Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ξεπουλάει στις ΗΠΑ η κυβέρνηση

«Ρίχνουν» την αντικειμενική αξία της έκτασης των 17 στρεμμάτων για να πέσει η τιμή στα μέτρα των Αμερικανών. Το ξεπούλημα καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Βορά στους Αμερικανούς είναι πρόθυμη η κυβέρνηση να παραχωρήσει το οικόπεδο του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΔΥ), έκτασης 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα από την Αμερικανική Πρεσβεία. Πρόκειται για ένα οικόπεδο το οποίο εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί, ως χώρο στάθμευσης από το 1968, για τη χρήση του οποίου μάλιστα δεν πληρώνουν δραχμή. Κυβέρνηση και ΜΤΔΥ όχι μόνο συμφωνούν στην πώληση του οικοπέδου, που διεκδικεί η Αμερικανική Πρεσβεία - τη στιγμή που οι ανάγκες σε ελεύθερους χώρους είναι τεράστιες - αλλά ακόμα παραπέρα μεθοδεύουν την άνευ όρων παράδοσή του.

Το γεγονός καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η οποία σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" καταγγέλλει το γεγονός του ξεπουλήματος οικοπέδου 17 στρεμμάτων, δίπλα στην Αμερικανική Πρεσβεία, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η Αμερικανική Πρεσβεία το μισθώνει ως γκαράζ, με ενοίκιο 70.000 δραχμές, ενώ ταυτόχρονα σε συμπαιγνία με τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Ταμείου και την ίδια την κυβέρνηση, θα το αγοράσει, αντί του ποσού των 8,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η αντικειμενική αξία είναι 11 δισ. ενώ η πραγματική του περίπου 30 δισ. δραχμές. Η κυβέρνηση που αδίστακτα καταργεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία, που χαρίζει στην πλουτοκρατία 28 τρισ. δραχμές των ασφαλιστικών ταμείων, προχωρά ακάθεκτη σ' ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, ξεπουλώντας στους Αμερικανούς ό,τι αποκτήθηκε με το μόχθο και την εργασία τους».

Πρόθυμη να το ξεπουλήσει η κυβέρνηση

Το οικόπεδο που επιχειρούν να «χαρίσουν» στις ΗΠΑ
Το οικόπεδο που επιχειρούν να «χαρίσουν» στις ΗΠΑ
Χαρακτηριστικό της υποτέλειας της κυβέρνησης στις αξιώσεις των Αμερικανών είναι ότι το ενοίκιο για τη χρήση του πάρκινγκ το πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ η κυβέρνηση μεθοδεύει την αγορά του ακινήτου από τους Αμερικανούς, έναντι πινακίου φακής. Οπως έχει καταγγείλει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ήδη προχωρήσει μία φορά σε μείωση του συντελεστή δόμησης, ώστε να μειωθεί η αξία του ακινήτου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί ο συντελεστής δόμησης να φτάσει το 2,1, ενώ αξιώνει ειδικές ρυθμίσεις για τη χρήση του οικοπέδου.

Για το θέμα είχε ερωτηθεί τον Νοέμβρη του 2001 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η αμερικανική πρεσβεία καταπατεί τα τελευταία περίπου 30 χρόνια το οικόπεδο. Ο ίδιος, ερωτηθείς γιατί το ελληνικό δημόσιο πληρώνει το ενοίκιο και η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του Αρείου Πάγου για απόδοση του οικοπέδου στο ΜΤΔΥ, είχε κάνει λόγο για «παλαιότερες αποφάσεις, οι οποίες ξεχάστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και παρέμειναν μέχρι σήμερα. Βέβαια το ποσό είναι ευτελές, αλλά δεν έχει σημασία» - είπε.

Το όλο θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αθήνα πάσχει από ελεύθερους χώρους, οι κάτοικοί της ασφυκτιούν στο τσιμέντο, ενώ σε πολλές έκτακτες περιπτώσεις (όπως π.χ. σεισμοί), δεν έχουν καμία διέξοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ