Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΣΑ
Ζητάει να τηρηθούν οι δικονομικές εγγυήσεις

Παρέμβαση στο θέμα των ερευνών στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη» έκανε χτες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ζητάει να τηρηθούν οι δικονομικές εγγυήσεις στην περίπτωση των υπόπτων ή κατηγορουμένων για την τρομοκρατία. Ανάλογη παρέμβαση πριν μερικές ημέρες έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ζητάει να διευκρινίσουν αμέσως οι εισαγγελικές αρχές τη νομική διαδικασία που τηρούν στην υπόθεση σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Ο ΔΣΑ αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι συνταγματικές αρχές και οι δικονομικές εγγυήσεις με σκοπό τη διασφάλιση της δικαιικής έννομης τάξης». Επίσης, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο περίεργο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και ανεύθυνης παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών, που βαφτίζει υπόπτους και κατηγορούμενους, κατά παράβαση αρχών του κράτους δικαίου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Νεφελώδης κατάσταση

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εισαγγελικές αρχές, στην περίπτωση του Ξηρού, μάλλον σκόπιμα, αφήνουν να δημιουργείται μια νεφελώδης κατάσταση και «γκρίζες ζώνες».

Τα ερωτήματα που τίθενται από νομικούς και θέτουν σε αμφισβήτηση τους δικονομικούς χειρισμούς των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών αφορούν την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται ο Σ. Ξηρός υπό περιορισμό. Δηλαδή, θα πρέπει να απαντήσουν οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές αν ο Σ. Ξηρός είναι κρατούμενος ή ασθενής υπό προστασία, κατηγορούμενος ή μάρτυρας και τέλος αν είναι ένοχος ή ύποπτος. Το καθεστώς που τελεί ο 40χρονος είναι κομβικό σημείο και από αυτό εξαρτάται ποια διαδικασία και πώς θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, καθώς επίσης και ποια δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει ο κατηγορούμενος.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές και διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Σ. Ξηρός δεν είναι κρατούμενος, χωρίς να διευκρινίζουν σε τι καθεστώς τελεί. Αυτό, όμως, όπως ανέφεραν πέντε δικαστικές παρατάξεις του ΔΣΑ σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, προσβάλλει βάναυσα δικονομικά και συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ