Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές

Τα ζητήματα της ισότιμης προβολής των κομμάτων και της περαιτέρω χαλάρωσης της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου έθεσε το ΚΚΕ

Συνεδρίασε χτες η Διακομματική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, όπου ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι όροι διεξαγωγής της προεκλογικής μάχης σε ό,τι αφορά την προβολή των κομμάτων και τους ραδιοτηλεοπτικούς χρόνους για τις εμφανίσεις των υποψηφίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του Κόμματος στη Διακομματική Επιτροπή, Γ. Γκιόκας, έκανε την εξής δήλωση:

«Στη Διακομματική Επιτροπή θέσαμε το ζήτημα της πολυφωνίας και της ισότιμης προβολής των κομμάτων. Γιατί υπάρχουν φαινόμενα τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές όσο και σε δελτία ειδήσεων, στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και στα ιδιωτικά, όπου αυτή η ισοτιμία και πολυφωνία παραβιάζεται κατάφωρα, ειδικά σε βάρος του ΚΚΕ. Και μάλιστα είμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχουν διεργασίες στον ελληνικό λαό που μπορούν να ανατρέψουν τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς.

Την ίδια ώρα θέσαμε και στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίασή της, το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Οπως ξέρετε, ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε αυτήν τη διαδικασία, γιατί θεωρούμε ότι ανοίγει σοβαρούς και επικίνδυνους δρόμους αδιαφάνειας και παραβίασης του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή με τροπολογία που καταθέτει αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή - μπροστά σε πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία ως Κόμμα εμείς είχαμε επισημάνει, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στην ταυτοποίηση και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας - προχωράει σε περαιτέρω χαλάρωση της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο ζήτημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι περιέχει η τροπολογία και γίνεται λόγος για «χαλάρωση», ο Γ. Γκιόκας απάντησε:

«Υπήρχε ένα θέμα πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση των εκλογέων που εγγράφονται στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκλογείς του εξωτερικού η επιλογή της επιστολικής ψήφου είναι μονόδρομος, διότι δεν στήνονται εκλογικά τμήματα στις χώρες του εξωτερικού. Εμείς είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι πολύ δύσκολο μία εταιρεία ταχυμεταφορών, και μάλιστα στο εξωτερικό, να κάνει σωστή ταυτοποίηση του εκλογέα. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα μπροστά σε αυτό το πρακτικό πρόβλημα και αντικαθιστά την ταυτοποίηση μέσω ενός αριθμού PIN, που κατά τη γνώμη μας δημιουργεί σοβαρές και εύλογες αμφιβολίες για το αν αυτή η ταυτοποίηση θα γίνεται με τους όρους που θα πρέπει να γίνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ