Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;»

- Αύριο η εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο και τον μισθό, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις θέσεις του ΚΚΕ

- Ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με στελέχη της ΤΟ με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία

Οι κομμουνιστές στις τράπεζες δίνουν καθημερινό αγώνα κόντρα στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - συνδικαλιστικών ηγεσιών που τσακίζουν το ωράριο και έχουν αντικαταστήσει τις πραγματικές αυξήσεις με vouchers (φωτ. από την πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη)
Οι κομμουνιστές στις τράπεζες δίνουν καθημερινό αγώνα κόντρα στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - συνδικαλιστικών ηγεσιών που τσακίζουν το ωράριο και έχουν αντικαταστήσει τις πραγματικές αυξήσεις με vouchers (φωτ. από την πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη)
Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοοικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε; Εργάσιμος χρόνος και μισθός - Οι κατευθύνσεις της ΕΕ - Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου και Κηφισού 1, Περιστέρι, πλησίον σταθμού μετρό «Αγ. Αντώνιος»). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το πολιτικό άνοιγμα στους εργαζόμενους του κλάδου συνεχίζεται εντατικά από τις Οργανώσεις όπως και το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με δύο μέλη της Τομεακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών, την Μελίνα Βουτσίδη, μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, και την Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

«Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία προκειμένου να θέσει προβληματισμούς και να επιδιώξει απαντήσεις στις ανησυχίες και τις δυσκολίες που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες καθημερινά», σημειώνει η Μ. Βουτσίδη και αναφέρεται πιο αναλυτικά:

«Σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια δουλεύουν σε συνθήκες πρωτοφανούς εντατικοποίησης αφού οι τραπεζίτες έχουν φορτώσει στις πλάτες τους μια σειρά από τους "επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς", όπως οι εθελούσιες, η κατάργηση και οι αποσχίσεις κλάδων, τα κλεισίματα δεκάδων καταστημάτων που επέφεραν τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού. Σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους που η εργοδοσία τούς έχει φορτώσει ένα laptop ή tablet για να δουλεύουν από το σπίτι ακόμα και άρρωστοι, ακόμα και αν είναι σε άδεια. Σε όλους εκείνους που βιώνουν ως κανονικότητα την καταστρατήγηση του ωραρίου καθημερινά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το ανελέητο κυνήγι των ατομικών στόχων για πωλήσεις στα καταστήματα και αντίστοιχα των πρότζεκτ στις διευθύνσεις και στα collection, που απαιτεί να είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. Σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να χτυπάνε την κάρτα της λήξης του ωραρίου και παραμένουν στο κατάστημα χωρίς φυσικά να πληρώνονται υπερωρίες ή πάνε στο σπίτι και συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα και μέχρι το βράδυ».

Παραθέτει μάλιστα χαρακτηριστική δήλωση «συναδέλφου που μας είπε "έχω να κλείσω τον υπολογιστή μου 9 μήνες"».

Προσθέτει ότι είναι τέτοια η αποφασιστικότητα των τραπεζιτών «να "τσακίσουν" το ωράριο και να μειώσουν τους μισθούς μας που έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ΕΡΓΑΝΗ ως "διευθυντικά στελέχη", που σημαίνει δουλειά χωρίς ωράριο λόγω δήθεν της ιδιότητάς τους.

Οι εργαζόμενοι να μη δεχτούν αυτήν την «κανονικότητα»

Ολα αυτά τη στιγμή που τα κέρδη των τραπεζών έχουν εκτιναχθεί, όπως ανέδειξε η ΤΟ με την πρόσφατη τετρασέλιδη ανακοίνωσή της, και ενώ η τεχνολογία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με την ψηφιοποίηση στον κλάδο μας να εξελίσσεται ραγδαία, αντί η εντατικοποίηση και ο εργάσιμος χρόνος να μειώνονται, ενισχύονται και μάλιστα με αυξημένους ρυθμούς».

Καταλήγοντας η Μ. Βουτσίδη επισημαίνει: «Η ΤΟ με ευθύνη απευθύνεται στους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους και τους καλεί να μη δεχτούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα ως κανονικότητα για τη ζωή τους. Οι κομμουνιστές στις τράπεζες δίνουμε καθημερινό αγώνα κόντρα σε αυτές τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που με τις πλάτες των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου τσακίζουν το ωράριό μας και έχουν αντικαταστήσει τις πραγματικές αυξήσεις που έχουμε σήμερα ανάγκη με vouchers». «Από αυτήν την άποψη έχει μεγάλη σημασία η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17/4 στο Σύνταγμα και η κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά», συμπληρώνει.

«Επιδιώκουμε να απαντήσουμε στις καθημερινές ανησυχίες και συζητήσεις των εργαζομένων στις μεγάλες ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες, στα λογιστικά γραφεία και λογιστήρια εταιρειών», σημειώνει από την πλευρά της για την εκδήλωση η Αλ. Καπαρού.

«Στους συναδέλφους δηλαδή», συνεχίζει, «που οι 10 ώρες δουλειά είναι "κανονικότητα", η δουλειά μέχρι να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δηλωτικές υποχρεώσεις. Σε έναν κλάδο μάλιστα που τα μεγάλα μονοπώλια ανακοινώνουν κάθε χρόνο κέρδη - ρεκόρ και που είναι "στην καρδιά" της αξιοποίησης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών, με ενεργό ρόλο στην προώθηση και εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επιχειρήσεις - πελάτες τους αλλά και στο ίδιο το αστικό κράτος».

«Κι όμως», υπογραμμίζει, «όλη αυτή η τεχνολογία δεν αξιοποιείται για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, αντίθετα. Μάλιστα, η αύξηση των ωρών εργασίας και των ατελείωτων απλήρωτων υπερωριών δικαιολογείται από την εργοδοσία με προκλητικά επιχειρήματα όπως "έτσι είναι το επάγγελμα", "είναι ξεπερασμένο το 8ωρο", "δούλεψε όποτε σε βολεύει, αρκεί να βγαίνει η δουλειά"! Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη, αφού στην πλειοψηφία οι εργαζόμενοι καταλήγουμε με ένα μόνιμο άγχος, σε διαρκές stand by για να προλάβουμε τις προθεσμίες και την ολοκλήρωση των έργων, να εργαζόμαστε μέχρι και όταν έχουμε άδεια, όταν είμαστε άρρωστοι».

Τονίζει επίσης πως μέσω και της εκδήλωσης «επιδιώκουμε να φωτιστούν τα αίτια αυτής της πραγματικότητας. Να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας, που έχουν συμβάλει στο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου. Να αναδείξουμε ότι αυτές ακριβώς είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η ίδια η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το 8ωρο ως το ανώτατο όριο της εργάσιμης μέρας. Η ίδια η ΕΕ είναι η πρώτη που νομοθέτησε τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας".

Επιδιώκουμε ωστόσο να φωτιστούν και οι δυνατότητες στο σήμερα. Περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να βγουν στον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που θα θέτει στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου, που μας στερεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

«Αυτές οι πλευρές να γίνουν κριτήριο ώστε να είναι επιτυχημένες οι δύο πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη. Να γίνουν κριτήριο και στις ευρωεκλογές τον Ιούνη, ώστε να δοθεί πανευρωπαϊκό μήνυμα από τη χώρα μας με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ», αναφέρει η Αλ. Καπαρού ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ φωτίζει τον δρόμο για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας προς όφελος του λαού(2023-03-21 00:00:00.0)
Να παρθεί πίσω η τροπολογία, να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία(2022-02-08 00:00:00.0)
Πανεργατικό μπλόκο στην αντεργατική πολιτική, πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα(2021-10-13 00:00:00.0)
Εμπνευση η δραστήρια συμμετοχή των γυναικών στην «πρώτη έφοδο στον ουρανό»(2021-09-15 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ(2005-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ