Την περασμένη Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκανε ένα ακόμα διάγγελμα για την ακρίβεια, μοιράζοντας υποσχέσεις ότι αυτή θα μειωθεί με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία έχουν αρχίσει τάχα να αποδίδουν. Το πόση αξία έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, το φανερώνει μια μικρή αναδρομή σε αντίστοιχα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, τους τελευταίους πολλούς μήνες. Για παράδειγμα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης 14 μήνες πριν, στις 23/1/2023 σε συνέντευξη Τύπου για την οικονομία: «Οι τιμές μπορεί ακόμα να είναι υψηλές, όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (...) Το κύριό μας μέλημα, θα σας έλεγα σήμερα, αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Κι εκεί έχουν γίνει σημαντικά πράγματα». Τόσο ...σημαντικά που 14 μήνες μετά τάζει ξανά ότι η κατάσταση κάποια στιγμή, «σταδιακά», θα βελτιωθεί.
Για γέλια και για κλάματα αποδείχτηκε η πρόβλεψη που έκανε και τον Γενάρη του 2023, ότι «θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση, συνολικά του πληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες (...) Αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει». Εκτοτε, όμως, οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν ακάθεκτες! Για κερασάκι στην τούρτα, έρχονται οι περίφημοι «έλεγχοι στην αγορά». Πριν από 14 ολόκληρους μήνες, η κυβέρνηση ιεραρχούσε ψηλά στην ατζέντα την «καταπολέμηση της αισχροκέρδειας» και ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας, τα οποία μας επιτρέπουν να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι κάναμε στο παρελθόν». Τώρα, αναμασώντας τα ίδια, λέει ότι θα μπουν «όρια» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τελικά, δεν είναι μόνο οι τιμές στα ράφια που διατηρούνται «στο ύψος» τους, ούτε μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων, που είναι η άλλη όψη της ακρίβειας για τον λαό. Είναι και η κοροϊδία της κυβέρνησης που «τσιμπάει» κάθε μήνα κι από λίγο και πλέον κοντεύει να χτυπήσει ταβάνι...
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, την επικαιρότητα μονοπωλούσαν οι μεγάλες πυρκαγιές και ειδικά αυτή στη Δαδιά του Εβρου, που κατάκαιγε παρθένο δάσος. Την εμφάνισή τους έκαναν τότε κάποια ακροδεξιά στοιχεία, που κατηγορούσαν τους μετανάστες ότι έβαζαν επίτηδες τις φωτιές. Οργάνωναν μάλιστα και αποσπάσματα κυνηγών κεφαλών για να συλλάβουν μετανάστες κι ένας από αυτούς επιδείκνυε τη «λεία» του στοιβαγμένη σε ένα τρέιλερ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά, που διαδίδονταν αστραπιαία από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανάλογες άθλιες αντιδράσεις και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, είχε ένας βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, γνωστός για την αντιδραστική - ακροδεξιά δράση του. Στον σωρό, συνελήφθησαν τότε 13 μετανάστες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για εμπρησμό και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ρατσιστικού μίσους και του δηλητηρίου που έχυναν τα φασιστοειδή, αποπροσανατολίζοντας σκόπιμα από τις πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς και τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Πριν από λίγες μέρες, οι συλληφθέντες μετανάστες κρίθηκαν οριστικά αθώοι από τα δικαστήρια, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής από τα ακροδεξιά κατακάθια που τους κρέμασαν όχι στα μανταλάκια, αλλά στους πάσσαλους. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να τους στείλει ξανά εκεί που πραγματικά ανήκουν: Πίσω στις τρύπες τους.
1784 Ο Γάλλος εφευρέτης Ζαν Πιερ Μπλανσάρ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με αερόστατο πάνω από το Παρίσι.
1900 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Κουρτ Βάιλ, του οποίου η μουσική συνόδεψε μεταξύ άλλων και πολλά θεατρικά του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
1919 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (3η Διεθνής). Διήρκεσε έως τις 6/3 και ψήφισε το Πρόγραμμα της ΚΔ και τις θέσεις του Λένιν για τη δικτατορία του προλεταριάτου.
1943 Αρχίζει η μάχη της θάλασσας των νησιών Βίσμαρκ (Ειρηνικός Ωκεανός), που κράτησε 3 μέρες και κατέληξε σε αποφασιστική ήττα του ιαπωνικού στόλου από τις συνδυασμένες αμερικανικές και αυστραλιανές δυνάμεις.
1948 Συγκροτείται το Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ), το οποίο καθοδηγούσε και συντόνιζε τα τμήματα του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο.
1958 Μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών από την ΕΡΕ, ανάμεσα στους οποίους οι Γεώργιος Ράλλης και Παναγιώτης Παπαληγούρας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 11 Μάη.
1969 Πραγματοποιεί στην Τουλούζη της Γαλλίας την παρθενική του πτήση το γαλλοβρετανικό αεροσκάφος «Κονκόρντ». Ηταν το δεύτερο υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος μετά το σοβιετικό «Τουπόλεφ-144», που προηγήθηκε του «Κονκόρντ» κατά δύο μήνες. Τελικά η λειτουργία του σταμάτησε το 2003 διότι κρίθηκε αντιοικονομικό.
1989 Απαντώντας στις αποκαλύψεις ότι υπήρξε μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς ισχυρίζεται ότι δήθεν ένας συγγενής του τον είχε γράψει μέλος του ναζιστικού κόμματος, χωρίς τη συγκατάθεσή του!
1990 Επειτα από 27 χρόνια στη φυλακή, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.
1831 Γεννιέται ο Τζορτζ Πούλμαν, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός - μεταξύ άλλων - και του πρώτου επιβατηγού βαγονιού τρένου.
1847 Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.
1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.
1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης».
1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.
1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ερνστ Τέλμαν. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.
1957 Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής, έπειτα από πολύωρη μάχη. Προς τιμήν του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».