Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Ευρεία συσπείρωση, νικηφόρα προοπτική!

Συνέντευξη στο «Ρ» του Αχιλλέα Κανταρτζή, υποψήφιου δημάρχου Τρικκαίων

Με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αχιλλέα Κανταρτζή - γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, πρώην βουλευτή Τρικάλων του ΚΚΕ - για τη δημαρχία του Δήμου Τρικκαίων, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι αυτή η υποψηφιότητα βρίσκει μεγάλη απήχηση κι αποδοχή στην πόλη των Τρικάλων.

Το πρώτο δείγμα της πλατιάς απήχησης ήταν η παρουσία πλήθους παραγόντων της τρικαλινής κοινωνίας, που ανήκουν σε διάφορους και διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Φρούριο». Βεβαίως, είναι γνωστό ότι ο Αχ. Κανταρτζής είναι αγαπητός στην τρικαλινή κοινωνία, καθώς αναγνωρίζεται η κομμουνιστική αγωνιστικότητά του για την επίλυση των προβλημάτων του λαού και της πόλης, αλλά και το ήθος του και οι ικανότητές του. Εκτοτε, η υποψηφιότητά του έχει δημιουργήσει «κλίμα νίκης», με αποτέλεσμα φίλοι και αντίπαλοι να παραδέχονται ότι ο ενωτικός, αγωνιστικός συνδυασμός που θα συγκροτηθεί θα έχει νικηφόρα προοπτική.

Γι' αυτή τη νικηφόρα προοπτική, αλλά και για τις προτάσεις και θέσεις της παράταξης που εκπροσωπεί, για το ρόλο, τη δράση και το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιλήσαμε με τον Αχιλλέα Κανταρτζή.

Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

-- Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας κάνατε λόγο για την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα εκφραστεί και στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας. Γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

-- Στο πλαίσιο των προγραμματικών κατευθύνσεων που παρουσιάσαμε, υπογραμμίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να συναντηθούν όλοι εκείνοι που, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, θέλουν να παλέψουν για μια άλλη πορεία στον τόπο μας.

Που θέλουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη και συμμέτοχο στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δε θα υλοποιεί τις κυρίαρχες κατευθύνσεις, τις οποίες προωθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρώντας τη μετατροπή των δήμων σε «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας, με την επιβολή πρόσθετων τελών και φόρων, με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.

Σήμερα, που έχουν γίνει ολοφάνερες αυτές οι επιδιώξεις των κυρίαρχων δυνάμεων, ευρύτερα στρώματα προβληματίζονται, ανησυχούν και θέλουν να παλέψουν, ν' αντισταθούν, ανεξάρτητα αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Σε όλες αυτές τις δυνάμεις απευθύνεται η πρότασή μας και, σε τελευταία ανάλυση, αφορά το λαό μας, που πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του και να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο πρώτο μας κάλεσμα, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για ν' αλλάξει η πορεία στο δήμο, να φυσήξει ένας άλλος άνεμος στην πόλη μας, να δοθεί νικηφόρα η μάχη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Δικομματική συμφωνία στις αντιλαϊκές επιλογές

-- Τι σημαίνει στην πράξη η δική σας, διαφορετική από τους άλλους υποψηφίους, αντίληψη για το ρόλο και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

-- Εχουμε, ήδη, αναφερθεί σε δυο διαφορετικές πολιτικές που συγκρούονται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και στην πόλη μας βλέπουμε ότι πίσω από τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων κρύβεται η ταυτότητά τους στη θέληση και την ετοιμότητα για προώθηση των κυρίαρχων επιλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν κάνουν κουβέντα για την καθήλωση ή και τη μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αυθαίρετη παρακράτηση των 1,7 τρισ. δρχ. κατά την περίοδο 1990 - 2002. Κι αντί ν' αγωνίζονται για την αύξηση των πόρων, μαλώνουν για τη διαχείριση των δανείων, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, φορτώνονται στις πλάτες των δημοτών.

Προχωρούν, επίσης, σε ανέξοδες αντιπαραθέσεις για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - χωρίς, μάλιστα, να διατίθενται και οι ανάλογοι πόροι - αλλά δε μιλάνε για την «ταμπακέρα», για την προσπάθεια δηλαδή να μετακυλιστούν στους δημότες τα έξοδα για υπηρεσίες που πρέπει να είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους, όπως συμβαίνει, π.χ., με τους παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Αυτή η πολιτική μέσα και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υλοποιούν και στηρίζουν οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, πρέπει να «χτυπηθεί» στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με το «μαύρισμα» των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων και την υπερψήφιση των ενωτικών, αγωνιστικών ψηφοδελτίων, όπως αυτό που θα συγκροτήσουμε και στα Τρίκαλα.

Η αντιλαϊκή πολιτική «πηγή» δημιουργίας μεγάλων προβλημάτων

-- Ποια είναι τα φλέγοντα κι επείγοντα προβλήματα των Τρικάλων και με ποιους τρόπους μπορούν ν' αντιμετωπιστούν;

-- Τα προβλήματα των Τρικάλων δεν είναι διαφορετικά από αυτά, τα οποία, σε γενικές γραμμές, εμφανίζονται και στις άλλες περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από τη μορφή και την ένταση που κάθε φορά εκδηλώνονται.

Τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα ενός νομού που στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αγροτική οικονομία κι επομένως υφίσταται τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πορεία συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος - λόγω μείωσης των επιδοτήσεων και των τιμών των αγροτικών προϊόντων που επιβάλλεται στα πλαίσια της ΚΑΠ και της «Ατζέντα 2000» - δεν πλήττει μόνο τη μικρομεσαία αγροτιά. Πλήττει, ταυτόχρονα, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους μαγαζάτορες, πελάτες των οποίων είναι οι αγρότες.

Αλλο τεράστιο πρόβλημα είναι η ανεργία, καθώς στην περιοχή μας ξεπερνά το 25%.

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται, ο νομός μας οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και περιθωριοποίηση.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην πόλη η έλλειψη πόρων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, σε συνδυασμό με το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα από τη μια η «περιφέρεια» να στερείται των αναγκαίων έργων υποδομής - δρόμοι, αποχέτευση κλπ. - και από την άλλη το «κέντρο» ν' ασφυκτιά με την υπερσυγκέντρωση των υπηρεσιών και του πληθυσμού, ενώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ολα αυτά και πολλά άλλα προβλήματα οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας, την οποία στηρίζουν οι σημερινές αρχές στο Δήμο και στη Νομαρχία Τρικάλων. Κι όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, για τη λύση αυτών των προβλημάτων απαιτείται ενωτικός, συνεχής, σκληρός και αποτελεσματικός αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων, για μια ριζικά διαφορετική πολιτική.

Δημοτικές Αρχές στο πλευρό των αγωνιζόμενων δημοτών

-- Πώς και πόσο μπορεί να συμβάλει ο δήμος στους λαϊκούς αγώνες για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική;

-- Κάποιοι, απ' αυτούς που μοιράζουν υποσχέσεις για «ανθρώπινη πόλη», θα ρωτήσουν: Μα τι σχέση έχει ο δήμος με πολιτικά ζητήματα, όπως η λιτότητα, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις; Ας μας απαντήσουν: Πόσο ανθρώπινη μπορεί να είναι μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας βυθίζονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουσίων; Υπάρχει πιο σημαντικό πρόβλημα για το σημερινό νέο άνθρωπο από το «πέταγμά» του στον «Καιάδα» της ανεργίας και στο κοινωνικό περιθώριο; Υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα για το γονιό από την οικονομική αδυναμία να μορφώσει τα παιδιά του, εξαιτίας της πολιτικής που θέτει ταξικά τείχη στην εκπαίδευση;

Οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, αρκεί, βεβαίως, να το θέλουν οι δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν πρέπει να παρακολουθούν σαν απλοί θεατές τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά πρέπει να παρεμβαίνουν στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Αλλη θα ήταν σήμερα η κατάσταση, αν περισσότερες δημοτικές αρχές στέκονταν, στην πράξη κι όχι στα λόγια, στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων. Και η διαπίστωση αυτή δείχνει την αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανάγκη ν' αλλάξει η κατάσταση και στο Δήμο Τρικκαίων.

Ανταποκρινόμενοι σ' αυτή την αναγκαιότητα, θα δώσουμε τη μάχη με αισιοδοξία, πιστεύοντας στη νικηφόρα προοπτική...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ