Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας

Οι Νίκος Κατσαρός, διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος» και Ταξιάρχης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμαναν πως στη ραδιενέργεια δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας αλλά όρια αποδεκτού κινδύνου.

Αναφέρθηκαν σε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τη λειτουργία των πυλώνων υψηλής τάσης, αυξάνουν τις πιθανότητες στους κατοίκους των γύρω περιοχών να παρουσιάσουν καρκίνο, εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος, βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος κλπ.

Τα παιδιά, πρόσθεσαν, που ζουν σε τέτοιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν λευχαιμία. Παράλληλα τα ρυπογόνα σωματίδια της ατμόσφαιρας, όταν υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μένουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερο στον οργανισμό και άρα επιφέρουν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση. Χαρακτήρισαν επίσης ανεδαφικό το όριο των 100 τ.μ. για το μαγνητικό πεδίο που θέτει η ΔΕΗ και κατήγγειλαν πως δε λαμβάνει υπόψη τα νέα διεθνή κατώτατα επιτρεπτά όρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ