Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΦΗ
Στον βράχο του Αιγαίου που γράφτηκαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας

Η αφιερωμένη στην Ανάφη ενότητα, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα που θα παρουσιαστεί στην Ημερίδα της ΚΕ
Η αφιερωμένη στην Ανάφη ενότητα, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα που θα παρουσιαστεί στην Ημερίδα της ΚΕ
Μετά τη Γυάρο και το Καλπάκι, ο «Ριζοσπάστης», με αφορμή τη διοργάνωση της Ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζει το μικρό αφιέρωμα σε τόπους φυλακής, εξορίας, βασανισμών και εκτελέσεων, όπου οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, χιλιάδες αγωνιστές του λαού, στάθηκαν ακλόνητοι και ολόρθοι... Σήμερα στεκόμαστε στο νησί της Ανάφης και πιο συγκεκριμένα σε στοιχεία για την οργάνωση της ζωής των πολιτικών εξόριστων από το έντυπο της Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Ανάφης, τον «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ».

Η Ανάφη άρχισε να λειτουργεί ως τόπος εξορίας μελών, στελεχών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών το 1925. Συνεχίστηκε η λειτουργία της έως το 1943 και έπειτα το διάστημα 1946-1948.

Οι εξόριστοι με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές δημιούργησαν την Ομάδα Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Ανάφης (ΟΣΠΕΑ).

Απέναντι στον καταναγκασμό και τις απαγορεύσεις, οι εξόριστοι είχαν τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες τους. Το Οργανο της ΟΣΠΕΑ, «ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ», που μετονομάστηκε το 1938 σε «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ».

Τα φύλλα του «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ» αποδεικνύουν ότι η Ομάδα φιλοδοξούσε να λειτουργεί σαν πρότυπη μορφή οργάνωσης κάθε πλευράς της ζωής των εξόριστων. «Η ομάδα μας έχει αναπτυχθεί συλλογικά, έχει ωριμάσει ώστε όλα ανήκουν σε όλους, τίποτα ατομικά στον καθένα...», διαβάζουμε σε ένα από τα φύλλα (21/1/1943).


Βάση της Οργάνωσης ήταν ο κάθε θάλαμος, στους οποίους οι εξόριστοι εξέλεγαν το θαλαμικό τους γραφείο. Οι θάλαμοι είχαν ονόματα προσωπικοτήτων του επαναστατικού κινήματος, π.χ. ο θάλαμος «Μαλτέζος», «Μαρξ», «Λούξεμπουργκ» κ.λπ.

Στη στήλη για τη ζωή της Οργάνωσης τον Φλεβάρη του 1943 διαβάζουμε «...κάθε θάλαμος να μελετήσει αδυναμίες της ζωής κάθε θαλαμιζόμενου συντρόφου... Οι θάλαμοι πρέπει να μετατραπούν σε ζωντανές ανθρώπινες κυψέλες, που σε αυτές να βουίζει η ζωή, η χαρά, η δημιουργία... πιστεύουμε ακράδαντα... πως οι θάλαμοι... όλοι μαζί θα βαδίσουν με σταθερό βήμα στην πιο ευγενική άμιλλα... για τη δημιουργία ακέραιων επαναστατικών χαρακτηριστικών».

Για τον σκοπό αυτό με το έντυπο επέμεναν στην κομμουνιστική, επαναστατική διαπαιδαγώγηση. Συχνά αυτό περιλάμβανε πλευρές της Ιστορίας του εργατικού κινήματος της Ελλάδας, και διεθνώς, το ιστορικό της Παρισινής Κομμούνας, τα συμπεράσματα της Οκτωβριανής Επανάστασης ως καθοδηγητή της πάλης, τον αναντικατάστατο καθοδηγητικό ρόλο της πρωτοπορίας, με έμφαση στον Μαρξ, τις μελέτες του Λένιν κ.ο.κ. Αλλά και ενημέρωση γύρω από ζητήματα και εξελίξεις, όπως η θέση της γυναίκας στην ΕΣΣΔ.

Επίσης, δινόταν μεγάλο βάρος στη συλλογική συζήτηση και στο πώς η ατομική πείρα του καθενός μπορούσε να βοηθήσει τους συνεξόριστούς του. Δινόταν σημασία στην καλή οργάνωση των συζητήσεων, στην προετοιμασία θεμάτων που μέλη της ομάδας δεν κατανοούσαν. Χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση όλων ως ανεκτίμητη «...αφού η συζήτηση γίνεται για όλους, πρέπει να γίνεται και από όλους». Κάθε μέλος είχε «...υποχρέωση και δικαίωμα να δηλώνει τη συμφωνία ή διαφωνία του» (1/1/1943).

Αξίζει, ακόμα, να αναφερθούμε στη σχέση της ΟΣΠΕΑ με την κοινότητα του χωριού της Ανάφης. Διαβάζουμε για τη «...στάση των χωρικών απέναντι στην ομάδα μας... την αφιλοκερδή προσφορά τους με ζώα, σπόρο... για τη σπορά των χωραφιών μας... Αποφασιστικός παράγοντας αυτής της θέσης είναι η σωστή πολιτική της ομάδας μας» (21/1/1943). Οπως επίσης ξεχωρίζει η αξία της ψυχαγωγίας. Κάθε γκρούπα της Ομάδας πήγαινε στον Ρούκουνα οργανωμένες εκδρομές με καλλιτεχνική δραστηριότητα από χορωδία, γλέντια, απαγγελίες, ιστορικά χρονικά του κινήματος περιοχών της Ελλάδας από όπου προέρχονταν τα μέλη κάθε γρούπας κ.λπ. (1/9/1938).


Πάνω σε αυτόν τον βράχο του Αιγαίου, που έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας από εκατοντάδες πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού μας, στην πλειοψηφία τους μέλη, στελέχη και οπαδούς του ΚΚΕ, η ΚΕ τίμησε τη μνήμη τους ορθώνοντας μνημείο το 2022...

Στις 18 Απρίλη η Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μνημεία και μουσεία αγώνων του Λαού» και παρουσίαση του νέου ιστότοπου mnimia.kke.gr, με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Μετά την Ημερίδα θα λειτουργήσει ο ιστότοπος mnimia.kke.gr.

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν:

Ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ: «Παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου mnimia.kke.gr και των εικονικών περιηγήσεων σε ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ».

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».

Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».

Ο Αρης Σαραφιανός, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ιμπεριαλιστική μνημοκτονία και η υλική ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ - Τοπόσημα, γλυπτά, ανασκαφές των αγώνων και η σημασία τους σήμερα».

Η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του EETE: «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης».

Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ: «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης».

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ