Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής μάχης είναι οι εξής:

1. ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΜΕ

Ζητήσαμε στα πλαίσια της Διακομματικής να δίνεται στα δελτία ίσος χρόνος για τα κόμματα ή έστω μια διαβάθμιση χρόνου σε δύο επίπεδα, αλλά όχι το «αναλογική ισότητα», που λέει ο νόμος, πράγμα που η κυβέρνηση το απέκλεισε. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει η ενημέρωση και προβολή να περιορίζεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Για ενημερωτικές εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, ζητήσαμε: Πέραν των όσων υποχρεωτικά τα ΜΜΕ κάνουν κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο, στα άλλα πάνελ και εκπομπές, που γίνονται με πρωτοβουλία των καναλιών, ζητήσαμε να εμφανίζονται όλα τα κόμματα (τα 5 κοινοβουλευτικά) ισότιμα, είτε όλα μαζί ή κατά ομάδες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί στα ιδιωτικά κανάλια, ότι στα κρατικά γίνονται όλα σωστά. Συζητάει να περιοριστεί ο αριθμός των εμφανίσεων των ίδιων υποψηφίων στα πάνελ - ενημερωτικές εκπομπές. Αυτό θα είναι σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, που έχουν λιγότερα στελέχη να στείλουν στα κανάλια - ραδιόφωνα, πανελλαδικά και τοπικά. Εμείς αντιπροτείνουμε ότι τα κόμματα θα καθορίζουν τους εκπροσώπους τους στις εκπομπές - προβολές.

2. ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Εχει θεσμοθετηθεί (από τις ευρωεκλογές) να προβάλλονται από κρατικά - ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, 2 συνεντεύξεις με αρχηγούς, 2 συγκεντρώσεις, 4 πάνελ, 4 δεκάλεπτα και λιγότερος χρόνος στα εκτός της Βουλής Κόμματα.

Ζητήσαμε αυτά να ισχύουν και για το μήνα που «τρέχει» πριν από την προκήρυξη των εκλογών, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε. Συζητάει μόνο, ορισμένες από τις θεσμοθετημένες προβολές, να μη γίνονται τις πρωινές ώρες, αλλά σε χρόνο μεγαλύτερης τηλεθέασης.

3. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητήσαμε την κατάργηση της πολιτικής διαφήμισης και για τα κόμματα και για τους βουλευτές. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δε δέχεται μόνο την κατάργηση για τους βουλευτές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και συζητάει κάποιους περιορισμούς για τους βουλευτές στα έντυπα ΜΜΕ.

Εμμένει στις ισχύουσες απαγορεύσεις για πανό - αεροπανό - αφίσες κλπ. εκτός των πλαισίων των δήμων, πράγμα που θίγει κύρια το ΚΚΕ και στην πράξη δεν εφαρμόζεται από κανέναν.

4. ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Ισχύει απαγόρευση της δημοσίευσής τους κατά το τελευταίο 15ήμερο των εκλογών. Ζητήσαμε να επεκταθεί η απαγόρευση σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η κυβέρνηση αρνήθηκε.

5. ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ορισμένα υπουργεία, π.χ. ΠΕΧΩΔΕ, με λεφτά του δημοσίου, κάνουν διαφήμιση του έργου τους, τι θα κάνουν με το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης κλπ.

Ζητήσαμε να σταματήσει αυτή η πρακτική. Η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί.

6. ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Η κυβέρνηση και η ΝΔ προωθούν άμεση αύξηση του πλαφόν εξόδων των κομμάτων. Δε θα συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος και το αγγελιόσημο στα έξοδά τους. Αυτό σημαίνει αύξηση του πλαφόν για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατά 500 - 700 εκατ., με βάση τα έξοδά τους για τις ευρωεκλογές.

Επίσης θέλουν να αυξήσουν το πλαφόν εξόδων των βουλευτών κατά 100%.

Εχουμε αντιταχθεί σ' αυτά.

Θέλουν επίσης να αυξήσουν για τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες τον αριθμό των εκλογικών κέντρων των βουλευτών από 2 που ήταν σ' όλες τις περιφέρειες, να φτάσει 3 - 4 - 5 εκλογικά κέντρα, ανάλογα με το μέγεθος. Σ' αυτό δεν αντιταχθήκαμε.

7. ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Καταγγέλλεται από εφημερίδες ότι το ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει με εικονικά ονόματα θέσεις στην «Ολυμπιακή» για 8 - 9 Απρίλη.

Παλαιότερα (στις ευρωεκλογές) είχαμε ζητήσει «δωρεάν» μετακίνηση των ετεροδημοτών με τα τρένα - λεωφορεία - καράβια και μεγάλη έκπτωση στην «Ολυμπιακή». Τότε η κυβέρνηση το είχε απορρίψει. Θα επιμείνουμε στο λογικό και δίκαιο αυτό αίτημα.

8. ΤΟΠΟΙ ΔΟΥΛΙΑΣ

Ζητάμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη επίσκεψη - περιοδεία ή συγκέντρωση εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ