Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα με «συνέπειες» αν συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία

Τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας μπορεί να «αλλοιώσουν την ισορροπία δύναμης στην Ευρώπη κατά τρόπο απαράδεκτο»

Από τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών με τον Κινέζο Πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο

Xinhua

Από τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών με τον Κινέζο Πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο
Η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις στο Πεκίνο για τη συνεργασία με τη Μόσχα σε μια σειρά από στρατηγικούς τομείς που συμβάλλουν στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο Ρωσία - Κίνα - Ιράν - Β. Κορέα ως ένα «ενιαίο στρατόπεδο».

Την ίδια ώρα, το Κίεβο αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, με ελλείψεις εξοπλισμών, πυρομαχικών και στρατιωτών. Το στρατιωτικό πακέτο 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο, ενώ η Ουάσιγκτον ενέκρινε την επείγουσα πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 138 εκατ. δολαρίων για επισκευή και εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων «Hawk».

Οι ΗΠΑ «δεν θα κάθονται και θα προσποιούνται ότι όλα είναι καλά» την ώρα που το Πεκίνο ανανέωσε τις δεσμεύσεις συνεργασίας με τη Μόσχα, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Κάμπελ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην Κίνα στις αρχές της βδομάδας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε προχτές ότι θα θεωρήσει υπεύθυνη την Κίνα αν η Ρωσία σημειώσει περαιτέρω εδαφικά κέρδη στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Κάμπελ να αναφέρει ότι «η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην Ευρώπη υπήρξε «η σημαντικότερη αποστολή από ιστορική σκοπιά» για την Ουάσιγκτον.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας μπορεί να «αλλοιώσουν την ισορροπία δύναμης στην Ευρώπη κατά τρόπο, ειλικρινά, απαράδεκτο».

«Εχουμε πει ευθέως στην Κίνα πως αν συνεχίσει, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» γιατί «αυτό εναντιώνεται σε συμφέροντά μας», επισήμανε ο Κάμπελ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο θορυβήθηκε από τις πρώτες ρωσικές ήττες στο πεδίο και προσπάθησε να συνεισφέρει στην ανάκτηση των «στρατιωτικών δυνατοτήτων» της Μόσχας. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα «η Ρωσία έχει αναδιοργανωθεί (σ.σ. στρατιωτικά) σχεδόν εντελώς και αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ουκρανία και την περιφέρεια» της Ευρώπης, τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένα με επιβολή κυρώσεων στην Κίνα αν θεωρήσει πως βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές, στη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες στον ρωσικό αμυντικό τομέα, οι οποίες προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τρόπους για να αποτραπεί η μεταβίβαση όπλων και υλικού στη Ρωσία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν το δικαίωμα να αναπτύσσουν οικονομική και εμπορική συνεργασία» και η Κίνα «δεν θα δεχτεί κριτική, πίεση, παρέμβαση, περιορισμό», σχολίασε από την πλευρά του το κινεζικό ΥΠΕΞ.

«Η ρωσική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά τη Δύση και τον δημοκρατικό κόσμο», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Είναι τόσο επιθετικοί απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και όλη τη Δύση (...) Πρέπει να τους απομονώσουμε πλήρως, όχι να "παίζουμε" με αυτούς», υπογράμμισε.

Επισήμανε ακόμη μια φορά την ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας πως «ό,τι χρησιμοποιούμε σε επίθεση κατά ρωσικών στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων είναι αποκλειστικά δικά μας όπλα, όπλα που έχουν παραχθεί στην Ουκρανία».

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και μήνες από τους «Δυτικούς» συμμάχους της περισσότερα πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας, κυρίως «Patriot», ενώ ο Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο, αν δεν εγκριθεί το νέο πακέτο της αμερικανικής βοήθειας.

Η Ρωσία εντείνει την πίεσή της στην ανατολική Ουκρανία, ιδιαίτερα γύρω από την Τσάσιβ Γιαρ, στρατηγική πόλη στο Ντονέτσκ.

Πρώτο βήμα για να σταλούν Ουκρανοί κατάδικοι στο μέτωπο

Το ενδεχόμενο Ουκρανοί κατάδικοι να μπορούν να υπηρετούν στον στρατό ήρθε πιο κοντά χτες, καθώς οι Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί να βοηθήσει τον ανεφοδιασμό και την εναλλαγή στρατευμάτων που έχουν εξαντληθεί.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι κρατούμενοι που κατατάσσονται στον στρατό θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν χάρη. Οσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, έμφυλη βία, δολοφονία ή εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιτραπεί να υπηρετήσουν στον στρατό, ανέφερε ο βουλευτής Ολ. Χοντσαρένκο στην εφαρμογή «Telegram».

Ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες στρατολόγησης εγκρίθηκε επίσης σε πρώτη ανάγνωση.

Ο νόμος για τη στρατολόγηση κατάδικων είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές πριν από την τελική ανάγνωση.

Ουκρανία - Βρετανία: Συμφωνία «άμυνας» και παραγωγής όπλων

Η Ουκρανία και η Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για συνεργασία στον τομέα της Αμυνας και της παραγωγής όπλων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο, ως μέρος μιας προσπάθειας για την οικοδόμηση της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων.

Το έγγραφο υπογράφηκε σε συνέδριο της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 30 βρετανικές αμυντικές εταιρείες για να συζητήσουν πιθανές κοινοπραξίες με ουκρανικές πολεμικές βιομηχανίες.

«Είναι η πρώτη διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας. Σήμερα βρετανικές εταιρείες συνεργάζονται με ουκρανικές εταιρείες και αναζητούν ευκαιρίες να παράγουν περισσότερα όπλα από κοινού», δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας μετά την τελετή υπογραφής.

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Γκρεγκ Χαντς, εξέφρασε την ελπίδα «η συμφωνία να φέρει κέρδη για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και να ωφελήσει την πληγείσα οικονομία της μακροπρόθεσμα».

Η βρετανική εταιρεία «BAE Systems», μια από τις πρώτες «δυτικές» πολεμικές βιομηχανίες που επένδυσαν στην Ουκρανία, υπέγραψε συμφωνία με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας για την πραγματοποίηση συντήρησης, επισκευής και επισκευής ελαφρών όπλων στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουκρανία στοχεύει να παράξει περίπου 1 εκατ. μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV φέτος και αυξάνει την παραγωγή επιθετικών drones μεγαλύτερης εμβέλειας για την εξαπόλυση επιθέσεων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες υπέρ του αυξημένου ρόλου του ΝΑΤΟ

Τον αυξημένο ρόλο του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία για μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη στήριξη και συντονισμό της βοήθειας, όπως προβλέπει η πρόταση του γγ, Γ. Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζουν τα σκανδιναβικά κράτη και οι χώρες της Βαλτικής.

«Υποστηρίζουμε τον αυξημένο ρόλο του ΝΑΤΟ στην παροχή βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία και στον συντονισμό της στρατιωτικής υποστήριξης και εξοπλισμού», δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Τομπίας Μπίλστρομ.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των προσπαθειών της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία για τα επόμενα 3 χρόνια σχεδιάζει η Λιθουανία, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας που βρέθηκε χτες στο Κίεβο.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, κατά την οποία παρουσιάσαμε ένα σχέδιο στήριξης για την Ουκρανία. Επισημάναμε ότι το πακέτο βοήθειας θα ξεπεράσει το αρχικώς ανακοινωμένο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ». Ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας, Kasciunas, σημείωσε ότι έχει ήδη παρασχεθεί βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 84 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αυτού του πακέτου.

Διάσκεψη για την «ειρήνη» θα γίνει στην Ελβετία τον Ιούνη

Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει μια διήμερη «ειρηνευτική» διάσκεψη υψηλού επιπέδου τον Ιούνη για την Ουκρανία, αν και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβει μέρος στην πρωτοβουλία.

Η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει τον Γενάρη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ελβετία ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Επί του παρόντος, υπάρχει επαρκής διεθνής υποστήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση και θα πραγματοποιηθεί στις 15 - 16 Ιούνη έξω από τη Λουκέρνη. «Θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ευνοϊκού για μια συνολική και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία καθώς και ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία».

Οι εκπρόσωποι δεκάδων χωρών αναμένονται στη διάσκεψη, μεταξύ τους και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Tζο Μπάιντεν, έγραψε η εφημερίδα NZZ.

Ενώ η Μόσχα δηλώνει ότι δεν είναι κατά των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε συνομιλίες στην Ελβετία, επειδή θεωρούν ότι «έχει παραιτηθεί από την ουδετερότητα» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, υιοθετώντας κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Ελβετός ΥΠΕΞ, Ιγκνάσιο Κασίς, προσπάθησε επίσης να προσεγγίσει τη Μόσχα, σε συνάντηση που είχε τον Γενάρη στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ρωσία: Ερευνα για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας» κατά των ΗΠΑ

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας» για λογαριασμό της Ουκρανίας, εμπλέκοντας τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους», επικαλούμενη κυρίως το όνομα μιας ουκρανικής εταιρείας στην οποία εργάστηκε ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Πρόεδρου των ΗΠΑ.

«Η έρευνα εξετάζει τις πηγές και τις κινήσεις χρηματικών ποσών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια και την εμπλοκή συνεργατών των αρχών και κρατικών και εμπορικών οργανισμών δυτικών χωρών», επισήμανε η Επιτροπή αναφέροντας την εταιρεία αερίου «Burisma».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η «Burisma» λειτούργησε ως ενδιάμεσος για κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν «αυτά τα τελευταία χρόνια για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη Ρωσία και στο εξωτερικό με στόχο την εξόντωση προσωπικοτήτων».

Η Ρωσία εκτιμά ότι η Ουκρανία εμπλέκεται, από την πλευρά των τζιχαντιστών, στην πολύνεκρη επίθεση στις 22 Μάρτη στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ