Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνιστική αλληλεγγύη, συντονισμός της δράσης

Ανακοίνωση της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 21 έως 23 του Ιούνη

Από τις 21 έως τις 23 του Ιούνη 2002 συναντήθηκαν στην Αθήνα 62 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα με θέμα: «Η νέα παγκόσμια κατάσταση μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001». Υπήρχαν ορισμένα κόμματα τα οποία, παρά τη θέλησή τους, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη συνάντηση για λόγους που σχετίζονται με την κατάσταση στις χώρες τους και έστειλαν χαιρετιστήρια και γραπτές παρεμβάσεις τους, που συμπεριλαμβάνονται στα υλικά της συνάντησης.

Στις τριήμερες εργασίες της συνάντησης έγινε μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων πάνω στη διεθνή κατάσταση και κατατέθηκαν σημαντικές εμπειρίες από την ανάπτυξη της πάλης των λαών και των μαζικών κινημάτων στις χώρες τους. Εκτιμώντας τις διεθνείς εξελίξεις, οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις τρομοκρατικές πράξεις της 11ης του Σεπτέμβρη. Επίσης καταδίκασαν κατηγορηματικά την επικίνδυνη κλιμάκωση της αμερικανικής και ΝΑΤΟικής επιθετικότητας και των μέτρων κρατικής τρομοκρατίας που ακολούθησαν.

Συμπέραναν ότι όλοι οι λαοί και τα μαζικά τους κινήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της επιβολής της παγκόσμιας κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου με ηγετική δύναμη τις ΗΠΑ. Τα κόμματα επισήμαναν ότι τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη αποτέλεσαν το άλλοθι για την εξαπόλυση μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών με το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Οι ιμπεριαλιστές ονομάζουν τρομοκρατικό κάθε κίνημα αντίστασης που αγωνίζεται κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των αντιλαϊκών αποφάσεων που παίρνονται από διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ, ΕΕ κλπ.), αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που αγωνίζονται κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και κατά του ΝΑΤΟ, καθώς και κάθε κοινωνικό και εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα καθώς και αγώνες ενάντια σε δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα.


Οι συμμετέχοντες επισήμαναν και υπογράμμισαν ότι η πάλη των λαών και των κινημάτων για κοινωνική απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και δημοκρατία δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατικές μεθόδους. Οι κομμουνιστές ιδιαίτερα γνωρίζουν πολύ καλά, από τη μακρόχρονη πείρα τους, τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων για τη συκοφάντηση των κινημάτων αυτών. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την τρομοκρατία. Μόνο οι πιο αντιδραστικές, απάνθρωπες, ρατσιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εχθρικές προς τους λαούς, έχουν κέρδος από την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στους αγώνες των λαών για τα κοινωνικά τους δικαιώματα και την εθνική ανεξαρτησία.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, τις απειλές για εξάπλωση του πολέμου, τις δηλώσεις Μπους για τον «άξονα του κακού», τις απειλές για χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων και την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του συστήματος της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας» (NMD).

Η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων αποκτά ακόμη πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά και οι κίνδυνοι νέων πολεμικών αναμετρήσεων δυναμώνουν κάτω από το βάρος ανταγωνισμών και επεμβάσεων. Το ΝΑΤΟ, με το νέο του δόγμα και τη νέα διεύρυνσή του, ουσιαστικά μετατρέπεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα υπό την ηγεμονία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σχέδιο του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, το οποίο απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η οποία αναπτύσσεται στα πλαίσια της όξυνσης της οικονομικής κρίσης του ιμπεριαλιστικού συστήματος στα κέντρα του, δεν περιορίζεται στις διεθνείς σχέσεις και στο στρατιωτικό τομέα, αλλά αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην οικονομία, και στις συνθήκες ζωής των εργαζομένων. Στρέφεται ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Επιδρά στο πολιτικό σύστημα, αποκτώντας ακόμα πιο αντιδραστικά πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά, στον πολιτισμό και στον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων. Οικοδομείται από το διεθνή ιμπεριαλισμό ένα νέο, πιο αντιδραστικό, θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καταπατά θεμελιώδεις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα και αναπτύσσει νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Αρκετοί ομιλητές τόνισαν το ελπιδοφόρο γεγονός ότι παρά την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001, αυξήθηκαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Πολλαπλασιάστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν, όπως και η αντίθεση σε μια νέα επέμβαση κατά του λαού του Ιράκ και άλλων χωρών που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατατάσσει στον «άξονα του κακού».

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης, απορρίπτοντας το χαρακτηρισμό αυτής της πάλης ως τρομοκρατικής και θεωρούν την ισραηλινή κατοχή ως την πηγή της βίας στην περιοχή. Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και το δικό του κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ δυνάμωσαν και επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη κατοχή συριακών και λιβανικών περιοχών και απαίτησαν την άνευ όρων αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή όλων των προσφύγων, σύμφωνα με τις αποφάσεις 242, 338, 194 του ΟΗΕ. Πολλοί ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι προσπάθειες στήριξης αυτού του αγώνα στις χώρες τους, καθώς και την ανάγκη να οργανωθούν αποστολές αλληλεγγύης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη και στις αυτοδιοικούμενες παλαιστινιακές περιοχές. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν κατηγορηματικά την απροκάλυπτη βία της κυβέρνησης του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τις μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων και ηγετικών στελεχών του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος. Τονίστηκε η ανάγκη της οργάνωσης μιας πλατιάς καμπάνιας για την απελευθέρωσή τους και εκφράστηκε η υποστήριξη της πρωτοβουλίας να σχηματιστεί μια «ανθρώπινη ασπίδα» στην Παλαιστίνη στις 28 του Ιούνη.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν σε βήματα που δείχνουν μια αφύπνιση και διάθεση αγώνα και αντίστασης στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα με την ενίσχυση της παρουσίας των ταξικών δυνάμεων μέσα στους κόλπους του, στην ανάπτυξη νέων διεκδικητικών αγώνων. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να αναπτυχθεί η δράση στους τόπους δουλιάς και η παραπέρα ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δυνάμωσε το πολύμορφο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, καθώς και η διαπάλη μέσα στους κόλπους αυτού του κινήματος για τους προσανατολισμούς και τους στόχους των διεκδικήσεών του. Τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας ενεργητικής πολιτικής αλληλεγγύης και στήριξης μεταξύ των ΚΚ και ΕΚ, αλλά και γενικότερα μεταξύ των λαϊκών κινημάτων. Αρκετοί ομιλητές διατύπωσαν την ανάγκη στήριξης μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνονται από διάφορα ΚΚ και ΕΚ ή κινήματα, και ως τέτοιες αναφέρθηκαν:

-- Η καμπάνια για διεθνή κινητοποίηση απαιτώντας την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή αγωνίστηκαν ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες του Μαϊάμι, όπως και οι καμπάνιες για την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας.

-- Η πρωτοβουλία από το ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας στην Πράγα ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη του 2002.

-- Οι πρωτοβουλίες ενάντια στο σχέδιο νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που εκφράζεται με τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA), το Σχέδιο Πουέμπλα-Παναμά, και το ένοπλο χέρι του, το Σχέδιο Κολομβία, που στόχο έχει την καταπολέμηση της αντίστασης κάθε αντίθετου κοινωνικού υποκείμενου και άμεσα την απομόνωση και εξόντωση του αντάρτικου κινήματος της Κολομβίας και την ανατροπή της νόμιμης και δημοκρατικής Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ για την καθυπόταξη των οικονομιών των αραβικών χωρών (Μάγκρεμπ -Μάσρεκ).

-- Η ανάληψη δραστήριων πρωτοβουλιών για το συντονισμό της δράσης των κομμάτων μας, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, παίρνοντας υπόψη και τα νέα κινήματα που αναπτύσσονται κατά της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν παρόμοιες συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για ευρύτερες συναντήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν σε διεθνές επίπεδο και περιφερειακές και κατά περιοχή συναντήσεις. Σημειώθηκε επίσης η ιδέα να επιδιώκονται συναντήσεις των κομμάτων μας μπροστά σε μεγάλα διεθνή γεγονότα, με σκοπό να επιτυγχάνεται μια συλλογικότερη επεξεργασία προτάσεων και η όσο πιο κοινή αντίληψη και στάση. Επιπλέον, τονίστηκε, ότι η ανάγκη της διακριτής παρουσίας, της διαβούλευσης και της συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της πολιτικής των συμμαχιών και συνεργασιών. Μια πολιτική που επιδρά θετικά και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το συντονισμό και την κοινή δράση ευρύτερων δημοκρατικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών και πατριωτικών δυνάμεων καθώς και με το πολύμορφο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Σημειώθηκε πως είναι χρήσιμο να διευρυνθεί η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων, αναπτύσσοντας τις θεωρητικές επεξεργασίες σχετικά με το μετασχηματισμό αυτής της κοινωνίας, και τη σοσιαλιστική προοπτική στις σύγχρονες συνθήκες. Οι συμμετέχοντες επίσης εξέφρασαν την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η διεθνιστική αλληλεγγύη των κομμάτων μας με τους κομμουνιστές κι όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και κόμματα που αντιμετωπίζουν διώξεις, φυλακίσεις, και των οποίων η δράση είναι απαγορευμένη. Επιπλέον, εκφράστηκε η ανάγκη για αλληλεγγύη στη δράση ενάντια στις αντιδημοκρατικές διακρίσεις και στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που στρέφονται κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(14/12/2019)
Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και «Πατριωτικής Πορείας»(19/2/2013)
Πανελλαδική σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»(23/6/2010)
Πολύμορφος συντονισμός για κοινές δράσεις(18/11/2007)
Συντονισμός δράσης ενάντια στη στρατηγική του ιμπεριαλισμού(15/11/2006)
Ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης(3/2/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org