Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαβεβαιώνει την Κομισιόν για «ταχύτητα» στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων

Νέα καπιταλιστική κρίση ενόψει, λέει ο Τζεντιλόνι

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις ότι «η κυβέρνηση είναι ισχυρή και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το πρωί στο Μαξίμου.

Διανύοντας μια περίοδο που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, και την ώρα που τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν και νέα αύξηση στον πληθωρισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε ότι «η Ελλάδα τα πηγαίνει αρκετά καλά», επικαλούμενος τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», αλλά και τη «σταθερή προσήλωση στη δημοσιονομική υπευθυνότητα με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, πως ο λαός θα καλείται συνεχώς να υποβάλλεται σε θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «για να διατηρήσουμε αυτούς τους βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα. «Αυτή ήταν η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από εννέα μήνες», είπε προκλητικά, επαναλαμβάνοντας πως «συνεχίζουμε με τη μέγιστη ταχύτητα, ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο, να εφαρμόζουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Αλλωστε, μόλις δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η ΕΕ και τα κόμματά της έχουν καταρτίσει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» που θα υλοποιήσουν από κοινού τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας, με τίτλο «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο», το οποίο κλιμακώνει την πολιτική που έχει οδηγήσει ήδη 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ φέρνει και νέα σκληρά μέτρα, που σωρεύονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Διόλου τυχαία, στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται η κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ, η παραπέρα καθήλωση των μισθών, η ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών με «πράσινα» χαράτσια, η ένταση των πλειστηριασμών και των απειλών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, θα απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» - μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές - ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας.

Εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τις τέτοιες επιδόσεις κι αυτά τα σχέδια, ο Π. Τζεντιλόνι εστίασε κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων, που έχουν, βέβαια, ως προϋπόθεση την ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και την απόδοση «κινήτρων» πληρωμένων από τον λαό. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με φόντο τις μεγάλες αβεβαιότητες στην οικονομία και τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για μια νέα καπιταλιστική κρίση.

Μέσος όρος ανάπτυξης... 0% στην ΕΕ

Ο ίδιος ο επίτροπος είπε σχετικά ότι «έχουμε έναν μέσο όρο ανάπτυξης στην Ευρώπη στο 0%», προσθέτοντας για την ευρωενωσιακή οικονομία ότι «ο βηματισμός με τον οποίο εισήλθε στο 2024 είναι πολύ αδύναμος. Ελπίζουμε να έχουμε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο μισό του έτους και ίσως το 2025 να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», και τονίζοντας ενόψει και των ευρωεκλογών την ανάγκη τους «να διηγηθούμε ένα success story» στα πλατιά λαϊκά στρώματα, όταν μονόδρομος για την ευημερία του λαού είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να γίνουν νέα, θαρρετά βήματα ενίσχυσης του ρεύματος που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική, να συναντηθούν ακόμα περισσότεροι με την ανατρεπτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος, να σταλεί μήνυμα αγωνιστικής αντεπίθεσης σε Ελλάδα και ΕΕ.

Σημειωτέον, ο Τζεντιλόνι, μιλώντας λίγο αργότερα στο Φόρουμ των Δελφών, δεν απέκλεισε την εκδήλωση νέων κρίσεων, κάθε άλλο μάλιστα, ενώ έσπευσε να καθησυχάσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας ότι στα κεντρικά της ΕΕ έμαθαν το μάθημα των προηγούμενων κρίσεων και «φτιάξαμε μία σειρά προγραμμάτων στήριξης». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη δημιουργία νέων πακέτων στήριξης «μέρος των λύσεων για το μέλλον», στην πραγματικότητα οξύνοντας το πρόβλημα, την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου που προκαλεί την καπιταλιστική κρίση, ενώ επέμεινε πως η μόνη λύση για την παγκόσμια οικονομία είναι να συνεχίσουν με την πανάκριβη για τους λαούς «πράσινη μετάβαση», για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι όμιλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ