Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Στον αστερισμό του κειμένου της Αγκυρας
  • Οι αμερικανοβρετανικές ιδέες παραμένουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης
  • Ενημερώνει τα κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά τα όσα υποστήριξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη για τον ευρωστρατό, οι αμερικανοβρετανικές ιδέες που συνοψίζονται στο κείμενο της Αγκυρας παραμένουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και ο σκελετός της όποιας συμφωνίας υιοθετηθεί τελικά.

Χτες, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της Παρευξείνιας Διάσκεψης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου άκουσε τον Ι. Τζεμ να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή θέση και ότι ο κ. Παπανδρέου του είπε όσα θεωρεί σημαντικά για το θέμα. Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι όταν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και εφόσον το θέμα δεν έχει επιλυθεί από την ισπανική προεδρία, θα προχωρήσουμε με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, όταν κάνει λόγο για «θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ», μάλλον υπερβάλλει. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, το κείμενο της Αγκυρας εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη πολιτική πρόταση για το θέμα του ευρωστρατού, καθώς οι ελληνικές προσθήκες δε θίγουν τη λογική των αμερικανοβρετανικών ιδεών. Βασική πτυχή αυτών των ιδεών, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αποτελεί η αναγνώριση του δικαιώματος της Τουρκίας να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων όταν οι σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις αφορούν σε περιοχές γειτονικές προς αυτή τη χώρα.

Η κυβέρνηση στις δημόσιες τοποθετήσεις της, πάντως, επιμένει ότι στη Σύνοδο της Σεβίλλης καταγράφηκαν τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κατέβαλε, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αναφορικά με τη συμφωνία για τον ευρωστρατό. «Με τη δουλιά μας, είπε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας, και τις προσπάθειές μας τους τελευταίους έξι μήνες πετύχαμε, με τις αποφάσεις της ΕΕ για το ESDP, να διασφαλίσουμε πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Θα περιληφθούν, επομένως, ρήτρες στις αποφάσεις της ΕΕ, όταν υπάρξει συμφωνία με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες θα διασφαλίζονται πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα». Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για κάποια πρακτική δυσκολία την οποία περιέγραψε ως εξής: «Οτι δεν μπορεί η ΕΕ να ανακοινώσει μονομερώς ποιο πλαίσιο έχει αποφασίσει για τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Ομως, αυτό το οποίο είπαμε και είπαν και οι εταίροι μας είναι ότι, ενώ εκ πρώτης όψεως φαινόταν ότι οι "14" θα επιμείνουν στο λεγόμενο κείμενο της Αγκυρας - που δεν ήταν ένα θεσμικό κείμενο, ως πλαίσιο σχέσης ΕΕ και ΝΑΤΟ και μόνον η Ελλάδα διαφωνούσε - σήμερα η κατάσταση δεν είναι αυτή. Σήμερα οι "15" έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για τη σχέση ΕΕ και ΝΑΤΟ, γύρω από το θέμα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων του ESDP, το οποίο ικανοποιεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας και βεβαίως έφερε την Τουρκία σε θέση να εκφράσει πλήρως τη διαφωνία της. Μετατράπηκε, λοιπόν, μια διαφαινόμενη αντίθεση της Ελλάδας με τους εταίρους μας, σε αντίθεση της Τουρκίας με την ΕΕ. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια πρώτη μεγάλη επιτυχία».

Βέβαια, η «μεγάλη επιτυχία» την οποία περιγράφει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν είναι ακόμη ορατή. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι αντιρρήσεις που εκφράζει η Τουρκία για τις ελληνικές προσθήκες στο κείμενο της Αγκυρας έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στο πλαίσιο της ΕΕ επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ημερομηνία ένταξης και όχι με ουσιαστικές διαφωνίες.

Ετσι λοιπόν το θέμα του ευρωστρατού εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει στις 11.30 το πρωί την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 13.00 τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο. Ο υπουργός Εξωτερικών αύριο Πέμπτη θα ενημερώσει την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δε δέχτηκε να έχει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, προβάλλοντας το αίτημα να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ