Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καπνίζοντες αρειμανίως...

Ηταν, αν θυμάμαι καλά, ένα πρωινό του φθινοπώρου του 1974, πρώτη σχολική χρονιά μετά την πτώση της χούντας. Η σκηνή που περιγράφω διαδραματίζεται στο προαύλιο του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Τρικάλων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι μαθητές - ανάμεσά τους και ο υπογράφων, μαθητής της Ε΄ Τάξης Γυμνασίου, τότε - λίγο πριν μπουν στις αίθουσες για το μάθημα.

Ο γυμνασιάρχης - καλή του ώρα, όπου κι αν βρίσκεται - μας μιλούσε με φωνή πομπώδη και ύφος βλοσυρό, λέγοντας: «Εχθές την εσπέραν, μαθηταί του σχολείου μας εθεάθησαν περιφερόμενοι, ασκόπως, ανά τας οδούς και τας ρύμας της πόλεως, μη ευπρεπώς ενδεδυμένοι, καπνίζοντες αρειμανίως».

Ανάμεσα στους παρεκτραπέντες και η αφεντιά μου - από τότε και μέχρι πριν δυο χρόνια που «το 'κοψα», κάπνιζα σα «φουγάρο» - κι ένα αίσθημα ντροπής κι αγανάκτησης με κατέλαβε, νιώθοντας ότι ο γυμνασιάρχης μ' έδειχνε με το δάκτυλο στους συμμαθητές μου, υποδεικνύοντας κάποιον που «αξίζει» την υποτίμηση, αν όχι την απέχθειά τους.

Δεν ντρεπόμουν για την πράξη μου - θεωρούσα ότι ήταν δικαίωμά μου ό,τι έκανα - ούτε φοβόμουν για την επαπειλούμενη τιμωρία μου. Αυτό που μου «κόστισε» ήταν το γεγονός ότι ο δάσκαλός μου - ο οποίος, μάλιστα, μ' εκτιμούσε, καθότι καλός μαθητής - «εξέθετε» δημοσίως κάτι που θεωρούσα ότι αφορούσε μόνον εμένα. Κι αυτή η «δημόσια προσβολή» με στενοχωρούσε και μ' εκνεύριζε σφόδρα.

Το περιστατικό μου ήρθε στη μνήμη σαν άκουσα για την πρόθεση του υπουργού Παιδείας ν' απαγορεύσει στους μαθητές να καπνίζουν και να φέρουν στο σχολείο «κινητό» τηλέφωνο, να επιβάλει την «ευπρεπή ενδυμασία» και την «κόσμια συμπεριφορά».

Δεν πρόκειται για προσπάθεια αντιμετώπισης του καπνίσματος και άλλων «βλαβερών» συνηθειών στα σχολεία, αλλά για επιχείρηση επιστροφής σ' ένα αντιπαιδαγωγικό, συντηρητικό εκπαιδευτικό παρελθόν, στη διάρκεια του οποίου διαφέντευαν οι «παιδονόμοι». Το ότι η «συντηρητική παλινόρθωση» επιχειρείται επί υπουργίας ενός «ντούρου εκσυγχρονιστή», όπως ο Π. Ευθυμίου, δεν παραξενεύει σε μια χώρα όπου ο «εκσυγχρονισμός» έχει ταυτιστεί με ό,τι πιο «ξεπερασμένο».

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μένος των «εκσυγχρονιστών» κυβερνώντων κατά της μαθητιώσας νεολαίας, που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Με τις απανωτές «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις», που στοχεύουν στον αποκλεισμό των παιδιών του ελληνικού λαού από την ουσιαστική μόρφωση και τη σωστή διαπαιδαγώγηση, με τις ανηλεείς διώξεις σε βάρος των μαθητών που συμμετέχουν στο διεκδικητικό μαθητικό κίνημα, με συκοφαντικές επιθέσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος, εγγονός του δικτάτορα που «έδρασε» στην περίοδο των «Μαρασλειακών», χαρακτήρισε τους μαθητές «σκατόπαιδα» και επιτέθηκε λάβρος κατά των «αξύριστων εκπαιδευτικών» - εναντίον των νέων.

Η εξήγηση για το μένος των «εκσυγχρονιστικών» κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά των νέων της Ελλάδας είναι ότι έχουν συνειδητοποιήσει πως ο κίνδυνος για την εξουσία της αστικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούν, προέρχεται από μορφωμένους αγωνιστές, που μπορούν να εξελιχθούν σε κοινωνικούς επαναστάτες, ανατροπείς του καπιταλισμού και σκαπανείς της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ