Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Μείον 27% στις αιμοκαθάρσεις

Αιτία η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού  προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Μια άποψη της μονάδας όταν είχε καλύτερη πληρότητα προσωπικού
Μια άποψη της μονάδας όταν είχε καλύτερη πληρότητα προσωπικού
Την ίδια ώρα που οι λίστες αναμονής νεφροπαθών για αιμοκάθαρση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα, μια από τις πιο σύγχρονες σε εξοπλισμό Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του ΙΚΑ εξαναγκάζεται σε υπολειτουργία. Οι μεγάλες ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού μείωσαν κατά το ένα τέταρτο τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση με αποτέλεσμα οι περισσότεροι απ' αυτούς να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.

Η ΜΤΝ του 7ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ διαθέτει 22 σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης - τα μισά από αυτά ανανεώθηκαν πέρυσι, ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα γίνει η παραλαβή και των υπόλοιπων καινούριων μηχανημάτων - τα οποία με ένα λογικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν 88 νεφροπαθείς. Ωστόσο, η συνεχής μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας εξαναγκάζει τους γιατρούς του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ να δέχονται μόνο 64 ασθενείς.

«Αντιμετωπίζουμε μείζονα έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εχουμε τα μηχανήματα και τις δυνατότητες να προσφέρουμε υπηρεσίες σε πολλούς περισσότερους ασθενείς, αλλά με τις ελλείψεις αυτές δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε», επισήμανε ο Λάμπρος Δούμας, επί εικοσαετίας διευθυντής της ΜΤΝ του νοσοκομείου. Οπως τόνισε τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή στη ΜΤΝ εργάζονται 20 νοσηλεύτριες, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε άδειες κύησης και μαζί με τα ρεπό, η ημερήσια δύναμη της μονάδας μειώνεται σε 10 - 11 νοσηλεύτριες, ενώ για την κάλυψη των αναγκών και με βάση τα διεθνή δεδομένα για τις ΜΤΝ χρειάζονται σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 16 νοσηλεύτριες.

«Το υπάρχον προσωπικό έχει μειωθεί τόσο πολύ ούτως ώστε η ΜΤΝ να έχει δυσκολίες στο να λειτουργήσει όπως θα μπορούσε», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Κομνηνάκης Φωτίου διοικητικός διευθυντής και διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, ενώ τόνισε ότι σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν και οι άλλες κλινικές του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ