Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στο στόχαστρο το τελευταίο πράσινο

Στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, η δημοτική αρχή δε διαθέτει κονδύλια για να ανασάνουν οι γειτονιές. Αντιστέκεται η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Το παλιό εργοστάσιο «ΘΕΡΜΙΣ». Κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση λόγω... Ολυμπιακών Αγώνων
Το παλιό εργοστάσιο «ΘΕΡΜΙΣ». Κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση λόγω... Ολυμπιακών Αγώνων
Το ελάχιστο πράσινο που απέμεινε στο Δήμο Αθηναίων, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η κερδοσκοπία και με τα τελευταία ελεύθερα τετραγωνικά μέτρα, διευκολύνεται από τη δημοτική πλειοψηφία. Σε αντίθεση με τον πακτωλό που οδεύει σε έργα βιτρίνας, αφιερώνει λειψά κονδύλια για έργα πρασίνου. Δεν απαλλοτριώσει χώρους και δεν τους αναδεικνύει σε πνεύμονες πρασίνου για να ανασάνουν οι γειτονιές.

Ας θυμηθούμε μερικά βασικά σημεία του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος (ΤΠ) του Δήμου για το 2002, όπως καταρτίστηκαν από την πλειοψηφία Αβραμόπουλου. Σημειώστε ότι ο συνδυασμός ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ διαφώνησε με τον προϋπολογισμό, ενώ ψήφισε λευκό στο ΤΠ. Το «καλό» ΠΑΣΟΚ του Δ. Μπέη ψήφισε λευκό στον προϋπολογισμό και συμφώνησε με το ΤΠ. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε προϋπολογισμό και ΤΠ, ζητώντας να γίνουν έργα σε όφελος των δημοτών και όχι βιτρίνας.

Το ύψος των προϋπολογισθέντων εξόδων ανέρχεται σε 172 δισ. δραχμές (499,498 εκατ. ευρώ). Το κυριότερο μέρος των εξόδων διατίθεται σε ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, ενοίκια κλπ.) και ένα πολύ μικρό για κοινωνικές. Πχ οι δαπάνες νέων κοινωνικών προγραμμάτων είναι μόλις 2,874 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με αυτό του 2001 (3,074 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία απορροφήθηκαν οι 742.730 ευρώ).

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης»(ανήμερα την Ημέρα Περιβάλλοντος)
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης»(ανήμερα την Ημέρα Περιβάλλοντος)
Στο πράσινο, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, απορροφήθηκαν το 2001 2,223 εκατ. ευρώ με διαμορφωμένο προϋπολογισμό 7,588 εκατ. ευρώ. Φέτος, το ποσό μειώνεται στα 7,296 εκατομμύρια ευρώ - ποσό έτσι κι αλλιώς ελάχιστο. Η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα λειψά κονδύλια - που η ίδια προϋπολογίζει - για να δικαιολογήσει τη στάση της να μην προστατεύει ελεύθερους χώρους. Να μην τους απαλλοτριώνει. Να μην τους αναδεικνύει, με τα κατάλληλα έργα, σε πνεύμονες πρασίνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παλιό εργοστάσιο «Θερμίς» στην «πηγμένη» Λαμπρινή, το οποίο κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση στο βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κυβέρνηση, δημοτική αρχή και κερδοσκόποι ετοιμάζουν εκεί άλλο ένα μεγαθήριο, σε αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων της περιοχής, τοπικών συλλόγων όπως ο «Οιωνός» και της «Συμπαράταξης», που αγωνίζονται το οικόπεδο να γίνει ενιαίος χώρος ψηλού πρασίνου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι κατόπιν μυστικής συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια του χώρου ΕΤΒΑ πούλησε τη «Θερμίδα» (8 στρέμματα) σε ιδιώτη για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ και κτισμάτων για οποιαδήποτε χρήση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε επίμονα πρόταση της «Συμπαράταξης» να απαλλοτριώσει το χώρο της ΕΤΒΑ, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε τα περίπου 600 εκατ. δραχμές που απαιτούνταν. Στον αντίποδα, η πρωτοχρονιάτικη φιέστα στο Σύνταγμα, κόστισε ένα αντίστοιχο ποσό.

Στελέχη της «Συμπαράταξης» που γνωρίζουν την υπόθεση, καταγγέλουν τη στάση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Τονίζουν πόσο ανάγκη έχει η περιοχή από πράσινο, καθώς «πνίγεται» από μπετόν, νέφος και κυκλοφοριακό. Γενικά, υπογραμμίζουν ότι η άμεση απαλλοτρίωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πόλης και η μετατροπή τους σε κοινόχρηστα πάρκα, πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Προειδοποιούν ότι ενόψει και του 2004, τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολιτικοί τους εκφραστές έβαλαν στο στόχαστρό τους όχι μόνο δικαιώματα και κατακτήσεις μας, αλλά και κάθε σπιθαμή γης που έχει μείνει άχτιστη και ανεκμετάλλευτη για τα κέρδη τους. Γι' αυτό και καλούν τους Αθηναίους να ενισχύσουν τους συλλογικούς αγώνες, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται σε όλους τους επιμέρους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ