Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοβαρό βήμα στην επεξεργασία σεισμικών δεδομένων

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Βασ. Παπαζάχο για τη δυνατότητα ταχείας εξαγωγής συμπερασμάτων για τη σεισμική ακολουθία

Ο ομότιμος καθηγητής Βασ. Παπαζάχος
Ο ομότιμος καθηγητής Βασ. Παπαζάχος
Σε δύο ή τρία εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που σημειώνεται ένας σεισμός, οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν αν είναι ο κύριος σεισμός και εξελίσσεται ομαλά η μετασεισμική ακολουθία ή πρόκειται να ακολουθήσει μια ισχυρότερη σεισμική δόνηση. Ακόμη, σε τρία λεπτά θα μπορεί να εντοπιστεί με απόλυτη ακρίβεια το επίκεντρο της δόνησης και με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης του πληθυσμού, με στόχο την αποφυγή πανικού ή διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Τα παραπάνω επιτεύγματα, σχετικά με τη δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων από τη σεισμική ακολουθία, είναι αποτελέσματα ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται από τους τομείς Γεωφυσικής και Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του οποίου έγινε στη διάρκεια ημερίδας στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

Οπως σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, στόχος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είναι η γρήγορη επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, ώστε να ειδοποιείται έγκαιρα η πολιτεία και να λαμβάνει μέτρα ετοιμότητας. Χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του προγράμματος «καταπληκτικά» και πρόσθεσε ότι «έχει γίνει ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση ενός αξιόπιστου και γρήγορου τρόπου ενημέρωσης της πολιτείας και των πολιτών, σχετικά με την εξέλιξη ενός σεισμού».

Αναφερόμενος ο καθηγητής στον τρόπο που λειτουργεί το πρόγραμμα, εξήγησε ότι εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου ένα δίκτυο σεισμογράφων, στη συνέχεια έγινε η επεξεργασία των δεδομένων και των σεισμικών σημάτων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και προέκυψαν στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.

Ο Β. Παπαζάχος σημείωσε ότι εάν στο μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, το 1978, οι επιστήμονες διέθεταν τις σημερινές μεθόδους, θα μπορούσαν να είχαν ανησυχήσει από το γεγονός ότι υπήρχε έντονη προειδοποιητική σεισμική δραστηριότητα με δονήσεις έως και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Το Μάη του 1978 σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη δόνηση των 5,7 Ρίχτερ. Η σεισμική ακολουθία ήταν φυσιολογική αλλά στις αρχές Ιουνίου άρχισε μια απόκλιση και στις 20 Ιουνίου καταγράφηκε σεισμός 6,6 Ρίχτερ», δήλωσε.

Στην εισήγησή του ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος Στ. Πανάς, τόνισε ότι σε περιόδους σεισμικής έξαρσης σε μια περιοχή η συνολική ενέργεια εκλύεται σταδιακά συνήθως με μικρότερες δονήσεις. Συμβαίνει, όμως, πρόσθεσε, να σημειωθούν κι ένας ή δύο σεισμοί που μπορεί να είναι και ισχυρότεροι απ' αυτόν που θεωρήθηκε κύριος.

Οι επιστήμονες που παρουσίασαν το πρόγραμμα ζήτησαν την προμήθεια πρόσθετου βασικού εξοπλισμού και υπολογιστικών συστημάτων. Ανέφεραν ότι σήμερα η υποδομή αυτή περιλαμβάνει τέσσερις φορητούς ψηφιακούς σεισμογράφους και έξι σύγχρονα σεισμόμετρα. Για την πλήρη λειτουργία ασύρματου δικτύου, ώστε να μεταφέρονται τάχιστα οι πληροφορείς από τους σεισμολογικούς σταθμούς στο εργαστήριο απαιτούνται άλλα 15 - 20 σεισμόμετρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ