Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτάσεις επί προτάσεων για την αναθεώρηση της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι μίλησε χτες για ριζικές αλλαγές στο ρόλο και τις αρμοδιότητες του οργάνου που προεδρεύει

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ενίσχυση του «αυτόνομου» ρόλου και των εξουσιών του προέδρου της Κομισιόν, πληθώρα αντιπροέδρων με «δέσμη αρμοδιοτήτων» και «έναν επίτροπο ανά κράτος - μέλος σε μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δήθεν για να «μην υπάρξει διευθυντήριο των μεγάλων» πρότεινε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, προβλέποντας «ριζικές αλλαγές» στο ρόλο και τις «αρμοδιότητες» του ευρωπαϊκού οργάνου, του οποίου προεδρεύει μέχρι το 2005.

Πρόκειται για νέες, «ξαφνικές» προτάσεις «αναθεώρησης» της Κομισιόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης (21-22 Ιούνη), μία μέρα μετά τις «ξαφνικές» προτάσεις του Χ. Σολάνα για «αναθεώρηση» της δομής και της λειτουργίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Ανοίγοντας», έτσι «ξαφνικά» τεράστιο πολιτικό ζήτημα στη Σεβίλλη και προκαταβάλλοντας την πολιτική αναθεώρηση προς το αυταρχικότερο, που έχει ξεκινήσει με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί «μέχρι το 2004».

Χωρίς να υπάρξει καμιά επίσημη αντίδραση, τα δυο «θεσμικά» πραξικοπήματα άνοιξαν νέο ευρω-μπάχαλο, ενόψει Σεβίλλης. Και ενώ οι προτάσεις Χ. Σολάνα «υιοθετήθηκαν» από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών προχτές στο Λουξεμβούργο (βλ. «Ρ» 18/6/2002) οι προτάσεις Πρόντι είναι ακόμη πιο προκλητικές, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν «αποφάσισε» εκ των προτέρων ότι «η αναθεώρηση της Κομισιόν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2003 δηλαδή, πριν και από το τυπικό τέλος της ΔΔ (!!!) Το ότι η λεγόμενη «συνδιάσκεψη» της ΔΔ, που άρχισε από φέτος, αποτελούσε έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό ήταν (...) κοινό μυστικό. Αλλά το γεγονός ότι τόσο προκλητικά, το Συμβούλιο και η Κομισιόν θ' «άδειαζαν» τη «διακυβερνητική» συνδιάσκεψη αποτελεί επικίνδυνη ένδειξη ότι ο πολιτικός αυταρχισμός εντός της ΕΕ έχει οξυνθεί στο έπακρο.

Αλλά και επί της ουσίας τους, οι προτάσεις Πρόντι αποτελούν μνημείο υποκρισίας και δόλιας πολιτικής. Στο όνομα, δήθεν, της «προστασίας» των μικρών κρατών - μελών, ο πρόεδρος της Κομισιόν τους (...) χαρίζει και μετά τη διεύρυνση από έναν επίτροπο ανά κράτος - μέλος, αλλά απαιτεί μονοκρατορία του προέδρου της Κομισιόν. Ο Ρ. Πρόντι δεν αρνήθηκε ότι προτείνει μια «οργανωτική πυραμίδα». Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «θα 'ναι υπό τη διεύθυνσή μου που οι αντιπρόεδροι θα προετοιμάζουν τις αποφάσεις που θα τίθενται σε οριστική πληροφορία στην Ολομέλεια της Κομισιόν».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είναι διορισμένο όργανο και δε λογοδοτεί πουθενά παρά μόνο στα συμφέροντα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Το κωμικοτραγικό της ανυπαρξίας ακόμη και στοιχειώδους «δημοκρατίας» εντός της ΕΕ είναι το γεγονός ότι ο Ρ. Πρόντι (...) πρόλαβε και άνοιξε «διάλογο» με τις προτάσεις Σολάνα, δηλώνοντας ότι ο θεσμός των εξάμηνων προεδριών της ΕΕ από όλα τα κράτη - μέλη «είναι λιγόχρονος και δημιουργεί σοβαρά οργανωτικά προβλήματα». Δηλαδή, εντελώς «ξαφνικά» οι Πρόντι - Σολάνα προτείνουν κατάργηση των υφιστάμενων κυλιόμενων προεδρείων της ΕΕ.

Σε τελική ανάλυση, οι Βρυξέλλες για το (...) καλό των μικρών κρατών - μελών τους «χαρίζουν» έναν επίτροπο, αλλά του αφαιρούν προκαταβολικά όλες τις «αρμοδιότητες», καθιστώντας τον «επίτροπο» απλά έναν «εθνικό» εκπρόσωπο. Και για να τους «ευχαριστήσουν» για τη συνεργασία τους στη νέα «πυραμίδα», τους στερούν προκαταβολικά και από το δικαίωμα στην προεδρία της ΕΕ.

Αν, τελικά, περάσει και η πρόταση Χ. Σολάνα για κατάργηση του βέτο στις Συνόδους Κορυφής, τότε πριν ακόμη αρχίσει η ΔΔ, η αυταρχική «νέα» πολιτική δομή της ΕΕ θα έχει αποφασιστεί με «διατάγματα των Βρυξελλών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ