Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λύσσα

«Διαπίστωσα ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία έγιναν γνωστά αρκετά πράγματα σε όλους μας, όπως επίσης και αρκετές ενοχοποιητικές δηλώσεις και τοποθετήσεις από τους υπόλογους πολιτικούς (...) Ο τρόπος που τη σταμάτησαν τόσο βιαστικά και χωρίς να καλέσουν τους πλέον βασικούς μάρτυρες για να αποφύγουν και άλλες αποκαλύψεις δηλώνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν πήγε ακριβώς όπως το φαντάστηκαν. Ηταν αποκαλυπτική και αυτό για μας λειτούργησε βοηθητικά». Με αυτά τα λόγια περιγράφει μια από τους συγγενείς των θυμάτων τα όσα αποκόμισε από την Εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη, αλλά κι από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να τη διαλύσει χωρίς να καλέσει βασικούς μάρτυρες και να διερευνήσει σοβαρές καταγγελίες. Οι ίδιοι οι συγγενείς ζητούσαν να πάει η διερεύνηση πίσω στον χρόνο, απ' όπου προκύπτουν σοβαρές πολιτικές - και όχι μόνο - ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτό ήταν το σκεπτικό της πρότασης που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Οπως φάνηκε, όμως, δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση που δεν την ήθελε και τη σταμάτησε άρον άρον. Ηταν και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά το δεύτερο λύσσαξε ενάντια στο ΚΚΕ, επειδή τα όσα ακούστηκαν στην Εξεταστική ακουμπούν και τις δικές του περιόδους διακυβέρνησης, όπου η πολιτική της «απελευθέρωσης» πήγαινε ...τρένο, με συνέπειες τον κατακερματισμό του έργου, τη συρρίκνωση του προσωπικού και τις επιχειρηματικές κόντρες ανάμεσα σε εταιρείες, σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών. Το μυριόστομο σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απευθύνεται στη σημερινή και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι ας ωρύεται όσο θέλει το ΠΑΣΟΚ.

Η κοροϊδία...

Την περασμένη Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκανε ένα ακόμα διάγγελμα για την ακρίβεια, μοιράζοντας υποσχέσεις ότι αυτή θα μειωθεί με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία έχουν αρχίσει τάχα να αποδίδουν. Το πόση αξία έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, το φανερώνει μια μικρή αναδρομή σε αντίστοιχα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, τους τελευταίους πολλούς μήνες. Για παράδειγμα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης 14 μήνες πριν, στις 23/1/2023 σε συνέντευξη Τύπου για την οικονομία: «Οι τιμές μπορεί ακόμα να είναι υψηλές, όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (...) Το κύριό μας μέλημα, θα σας έλεγα σήμερα, αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Κι εκεί έχουν γίνει σημαντικά πράγματα». Τόσο ...σημαντικά που 14 μήνες μετά τάζει ξανά ότι η κατάσταση κάποια στιγμή, «σταδιακά», θα βελτιωθεί.

... στο ύψος της

Για γέλια και για κλάματα αποδείχτηκε η πρόβλεψη που έκανε και τον Γενάρη του 2023, ότι «θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση, συνολικά του πληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες (...) Αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει». Εκτοτε, όμως, οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν ακάθεκτες! Για κερασάκι στην τούρτα, έρχονται οι περίφημοι «έλεγχοι στην αγορά». Πριν από 14 ολόκληρους μήνες, η κυβέρνηση ιεραρχούσε ψηλά στην ατζέντα την «καταπολέμηση της αισχροκέρδειας» και ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας, τα οποία μας επιτρέπουν να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι κάναμε στο παρελθόν». Τώρα, αναμασώντας τα ίδια, λέει ότι θα μπουν «όρια» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τελικά, δεν είναι μόνο οι τιμές στα ράφια που διατηρούνται «στο ύψος» τους, ούτε μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων, που είναι η άλλη όψη της ακρίβειας για τον λαό. Είναι και η κοροϊδία της κυβέρνησης που «τσιμπάει» κάθε μήνα κι από λίγο και πλέον κοντεύει να χτυπήσει ταβάνι...

Στις τρύπες τους

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, την επικαιρότητα μονοπωλούσαν οι μεγάλες πυρκαγιές και ειδικά αυτή στη Δαδιά του Εβρου, που κατάκαιγε παρθένο δάσος. Την εμφάνισή τους έκαναν τότε κάποια ακροδεξιά στοιχεία, που κατηγορούσαν τους μετανάστες ότι έβαζαν επίτηδες τις φωτιές. Οργάνωναν μάλιστα και αποσπάσματα κυνηγών κεφαλών για να συλλάβουν μετανάστες κι ένας από αυτούς επιδείκνυε τη «λεία» του στοιβαγμένη σε ένα τρέιλερ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά, που διαδίδονταν αστραπιαία από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανάλογες άθλιες αντιδράσεις και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, είχε ένας βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, γνωστός για την αντιδραστική - ακροδεξιά δράση του. Στον σωρό, συνελήφθησαν τότε 13 μετανάστες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για εμπρησμό και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ρατσιστικού μίσους και του δηλητηρίου που έχυναν τα φασιστοειδή, αποπροσανατολίζοντας σκόπιμα από τις πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς και τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Πριν από λίγες μέρες, οι συλληφθέντες μετανάστες κρίθηκαν οριστικά αθώοι από τα δικαστήρια, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής από τα ακροδεξιά κατακάθια που τους κρέμασαν όχι στα μανταλάκια, αλλά στους πάσσαλους. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να τους στείλει ξανά εκεί που πραγματικά ανήκουν: Πίσω στις τρύπες τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ