Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και ανθυγιεινή!

«Ανεργία μήτηρ πάσης ασθενείας», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο Πάτρας - στην Πάτρα και στη Σύρο (δυο περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως θύλακες ανεργίας) - για την πληθώρα ψυχοσωματικών και άλλων ασθενειών που προκαλεί η ανεργία.

Οι άνεργοι - λέει - όλων των ηλικιών και φύλων, αλλά κυρίως οι άνδρες ηλικίας 30-45 ετών, εμφανίζουν, σε ποσοστό που φτάνει και το 50%, πλήθος ασθενειών. Η μακροχρόνια ανεργία οδηγεί σε κρίση ρόλου και ταυτότητας, προκαλεί αισθήματα ανημποριάς και ανεπάρκειας, αρνητική διάθεση, απώλεια αυτοπεποίθεσης, έντονο άγχος, Και ακόμα: Κατάθλιψη, έλκος, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις, αρθρίτιδα, υπέρταση, εγκεφαλικά, τάσεις αυτοκτονίας..!

Ερευνα αφιερωμένη εξαιρετικά, τόσο στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική του στο μέτωπο της ανεργίας, όσο και στη ΝΔ και τα όσα, όμοια με το ΠΑΣΟΚ, εξάγγειλε προχτές από την Πάτρα για το ίδιο θέμα.

Προεκλογική... μέριμνα

Ο νόμος 2643/28.9.98 αφορά τη «μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών». Χρειάστηκε όμως ένας χρόνος απ' την ψήφισή του για να συγκροτηθούν οι Α/θμιες υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ (άρθρο 7), που θα εξετάσουν τα «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) προκειμένου να τους χορηγηθεί γνωμάτευση με την οποία θα προσδιορίζεται η χρόνια σωματική ή πνευματική πάθηση ή βλάβη καθώς και το ποσοστό αναπηρίας τους. (Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος με αρ.91 της Διοίκησης του ΙΚΑ της 10.9.1999). Γνωμάτευση, η οποία είναι απαραίτητη, για να δοκιμάσουν μετά να προσληφθούν.

Χτες το Γραφείου Τύπου του ΙΚΑ -δηλαδή ο διοικητής Μ. Νεκτάριος- με ανακοίνωσή του θύμισε στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να «προσληφθούν σε θέσεις εργασίας ως ΑμΕΑ να υποβάλουν αιτήσεις στις γραμματείες των αρμόδιων υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ μέχρι τις 31.3.2000» και ότι «αρμόδιες επιτροπές θα εξετάζουν τα περιστατικά των ΑμΕΑ μέχρι τις 20.4.2000».

Οι άνθρωποι δεν έχουν το θεό τους. Αφού έταξαν λόγια παχιά επί χρόνια στα ΑμΕΑ, τώρα παίζουν και το προεκλογικό χαρτί προσπαθώντας να τους έχουν σε ομηρία, πριν και μετά τις εκλογές.

Προπαγανδιστικός παροξυσμός

Δεν τους φτάνει που τα κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, «παίζουν» από το πρωί μέχρι το βράδυ μονότονα και ολοκληρωτικά, πόσο καλή είναι η κυβέρνηση Σημίτη. Δεν τους φτάνουν οι κρουνοί των κοινοτικών κονδυλίων που άνοιξαν για να βοηθήσουν την προεκλογική εκστρατεία τους. Δεν τους φτάνει που ο κρατικός μηχανισμός έχει επιστρατευτεί για τη νίκη στις εκλογές. Προχώρησαν και σε μια πρωτοφανή και σπάταλη διαφήμιση με πλήθος διαφημιστικών φυλλαδίων μέσω των εφημερίδων. Πέντε φυλλάδια υπουργείων πήραν στα χέρια τους οι αναγνώστες των εφημερίδων μόνο την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για τα υπουργεία Γεωργίας, Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας και Εργασίας, τα οποία όλως τυχαίως αποτελούν και «αδύνατα σημεία» της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και ακόμα είμαστε στην αρχή μιας δίμηνης προεκλογικής καμπάνιας.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την επιχειρούμενη πλύση εγκεφάλου θα παγιδεύσουν τους ψηφοφόρους. Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν δεν έχει σχέση με την πραγματική κατάσταση και τα τεράστια προβλήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αντίθετα, προκαλούν και εξοργίζουν με την προπαγανδιστική κραιπάλη και βέβαια θα το εισπράξουν και στις εκλογές.

Με τα λεμόνια!

Αδύνατον πια να ψωνίσεις κυριακάτικη εφημερίδα και να μην ψάχνεις στο δρόμο να μαζεύεις τα ιλουστρασιόν διαφημιστικά φυλλάδια που τις παραγεμίζουν! Μετρό, εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», «πόρτες» στην απασχόληση, τηλεπικοινωνίες... Μια ομοβροντία φαιάς και χρυσοπληρωμένης, με ξένα κόλλυβα, προπαγάνδας, ώστε να σχηματιστεί στους ψηφοφόρους η ψευδαίσθηση ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κοσμογονία έργων και όχι λόγων..! Ως και τα πορτοκάλια και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες επιστράτευσαν στα ιλουστρασιόν φυλλάδια!

Και τα λεμόνια και τα λεμόνια παιδιά την άλλη Κυριακή, γιατί, έτσι που πάμε, θα χρειαστούν οπωσδήποτε!

Δεύτερη και καταϊδρωμένη...

Τώρα, μάλιστα! Με την ελαστικότερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αύξηση της ευελιξίας της εργασίας, την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και διαρκούς επανεκπαίδευσης, καθώς και με την επαγγελματική και διά βίου εκπαίδευση.., θα δώσει τη μάχη για την τόνωση της απασχόλησης η ΝΔ, σύμφωνα με τα όσα εξάγγειλε ο πρόεδρός της από την Πάτρα..!

Σώθηκαν οι άνεργοι και το 'βαλε στα πόδια η ανεργία! Οπως έγινε και με το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια που εφάρμοσε τις ίδιες ακριβώς συνταγές, όχι βέβαια για να αντιμετωπίσει την ανεργία, αλλά για να αποδιαρθρώσει τις εργασιακές σχέσεις. Το κακό, όμως, για τη ΝΔ είναι ότι δεν έμεινε τίποτα απ' όλα αυτά που να μην τα έχει εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Και ό,τι του ξέφυγε, είναι έτοιμο να έρθει τώρα να το αποτελειώσει. Οπως, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό, για το οποίο επίσης συμπίπτουν οι προτάσεις της ΝΔ και οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή για τους εργαζόμενους το δίλημμα δεν μπορεί να είναι «τι λύκος να σε φάει, τι αρκούδα», η απάντηση είναι αυτονόητη: Φούμο και στους δυο!

Υ.Γ. Με τους άνεργους της Πάτρας - διαβάζουμε - συναντήθηκε ο Καραμανλής σε ταβερνάκι της Πάτρας. Πού τους χώρεσε, βρε παιδιά! Απ' ό,τι γνωρίζουμε στην Πάτρα περισσότεροι είναι οι άνεργοι και λιγότεροι οι εργαζόμενοι!

Μυστική συνάντηση

Στα κρυφά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, διαβαλκανική συνάντηση αξιωματούχων που απασχολούνται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προξενείο των ΗΠΑ και οργανώθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Συζητήθηκε το διαρκώς ογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή, καθώς και η εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος. Εγκαινιάστηκαν δίαυλοι επικοινωνίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας που «αποκάλυψε» τη συνάντηση, στο τραπέζι των συζητήσεων συμμετείχαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, του Ελληνικού Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Εθνικής Αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Επικεφαλής της συνάντησης ήταν αξιωματούχοι του γραφείου της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών που στεγάζεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Οι Αμερικανοί λοιπόν αφού έλυσαν με επιτυχία το πρόβλημα των ναρκωτικών και κατάφεραν να καταστείλουν το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα τους, δίνουν τα φώτα τους και στους τριτοκοσμικούς Βαλκάνιους.

Μήπως θα έπρεπε να υποψιαστούμε λίγο περισσότερο; Μήπως;

Ατόπημα

Γιατί να διαμαρτύρεται ο ΣΥΝ; Αφού ακόμη και συνδικαλιστικοί φορείς τού διαθέτουν βήμα για την προεκλογική του προβολή. Οπως έγινε με την ΕΛΜΕ Πιερίας, η οποία, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 13 Φλεβάρη, για την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων, επέλεξε να δώσει βήμα προβολής σε δύο επίλεκτα στελέχη του ΣΥΝ. Τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη ως νομικό και τον Γ. Καλομοίρη ως συνδικαλιστή, γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ. Και καλά ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, είναι εκλεγμένος συνδικαλιστής των εκπαιδευτικών. Η «μονομανία» των οργανωτών όμως αποδεικνύεται από την επιλογή του ετέρου εισηγητή της εκδήλωσης. Μα δε βρήκαν άλλους αξιόλογους νομικούς και εκπροσώπους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου να διατυπώσουν τις θέσεις και απόψεις τους για το μείζον θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων;

Ορθώς, λοιπόν, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ επέκρινε την ΕΛΜΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της πως «στη μέση της προεκλογικής περιόδου δεν είναι λογικό να μετατρέπεται (η ΕΛΜΕ), άσχετα από προθέσεις, σε τοπική οργάνωση κανενός κόμματος, ούτε να συγκεντρώνει ακροατήριο για κανένα κόμμα».

Περί φιδιών...

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ, βέβαια, ότι κάποιες συγκεντρώσεις των φιλοβασιλικών στα Γιαννιτσά και κάποιες δηλώσεις, όπως αυτές που κάνει ο Μανωλάκος, δεν είναι πράγματα με τα οποία αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά και οι Ελληνες τα έχουν κατατάξει εκεί που τους αξίζει.

Μόνο που, όπως διαπιστώσαμε, το ΠΑΣΟΚ και οι προεκλογικοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του ασχολούνται πολύ σοβαρά. Προφανώς, δε θέλουν να μείνει ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία.

Αφού δε βρίσκουν διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία στις κεντρικές πολιτικές επιλογές, τι καλύτερο να εστιάσουν τον προεκλογικό... μεγεθυντικό φακό τους στα ακροδεξιά στοιχεία της.

Βάλανε, μάλιστα, και την «Αυριανή» να κάνει τους απαραίτητους ακροβατικούς συσχετισμούς με τις εξελίξεις στην Αυστρία και της εκεί συμμετοχής της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση με τους εδώ χουντο-βασιλόφρονες.

Μας υποχρεώνουν, λοιπόν, να τους θυμίσουμε, ότι το κόμμα του φιλοναζί Χάιντερ δε μετέχει, τώρα, για πρώτη φορά σε κυβέρνηση της Αυστρίας. Συμμετείχε και πάλι στην περίοδο 1983 -'86, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, και τότε δεν είχαν πει ούτε λέξη.

Μας υποχρεώνουν, επίσης, να σημειώσουμε, ότι η καθοριστική αιτία, που το κόμμα του Χάιντερ πήρε το υπολογίσιμο ποσοστό του 27%, βρίσκεται στις κοινοτικές αντιλαϊκές πολιτικές, στους «μονόδρομους» της ΟΝΕ και τα σοβαρά προβλήματα, που αυτά δημιουργούν σε μεγάλες μάζες εργαζομένων.

Αμα θέλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, να δει στα σοβαρά τα περί «αυγού του φιδιού» - θέμα για το οποίο κανείς δεν υποτιμά τους κινδύνους που ενέχει - ας το δει στην ουσία του κι όχι κατά πώς τους βολεύει προεκλογικά.

Οχι, βέβαια, πως ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο. Αλλωστε, τα κριτήρια των «εκσυγχρονιστών» έχουν εδώ και πολύ καιρό αμβλυνθεί και ως προς αυτό το θέμα και σε διάφορα άλλα, αφού έχουν αλλού τα μυαλά τους.

Βιτρίνες απάτης

Ωραία

την εστόλισες

Σημίτη

τη βιτρίνα

το μαγαζί απόκτησε

τώρα μια όψη φίνα

μα δε θα πιάσει

μάστορα

ετούτη η κομπίνα,

αφού ξανά

για πούλημα

έχεις δυο τόνους

πείνα!

Ωραίο

και τ' απέναντι

το μαγαζί το άλλο,

που έχει

ιδιοκτήτη του

τον έτερο «μεγάλο»

μα μακριά

και από κει,

γιατί δεν αμφιβάλλω

ότι «καπέλο»

ως τ' αυτιά

αν μέσα μπω θα βάλω!


Ο Οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ