Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι κουμπαράς για τους λαούς

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που τα κρύβουν όλα τα κόμματα, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας χτες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση δύο προσαρτημάτων στη Σύμβαση Χρηματοδότησης και στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε ότι το ΚΚΕ την καταψηφίζει, όπως καταψήφισε και την αρχική σύμβαση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, υπογράμμισε ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη δημιουργία του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, παρά για τη μείωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ανέδειξε τον ρόλο που παίζει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθεια να διατηρηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, με την προώθηση 1,8 τρισ. ευρώ στους ομίλους, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία ΕΕ των μονοπωλίων και όχι των λαών, οι οποίοι καλούνται να ζουν με τα ελάχιστα και να πληρώσουν τον λογαριασμό του υπερμνημονίου, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι κουμπαράς για τους λαούς», είπε χαρακτηριστικά, καθώς αντίθετα δεσμεύεται πακτωλός χρημάτων που κατευθύνεται στους ομίλους της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης», που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη και ταυτόχρονα πανάκριβη Ενέργεια για τον λαό και αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ενώ κάθε δόση που εκταμιεύεται συνοδεύεται από πληθώρα προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, ορισμένα, μάλιστα, από τα οποία έχουν ψηφιστεί, όπως το αντεργατικό τερατούργημα για το σμπαράλιασμα του σταθερού χρόνου εργασίας, το κόστος της προμήθειας POS για σύνδεση με ταμειακές μηχανές, το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία.

Στάθηκε, ακόμα, στο γεγονός ότι η «πράσινη μετάβαση», που τάχα αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος, τελικά σημαίνει καταστροφή περιοχών φυσικής ομορφιάς από ενεργειακούς ομίλους για εγκατάσταση ΑΠΕ, με κριτήριο, πάντα, τα κέρδη τους και άγρια καταστολή ενάντια σε όσους τα αντιπαλεύουν.

Συνέπειες, όμως, από την «πράσινη μετάβαση» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο λαός βλέπει και στην τσέπη του, λόγω των πράσινων χαρατσιών που εκτόξευσαν τη λαϊκή φορολογία και της ψηφιακής φορολεηλασίας των αυτοαπασχολουμένων, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι όμιλοι απολαμβάνουν φοροασυλία και επιδοτήσεις και οι τράπεζες μπουκώνονται με δισεκατομμύρια ευρώ και φοροαπαλλαγές, όπως εξήγησε.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται «ούτε δεκάρα» για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, μιας και η ΕΕ αντιμετωπίζει τα μέτρα για την προστασία της λαϊκής ζωής και περιουσίας ως κόστος και τα «άπληστα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου» ως όφελος, τονίζοντας πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιπυρική θωράκιση, γίνονται ελάχιστες αναδασώσεις που συνδέονται με ΣΔΙΤ, ενώ η δασική βιομάζα αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης στα χέρια ιδιωτών, όπως ξυλέμπορους και ξυλοβιομήχανους, για μετατροπή σε πέλετ, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και δημιουργία αγοράς βιομάζας και δικαιωμάτων ρύπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ