Το εδαφικό συζήτησαν χτες στο πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί το βελγικό μοντέλο συντάγματος. Αυτό γίνεται με πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς, την οποία αποδέχτηκε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως συζητά το βελγικό μοντέλο στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά που είναι ο στόχος της τουρκικής πλευράς. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες.
Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς δήλωσε σε περίπτωση που τα «δύο κράτη» στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του, καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε θα μπορούν να προχωρήσουν σε «κανονικές σχέσεις» με την ΕΕ, «ως μια φωνή». Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος δέχτηκε προχτές τον πρεσβευτή του Λουξεμβούργου στην Αθήνα Φερνάρντ Καρθέισερ, ο οποίος είναι διαπιστευμένος και στην Κύπρο, ανέφερε επίσης ότι πάντοτε θα διαφυλάττονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και η ισορροπία Ελλάδας - Τουρκίας. Ο κατοχικός ηγέτης σχολίαζε τα όσα αναφέρονται για την Κύπρο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη.
Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργος Βασιλείου, δήλωσαν ότι υπάρχουν πολύ θετικά στοιχεία από σφαιρική συζήτηση του βελγικού μοντέλου ομοσπονδίας. Σχολιάζοντας τη χτεσινή αποκάλυψη του Προέδρου Κληρίδη, ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το βελγικό μοντέλο, ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από αυτή τη συζήτηση.
Στο βελγικό μοντέλο, είπε, δεν υπάρχουν δικαιώματα αρνησικυρίας, δεν υπάρχουν ισοψηφίες στα νομοθετικά σώματα, υπάρχει κεντρική κυβέρνηση με ικανοποιητικές εξουσίες και ο πρωθυπουργός προέρχεται πάντοτε από την πλειοψηφία.
Ο κ. Βασιλείου, δήλωσε εξάλλου πως αν ο Ντενκτάς έλεγε ότι αποδέχεται το βελγικό μοντέλο, θα ήταν έτοιμος να το δεχτεί αμέσως.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε συζήτηση του βελγικού μοντέλου, ως βάσης του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι αποσπασματικά κάποια στοιχεία του βελγικού μοντέλου, όπως ο ορισμός του πρωθυπουργού από την πλειοψηφούσα κοινότητα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση στις αξιώσεις του Ντενκτάς. Ωστόσο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Ντενκτάς χρησιμοποιεί το βελγικό μοντέλο, μόνο, για την πρόνοιά του που απαιτεί λήψη αποφάσεων για την εκπροσώπησή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση από δύο όργανα.
Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε, με ποια έννοια, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρεται στην έναρξη συζήτησης του βελγικού μοντέλου. Είναι εξαιρετικά περίπλοκο, επισήμανε, να ξεκινήσει αναλυτική συζήτηση.
Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ωθεί εσκεμμένα την τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τη διαδικασία των συνομιλιών. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία και «να αποτρέψει», όπως είπε, «τη συνωμοσία».
Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό «Μπαϊράκ», η διαδικασία των διαπραγματεύσεων «υπέστη την πιο σημαντική κρίση την περασμένη Τρίτη, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να επιβάλει τις δικές της απόψεις για το μελλοντικό ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η αντίθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ισχυρίζεται ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός, οδήγησε την ελληνοκυπριακή διοίκηση στο να προσπαθήσει να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα, ισχυριζόμενη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει καταρρεύσει.
Για θερμό επεισόδιο που προετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρικα», γνωστή για την αντίθεσή της στο κατοχικό καθεστώς.
Η «Αφρικα», υπό τον τίτλο «Ονειρεύονται αιματοχυσία», υποστηρίζει ότι η Τουρκία υποκινείται στην πρόκληση θερμού επεισοδίου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Οι ημέρες, προσθέτει, που ακολουθούν τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης θα είναι μαύρες για την Κύπρο.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, προσθέτει ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να συγκατατεθεί στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτού ενταχτεί και η ίδια.
Για το λόγο αυτό, επισημαίνει, η Αγκυρα δε θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δε θα προνοεί ίδρυση χωριστού, κυρίαρχου κράτους στο βορρά.