - «έστω κι αν αυτές έχουν πολιτικό κόστος». Την ολοκληρωτική παράδοση, δηλαδή, του αγροτικού τομέα στις κερδοσκοπικές ορέξεις και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, με την ολόπλευρη ενίσχυση της δημιουργίας μεγάλων καπιταλιστικών γεωργικών επιχειρήσεων και το ξερίζωμα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, τουλάχιστον από τη γη τους, αν όχι κι από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Και, βέβαια, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το προετοιμαζόμενο από το υπουργείο Γεωργίας νομοσχέδιο, αλλά, προφανώς, το «Βήμα» θα ήθελε να είναι περισσότερο τολμηρό...

Τα οικονομικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑΧΥΤΑΤΑ αναπτυσσόμενη είναι η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όσα διοχετεύονται από την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Διπλάσιοι οι ρυθμοί, λέει, από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι προδιαγεγραμμένες «απελευθερώσεις αγορών» θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη...

Συμπέρασμα: Φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία τρέχει τελικά πολύ γρήγορα και γι' αυτό οι Ελληνες εργαζόμενοι και άνεργοι (που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να επωφελούνται από αυτό)... δεν την προλαβαίνουν.

Μια χαρά, όμως, την προλαβαίνουν και ενίοτε την ...ξεπερνάνε οι κάθε είδους προνομιούχοι, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, «προμηθευτές», «θεσμικοί επενδυτές» και γενικότερα «αναπτυξιακοί φορείς».

Να υποθέσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας - εκτός πολλών άλλων οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων - δε γνωρίζει ούτε καν για την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και, γενικότερα, την οικονομική κατάσταση του μέσου Ελληνα; Μάλλον απίθανο, διότι υποτίθεται πως είναι ο οργανισμός εποπτείας των τραπεζικών ιδρυμάτων.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ για μεγάλες πλάκες με την εφαρμογή των περίφημων αντικαπνιστικών μέτρων στα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία, όπου προβλέπονται ειδικοί χώροι για τις δυο ...«κατηγορίες», στις οποίες θέλουν να πιστέψουμε ότι ανήκουμε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, έχουν εκτιμήσει την κατάσταση οι αρμόδιοι και εκτιμούν ότι οι καταστηματάρχες εστιατορίων στην Ελλάδα είναι κυρίως ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν καταστήματα εκατοντάδων τετραγωνικών ή αντίστοιχων διαθέσιμων κεφαλαίων και μπορούν να προχωρήσουν στις ανάλογες ρυθμίσεις;

Πάλι καλά, δηλαδή, που σκέφθηκαν να εξαιρέσουν τα παραδοσιακά καφενεία, αλλιώς η κατάσταση θα κατέληγε σίγουρα σε τραγελαφικά φαινόμενα. Αλλά μην αμφιβάλλετε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση για ορισμένα παραπάνω πρόστιμα.

Ολα αυτά, φυσικά, στο όνομα της καλής μας υγείας. Κρεβάτια νοσοκομείων, επαρκές προσωπικό και χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας σ' αυτήν τη χώρα μπορεί να μην έχουμε, αλλά από νομοθεσία Υγείας είμαστε εφάμιλλοι της Ευρώπης.

Περί εξοπλισμών...

Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει για ακόμη μια φορά ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, υποτίθεται για την άμυνα της χώρας! Από τα κρατικά ταμεία θα βγουν περίπου 2,2 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, που και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τις αμυντικές ανάγκες της χώρας... Η νέα αγορά επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες του εκσυγχρονισμού πολεμικών πλοίων και η κατασκευή νέων, που αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), κινούνται και εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού. Είναι αποφάσεις, οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθυντήριες εντολές που δόθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, σε όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του.

Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας, αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις της έχουν οργανικά ενταχθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε δίστασε χτες να αναφέρει μέσα στο ΚΥΣΕΑ ότι το ΝΑΤΟ, αν χρειαστεί, θα φτάσει μέχρι και την τελευταία χώρα της Ασίας... Βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κυρίως για τα προσχήματα, υποστήριξε ότι τα ελικόπτερα είναι αναγκαία για τη μεταφορά μονάδων που θα «ανακαταλάβουν νησιά και βραχονησίδες»... Ολα αυτά, βέβαια, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδώσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει και η Τουρκία.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, αλλά και τις εξελίξεις, η ΝΔ ανακινεί θέμα περί αδιαφάνειας στις διαδικασίες αγοράς και δημόσιων διαγωνισμών. Με περίσσια υποκρισία ανακινεί ένα τέτοιο θέμα, προκειμένου να πυροδοτήσει τις επιφανειακές «κόντρες» του δικομματισμού. Γνωρίζουν πολλοί καλά μέσα στη ΝΔ ότι οι τέτοιες «θεσμικές» διαδικασίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, συμμετείχαν και οι ίδιοι εξάλλου σ' αυτές. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι αντιλαϊκοί στόχοι συμβαδίζουν και με μέσα σκοτεινά, που ωφελούν εταιρίες και μεσάζοντες.

Γύρω από το ελληνικό Πεντάγωνο, αλλά και τα πολιτικά γραφεία ανέκαθεν αμέτρητες εταιρίες και μεσάζοντες εμφανίζονται. εκπροσωπώντας πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες, επιδιώκουν την πώληση οπλικών συστημάτων. Κάθε Αμερικανός πρέσβης που πέρασε από τη χώρα μας, μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από τις συνεδριάσεις του εκάστοτε ΚΥΣΕΑ, αφιέρωνε αρκετές ώρες, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης και του στρατού για να «πείσει» για την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζονται από τις πολεμικές βιομηχανίες της χώρας του... Αξίζει να υπενθυμίσουμε μόνο τις πιέσεις που άσκησε ο Μπερνς, για να προμηθευτεί η Ελλάδα αμερικανικούς πυραύλους «Πάτριοτ» και όχι «S-300». Ιδιες εικόνες και στις Συνόδους Κορυφής τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, όπου ένα μυθικό παζάρι στήνεται μέσα και έξω από τις αίθουσες των συνεδριάσεων... Ούτε οι μεσάζοντες λοιπόν έχουν αλλάξει, ούτε οι πολυεθνικές. Τα πολεμικά «τραστ» αυξάνουν τα κέρδη τους και από τις παραγγελίες των ελληνικών κυβερνήσεων, που προσφέρουν και έτσι τεράστιες υπηρεσίες στον ιμπεριαλισμό.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ωμή υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Την τελική απόφαση θα την πάρει ο κυπριακός λαός. Αυτός θα επιλέξει τι θέλει, με ποια λύση θέλει να ζήσει». Ιδιαίτερα επέμενε στο προαναφερόμενο επιχείρημα ο Κ. Σημίτης, στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, λένε τα χτεσινά ρεπορτάζ. Κι ας γνωρίζουν οι πάντες ότι ο κυπριακός λαός βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Κι ας γνωρίζουν όλοι, επίσης, ότι ανάμεσα σε όσους κρατούν το πιστόλι είναι και οι εγχώριοι κυβερνώντες.

Πάντως, δεν αμφισβητούμε τις σχετικές πληροφορίες. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, που συναντάται η υποκρισία με την ωμότητα στους λόγους και τις πρακτικές των κυβερνώντων. Με τον ίδιο τρόπο ...κατοχυρώνουν το πρώτιστο ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο υποτίθεται πως αποτελεί υποχρέωση της κοινωνίας και του κράτους - ως της οργανωμένης συγκρότησης της πρώτης - να το εξασφαλίζουν. Μιλάμε για το δικαίωμα στη δουλιά. Αντίστοιχη φροντίδα επιφυλάσσουν, επίσης, στα δικαιώματα της μόρφωσης, της υγείας και τόσα άλλα. Η πολιτική τους δημιουργεί ανεργία και συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης, για όσους βρίσκουν δουλιά, υποβαθμίζει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αλλά, στα λόγια, όλα πάνε καλά και ωραία. Στο κάτω κάτω, ο λαός μίλησε διά της ψήφου του, σου λένε...

Το 'χει πιστέψει...

Σε κάποια στιγμή της προχτεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκαν οι νέοι εξοπλισμοί, γράφει η χτεσινή «Απογευματινή», «παίρνει το λόγο η κ. Βάσω Παπανδρέου και λέει στον υπουργό Εθνικής Αμύνης: "Γιάννο, αυτό το θέμα των προμηθειών έχει αρχίσει να παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Πες μας, τουλάχιστον, ποιοι είναι οι μεσάζοντες για να ξέρουμε κι εμείς"! Και ο κ. Παπαντωνίου απάντησε: "Μα, δεν υπάρχουν μεσάζοντες"».

Πες, πες, το 'χει πιστέψει και ο ίδιος...

Το παράδειγμα της Αυστραλίας...

Ζεις στην Αυστραλία και θέλεις να είσαι ασφαλής; Να κοιμάσαι με το κεφάλι ήσυχο; Τότε θα πρέπει να κωφεύεις στις εκκλήσεις για βοήθεια του αλλοδαπού ανυποψίαστου γείτονα, επειδή στο σπίτι του εισέβαλαν πάνοπλοι μασκοφόροι άνδρες των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, έτοιμοι να πατάξουν την «τρομοκρατία»! «Θα πρέπει» να κλείνεις τα μάτια όταν οι ειδικές δυνάμεις απαγάγουν πατέρα, μητέρα και το 13χρονο γιο τους επειδή θεωρούνται ύποπτοι, με... αδιάσειστες «ενδείξεις» τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (μουσουλμάνοι) και την εθνική καταγωγή τους (κατά προτίμηση Ινδονήσιοι...)!

Θέλεις το καπιταλιστικό κράτος να σου ανταποδίδει τα μέγιστα (πάντα όσον αφορά στην «ασφάλειά σου») επειδή είσαι «νομοταγής και φορολογούμενος πολίτης»; Τότε, πρέπει να «κλειδώνεις» τα «κυκλώματα» του εγκεφάλου σου και να μη δίνεις καμιά σημασία σε όσους επικρίνουν τους φορείς κρατικής καταστολής, παρ' ότι οι τελευταίες επιδίδονται σ' ένα όργιο καταστρατήγησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων (π.χ. οικιακό άσυλο, ιδιωτική ζωή, κλπ.) με πρόσχημα (πάντα) την πάταξη της τρομοκρατίας...

... και η γενικότερη σημασία του

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Οπως ξέρει ο καθένας, το 'να φέρνει τ' άλλο. Κι έτσι, πρέπει να σκύβεις το κεφάλι με «σέβας», όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σου (Αλεξάντερ Χάουαρντ) ζητά την ανοχή σου για «λίγη υπέρμετρη βία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης»! Πρέπει από μόνος σου να ανοίγεις τις πόρτες του σπιτιού ή της δουλιάς σου και να καταδίδεις στις μυστικές υπηρεσίες και στα όργανα επιβολής του νόμου τους όποιους «ύποπτους τρομοκράτες», φίλους και γείτονές σου!

Και μέχρι πότε θα γίνονται όλ' αυτά; Αρχικά «για τρία έως πέντε χρόνια», επειδή η κυβέρνησή σου «ξέρει» ή προβλέπει «πως μέχρι τότε θα υφίσταται η τρομοκρατική απειλή»... Μετά; Μετά θα έχεις μάλλον «ξεχάσει» τι νόημα έχουν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ενεργή συμμετοχή στα κοινά και η συλλογική δράση, κλπ., κλπ.

Βέβαια, δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να αναρωτηθείς ποιοι αποφασίζουν για σένα, χωρίς εσένα. Δεν αποκλείεται, επίσης, να εκφράσεις αυτές τις σκέψεις φωναχτά. Τότε, λοιπόν, θα έχει έρθει η δική σου σειρά... αφού, άλλοι, «πιο νομοταγείς πολίτες», με μεγαλύτερο πάθος για την ασφάλεια και την τάξη, θα κωφεύουν στις δικές σου εκκλήσεις για βοήθεια!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα και υποχρέωση η αντίσταση

Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας από τους κάθε λογής «προστάτες», τους κάθε λογής «συμμάχους» και τους υποτελείς ντόπιους εκφραστές τους, είναι αναφαίρετο δικαίωμα και καθήκον του κάθε πολίτη. Πιστοί σ' αυτό το καθήκον, ασκώντας το κεκτημένο δικαίωμά τους, έδρασαν - όπως και χιλιάδες άλλοι - οι αγωνιστές του αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος που σύρθηκαν σε μια δίκη πολιτικής σκοπιμότητας και τελικά χτες αθωώθηκαν.

Είναι σάρκα από το σώμα του ελληνικού λαού που στάθηκε μπροστά στις δολοφονικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όταν με ορμητήριο τη χώρα μας εξέδραμαν για το μακελειό στα Βαλκάνια. Πολύμορφα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο γιουγκοσλάβικο λαό που επί 78 ημέρες βομβαρδίστηκε ανελέητα στο όνομα της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Με τη δράση του, το αντιπολεμικό κίνημα έστειλε ένα σαφές μήνυμα, όταν με τα μπλόκα στους δρόμους και τις διαδηλώσεις, έβαζε εμπόδια στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τις ανάγκαζε να επιστρέψουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή τις έστελνε... για μπρόκολα στη Λαχαναγορά. Το μήνυμα δήλωνε την ανυπότακτη στάση του απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Απέναντι στην υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών συμμάχων της.

Γι' αυτό έπρεπε να χτυπηθεί. Και έτσι μπήκε σε εφαρμογή η δίωξη. Οι παρανομούντες (η κυβέρνηση) έγιναν διώκτες και επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν την πατριωτική, αντιιμπεριαλιστική δράση. Οι περιπτώσεις του Λιτοχώρου, της Καλαμάτας, του Κιλκίς αποτελούν δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν προκειμένου να ισοπεδωθεί το δικαίωμα αντίστασης.

Ιδιαίτερα τώρα, που το ΝΑΤΟ διευρύνει το χώρο «ευθύνης του» σε όλο τον κόσμο, η επιχείρηση καθυπόταξης των λαών γίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τον επιτυχή ρόλο του, για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ενόψει βρίσκεται ο πόλεμος στο Ιράκ. Το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού - εάν υιοθετηθεί, εκτός των άλλων - θα αποτελέσει το έδαφος για εκδήλωση νέων εντάσεων στην περιοχή. Η χώρα μας μέρα με τη μέρα εμπλέκεται βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Συμμετέχει στις δυνάμεις που δημιουργούνται για την καθυπόταξη των λαών (ΝΑΤΟ, Ευρωστρατός, Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, «ειρηνευτικά σώματα») και η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση δεσμεύεται για αποτελεσματικότερη συμμετοχή με στρατιώτες, υποδομές και εξοπλιστικά προγράμματα.

Γι' αυτό πρέπει σήμερα και όχι αύριο, κάθε μέρα, κάθε ώρα, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να δυναμώνει. Η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός έχουμε τη δύναμη - το αποδείξαμε- να παλέψουμε πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά. Να βάλουμε φραγμό στη δίωξη της πάλης των λαών. Να εντείνουμε τον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να διαλυθεί. Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Εξοπλισμοί

Δύο δισ. παραγγελία

για αεροπλάνα

και για πλοία,

δύο δισ.

για όπλα, σφαίρες

κι οι μεσάζοντες

οι λέρες

έχουν γλέντι

και βεγγιέρες!

* * *

Δύο δισ. επάνω κάτω

για οπλισμό

σαφώς του ΝΑΤΟ,

για του ΝΑΤΟ

τα κανόνια

θα πληρώνουμε

για χρόνια

όλοι εμείς

σαν τα κωθώνια!

* * *

Δύο δισ. παραγγελία

εμ κοστίζει η «φιλία»

έτσι τζάμπα δίχως κάτι

δίχως ο άλλος

να εισπράττει

δεν μπορείς

νά 'χεις «προστάτη»!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org