Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμική απάντηση στην πολιτική υποβάθμισης της ζωής

Το Εργατικό Κέντρο και φορείς πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Από την παρέμβαση των αγωνιστικών φορέων του Πειραιά
Από την παρέμβαση των αγωνιστικών φορέων του Πειραιά
Δυναμικό αγωνιστικό «παρών» έδωσαν σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την Παρασκευή 1 Μάρτη στο Κερατσίνι. Απόφαση για αγωνιστική υποδοχή στη φιέστα της περιφερειακής αρχής είχε πάρει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής απέναντι και στην κοροϊδία της περιφερειακής αρχής που κάνει λόγο περί καταγραφής τους όταν είναι γνωστά και έχουν αναδειχθεί πολλές φορές μέσα και από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν και ο βουλευτής Α' Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, στάθηκε στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν δραστηριότητα στον Πειραιά και την οποία έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι της περιοχής που εκπροσωπεί και το Εργατικό Κέντρο. Εφερε ως παράδειγμα ότι η Περιφέρεια έχει δώσει θετική γνωμοδότηση για το master plan της COSCO, την επέκταση της δραστηριότητας στο λιμάνι με αρνητικές συνέπειες για κατοίκους και εργαζόμενους, όπως περιβαλλοντικές, και βέβαια τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εργατικά «ατυχήματα».

Ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, τόνισε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την εύρεση χώρων, σε συνεργασία με τους δήμους της ΠΕ Πειραιά, για την ανέγερση σχολείων. Ιδιαίτερα για όσα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, δηλαδή διαδημοτικά. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα 4 Ειδικά Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που «ασφυκτιούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι μεθοδευόταν ως λύση η μετακίνηση 13 μαθητών από το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας στα Ανω Λιόσια! «Πρέπει να βρεθεί χώρος για την ανέγερση σύγχρονων Ειδικών Σχολείων», επισήμανε.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και την ανάγκη να φτιαχτεί εκεί το Κέντρο Υγείας, να αναβαθμιστεί αυτό του Κερατσινίου για τους χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους. Επίσης, σχολίασε τον σχεδιασμό της COSCO που θέλει να μετατρέψει μέρος της Ζώνης σε car terminal, συρρικνώνοντας τη ναυπηγική δραστηριότητα, με τις συνέπειες να φορτώνονται πάλι στους εργαζόμενους του κλάδου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ), Εύη Χαβελέ, μετέφερε την αγωνία για μεγάλα προβλήματα, όπως αυτό της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό που έχει προωθηθεί από τις προηγούμενες περιφερειακές αρχές. Αναφέρθηκε ακόμα στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας στην περιοχή και στην ανάγκη το ΚΥ να έχει 24ωρη λειτουργία.

Η Πόπη Κοτσορέ, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Περάματος «Η Εστία της Γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ), ανέδειξε την εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς του Περάματος με την υποχρηματοδότηση όπως και τα κτιριακά προβλήματα. Εθεσε το ζήτημα δημιουργίας νέων δομών Προσχολικής Αγωγής και αναβάθμισης των υπαρχουσών που δεν επαρκούν. Τέλος, υπογράμμισε την έλλειψη ελεύθερων χώρων και την ανάγκη να φύγουν τα καζάνια του θανάτου της «Oil One».

Η Χρυσάνθη Αγάθου, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τερψηχώρος», επισήμανε τους καρκινογόνους ρύπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Δραπετσώνας αλλά και τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης. Για του λόγου το αληθές παρέπεμψε σε σχετικό φυλλάδιο του Συλλόγου, που παραθέτει σχετικά στοιχεία και μετρήσεις τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε. Εθεσε το ερώτημα γιατί δόθηκαν άδειες στις ρυπογόνες επιχειρήσεις στην οικιστική περιοχή.

Η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ελένη Κορδονέλλη, στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς μαθητών από τα Ειδικά Σχολεία, στο Καλλιτεχνικό και το ΕΠΑΛ, η οποία δεν είναι εξασφαλισμένη. Ενώ αναφέρθηκε και στα κτιριακά προβλήματα και στις σχολικές αίθουσες που δεν επαρκούν.

Ο Βασίλειος Τσελέντης, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, αναφέρθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Πειραιά παραπέμποντας και σε έρευνες για πρόωρους θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει ούτε μια μελέτη, ενώ αγνοείται κάποια σχετική που υπάρχει από το Αστεροσκοπείο.

Η Γιώτα Κουτσαβλή, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σαλαμίνας, ανέφερε ότι με την πρώτη βροχή η Σαλαμίνα αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως έγινε και την Παρασκευή. Τόνισε ότι απαιτούνται τώρα αντιπλημμυρικά έργα για να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι μαθητές. Τόνισε επίσης την ανάγκη μέτρων αντιπυρικής προστασίας σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, το δάσος των Κανακίων. Τέλος, ανέδειξε τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας στη Σαλαμίνα, όπως μεταφοράς, κόστους αυτής κ.ά.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε μέρος των αιτημάτων αυτονόητα, την ώρα που η κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή τα αφήνει στο περιθώριο. Την ίδια ώρα μάλιστα δεν έκανε καμία αναφορά στα καζάνια της «Oil One» και σε άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ