Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Προσαγωγές από το οικογενειακό περιβάλλον

Ανακρίνονται δύο αδέλφια του Ξηρού και ένας φίλος τους

Ο Χρ. Ξηρός, που ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία

Eurokinissi

Ο Χρ. Ξηρός, που ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Σε ...οικογενειακή υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση της εξάρθρωσης της «17 Ν». Τρεις αδερφοί της οικογένειας Ξηρού εξετάστηκαν από τις αρχές. Εκτός από τον Σάββα, ο Χριστόδουλος φέρεται να ομολόγησε τη σχέση του με την οργάνωση «17 Νοέμβρη» και ο Βασίλης Ξηρός μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για κατάθεση στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μαζί του μεταφέρθηκε και ένας ακόμα κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο 27χρονος Διονύσης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, που διάβασε χτες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της, αναφέρεται ότι:

«Σας ενημερώνουμε ότι προσήχθησαν χθες στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και εξετάζονται σε σχέση με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Ν", οι εξής:

- Χριστόδουλος Ξηρός του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, που γεννήθηκε το 1958 στην Ακαμάτρα Ικαρίας Σάμου, όπου και κατοικεί.

- Βασίλειος Ξηρός του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, που γεννήθηκε το 1972 στην Κοζάνη και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, Μάρκου Μπότσαρη 7.

- Διονύσιος Γεωργιάδης του Παναγιώτη και της Δέσποινας, που γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει στην οδό Πασσαλίδη 55».

Είναι η πρώτη φορά, που οι αρχές δίνουν στη δημοσιότητα ονόματα των προσαχθέντων.

Εξάλλου, ένα ακόμα όπλο της «17 Ν» απέκτησε ταυτότητα και μάλιστα «ιστορική». Πρόκειται για ένα 45άρι πιστόλι, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ενέργειες. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Ε. Οικονόμου, το 45άρι που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως έχει χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες των Πέτρου και Σταμούλη στις 16/1/80, Μομφεράτου και Ρουσέτη στις 21/2/85, Αθανασιάδη - Μποδοσάκη στις 1/3/88, Παύλου Μπακογιάννη στις 29/6/89, Στίβεν Σόντερς στις 8/6/2000 και στον τραυματισμό του Ε. Παπαδημητρίου στις 21/12/93.

Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα δύο όπλα της οργάνωσης. Ενα 45άρι που χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή των Σεπολίων, στις 20 Νοέμβρη 1991 και ένα 38άρι.

Οι «προσαγωγές»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχτηκε, κατά την ανάκρισή του, τη σχέση του με την οργάνωση. Ο Χριστόδουλος Ξηρός προσήχθη αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τρίτης. Βρισκόταν στον «Ευαγγελισμό», για να επισκεφθεί τον αδελφό του, όταν αστυνομικοί τον παρέλαβαν για ανάκριση. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη είχαν κληθεί να καταθέσουν άλλοι τρεις αδερφοί του Σάββα Ξηρού. Τελικώς, κρατήθηκε ο Βασίλης, ο οποίος, μαζί με τον Δ. Γεωργιάδη, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροπλάνο. Ο Διονύσης Γεωργιάδης φέρεται να νοίκιαζε στην Αθήνα διαμέρισμα μαζί με τον Βασίλη Ξηρό. Συχνά πήγαινε εκεί και ο Σάββας Ξηρός. Οι ειδικοί της εγκληματολογικής υπηρεσίας προσπαθούν τώρα να ταυτοποιήσουν στοιχεία και να συνδέσουν πρόσωπα με ευρήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η υπόθεση της «17 Ν» έχει γίνει πολύ «οικογενειακή», δήλωσε ότι «βιάζεστε πολύ. Είναι ένα κουβάρι, που ξετυλίγεται και θα συνεχίσει να ξετυλίγεται. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Πάρα πολλά πράγματα θα βγουν στο φως. Οι αρχές ασφαλείας δουλεύουν με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο. Κάνουν ανακοινώσεις μόνον όταν έχουν κάτι σίγουρο και σοβαρό να πουν». Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Δ. Κουφοντίνας εμφανίστηκε παλιότερα να προπαγανδίζει υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, είπε ότι «είναι μια πολύ παλιά συνταγή λάσπης».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Μίλερ, απένειμε χτες και πάλι εύσημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση. Ανέφερε ότι «είναι ενδιαφέρουσες και θετικές οι έρευνες που γίνονται. Θα είναι μακριά η διαδικασία. Δεν είναι καιρός για φήμες. Οι έρευνες θα δώσουν τις απαντήσεις».

«Καταδρομική» στους Λειψούς

Με καταδρομική επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας χθες το απόγευμα στους Λειψούς της Δωδεκανήσου συνελήφθη ένας ακόμα «ύποπτος» για συμμετοχή στην «17Ν». Η σύλληψη έγινε κατά την επιβίβασή του σε πλοίο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα. Η είδηση μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα από τις αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η σύλληψη αυτή σημαίνει ότι οι έρευνες διευρύνονται και προς την πρώτη ομάδα που συγκρότησε την «17Ν». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για ένα άνδρα 60 περίπου ετών που συνδέεται με την Γαλλία και έχει εξοχικό στους Λειψούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αύριο το Εφετείο για τη «17 Ν»(2005-12-01 00:00:00.0)
Πρόταση εισαγγελέα για παραπομπή των 18 σε δίκη(2002-11-30 00:00:00.0)
Δίωξη και κατά του Αυγουστίνου Ξηρού(2002-11-02 00:00:00.0)
Στον Κορυδαλλό και ο Σάββας Ξηρός(2002-09-03 00:00:00.0)
Ολη η δικογραφία στις εφημερίδες!(2002-07-24 00:00:00.0)
Στοιχειοθετούν κατηγορίες κατά τουλάχιστον τριών ατόμων(2002-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ