Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Υποκριτική κριτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ την ίδια ώρα που το εξοπλίζει ακόμα περισσότερο

Copyright 2024 The Associated

Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν όσο ποτέ το Ισραήλ με πυρομαχικά, όπλα, μαχητικά αεροπλάνα και βόμβες εκατοντάδων κιλών και λίγες ώρες μετά την προχτεσινή κατάθεση του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν ότι οι ΗΠΑ ...δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Univision» επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών για τις ευθύνες της κυβέρνησής του στο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, έκανε δήθεν «κριτική» στο κράτος - δολοφόνο για τη ...«λάθος προσέγγιση» με την οποία διεξάγει τις δολοφονικές επιθέσεις του εδώ και πάνω από 6 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, με τις πολύμορφες πλάτες των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων».

«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και «να επιτρέψουν τις 6 ή τις 8 επόμενες βδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που μεταφέρονται» στον θύλακα, είπε ο Μπάιντεν. «Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο όνομα της «πλήρους εξάλειψης της Χαμάς», ένα «δικαίωμα» που αναγνωρίζουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επιμένει ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, πόλη της Γάζας όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Νετανιάχου επανέλαβε πως «θα επιτύχουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Ράφα» και πως «καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει».

Υπέρ της επίθεσης στη Ράφα τάχθηκε χθες και ο Ισραηλινός υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς. Σε συνέντευξη Τύπου στο Σντερότ τόνισε ότι «η νίκη θα έρθει βήμα - βήμα, είμαστε καθ' οδόν και δεν θα σταματήσουμε». Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει στη Ράφα και θα επιστρέψει στην πόλη Χαν Γιούνις, όπως και ότι θα διατηρήσει πλήρη «επιχειρησιακή ελευθερία».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν εκτιμούσε πως «δεν επίκειται άμεσα» ισραηλινή επίθεση στην πόλη, ενώ και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, που την Τρίτη το βράδυ συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επίθεση στη Ράφα - σε αντίθεση με τη δήλωση του Νετανιάχου ότι έχει εγκρίνει την επίθεση και υπάρχει ήδη ημερομηνία.

Σε αυτό το φόντο, ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση, από τις ΗΠΑ στον στρατό του Ισραήλ, ενός νέου, πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, αν δεν λάβει πληροφορίες που θα τον ικανοποιήσουν ως προς τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν.

«Αναμένω διαβεβαιώσεις», είπε στο CNN, για να προσθέσει: «Θέλω να είμαι σίγουρος ότι έχω πλήρη ενημέρωση για τους τύπους των όπλων και για ποιους σκοπούς αυτά θα αξιοποιηθούν».

Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» μετέδωσε την 1η Απρίλη πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 18 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, στο οποίο πακέτο θα περιλαμβάνονται δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-15.

Σούνακ: Υπεράσπιση της συνέχισης εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τον Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ δήλωσε χθες ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του «χρειάζεται να κάνει περισσότερα» για να μετριάσει τα δεινά των κατοίκων της Γάζας.

Μόλις μία μέρα πριν, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο δεν θα αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ...

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο Σούνακ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «κανένας από τους στενότερους συμμάχους μας» δεν έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι κατέστησε «πολύ σαφές» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως χρειάζεται να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια...

«Ηταν μια φριχτή τραγωδία αυτό που συνέβη στους βετεράνους μας την ώρα που με αυταπάρνηση πραγματοποιούσαν ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα, και επίσης έχω πει επανειλημμένως ότι η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη», είπε ο Σούνακ, αναφερόμενος στους 3 Βρετανούς απόστρατους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν μαζί με άλλους ξένους την 1η Απρίλη κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό οχηματοπομπής της ΜΚΟ WCK στη Γάζα.

Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία έχει «θεσμοθετημένη εδώ και χρόνια» διαδικασία που αφορά τις άδειες εξαγωγής όπλων και «επανεξετάζει τακτικά αυτά τα θέματα».

Σάντσεθ: «Γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και έχει υποσχεθεί ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούλη, επανέλαβε ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης».

Μιλώντας ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου επαναβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη είναι «έτοιμη» να προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση, για να συμπληρώσει ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το παλαιστινιακό κράτος αν δεν αναγνωρίσει την ύπαρξή του». Μια αναγνώριση «είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» και «η Ισπανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος», συνέχισε, χωρίς όμως να πει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γίνει αυτό.

Ο Σάντσεθ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντήσει τους ομολόγους του από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία και η Πορτογαλία, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου για την «ανάγκη να προχωρήσουμε προς την αναγνώριση της Παλαιστίνης».

Ο Σάντσεθ κατήγγειλε εκ νέου την «απολύτως δυσανάλογη απάντηση» της κυβέρνησης Νετανιάχου στην «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτώβρη, κρίνοντας ότι «συνθλίβει δεκαετίες Ανθρωπιστικού Δικαίου και απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, και κατά συνέπεια ολόκληρο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ