Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κάνουμε και μεταγραφές ... «ηθικών αυτουργών»!

Η ...«κεντροαριστερή» διεύρυνση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ άρχισε με τον κ. Κοντογιαννόπουλο, τον παλιό γνωστό του κ. Σημίτη, από την εποχή της δολοφονίας Τεμπονέρα

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, που ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος αποφάσισε να συνεργαστεί, να στρατευτεί μαζί μας, στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα. Με τον κ. Κοντογιαννόπουλο ...έχουμε συνεργαστεί και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Πολύ καλή γιατί διαπιστώσαμε ότι, παρά ορισμένες διαφορετικές απόψεις, μπορούσαμε, μετά από συζήτηση, να βρούμε μια εποικοδομητική σύνθεση»

Κώστας Σημίτης, 10/2/2000

Η δήλωση είναι πρόσφατη. Προχτεσινή. Φρέσκια. Δε χρειάζεται κόπος για να την επαναφέρει η μνήμη. Ηταν, άλλωστε, τόσο θερμά τα λόγια του κ. Σημίτη για τον εκ μεταγραφής υποψήφιό του που δύσκολα ξεχνιούνται. Μόνο, που ο κ. Σημίτης δεν ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για τον κ. Κοντογιαννόπουλο. Είχε μιλήσει και παλιότερα. Ας δούμε τι έλεγε τότε.

***

«

Αποπνέει (σ.σ.: η πολιτική σας) αδιαφορία απέναντι στα όνειρα της νεολαίας, στα προβλήματα της παιδείας και στην ανθρώπινη ζωή... Χτες στην Αθήνα, σαν συνέπεια της δικής σας πολιτικής, υπήρξαν 4 νεκροί. Η κατάσταση είναι απόρροια της εγκληματικής σας αντίληψης... Εχετε προκαλέσει τη γενική κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας... Οδηγείτε πάλι στη δημιουργία παρακράτους, οδηγείτε στο σκοταδισμό, οδηγείτε εκεί που οι λαϊκοί αγώνες των δεκαετιών δημιούργησαν παρελθόν».

Κώστας Σημίτης, 11/1/1991

«Εξηγώ τη στάση μου, κύριε πρόεδρε. Αυτή είναι η εξήγησή μου πάνω στο προσωπικό μου θέμα. Σε μια δολοφονία, λοιπόν, υπάρχουν οι φυσικοί αυτουργοί. Τους καταδικάσατε. Υπάρχει, όμως, και η ηθική αυτουργία. Και η ηθική αυτουργία είναι η εγκληματική σας επιπολαιότητα να προωθήσετε τις ανακαταλήψεις. Ηθική αυτουργία είναι η νοοτροπία της βίας και του αυταρχισμού».

Κώστας Σημίτης, 16/1/1991

***

Σωστά καταλάβατε. Πρόκειται για τις τοποθετήσεις που έκανε τότε στη Βουλή ο, τότε βουλευτής και σήμερα πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε τότε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στη ΝΔ, για να περιγράψει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια πολιτική, που ο κ. Σημίτης της καταμαρτυρούσε ενοχή για το θάνατο των 4 ανθρώπων (που κάηκαν ζωντανοί στο κτίριο του «Κ-Μαρούση» που τυλίχτηκε στις φλόγες, όταν την επομένη της δολοφονίας του Τεμπονέρα η Αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα κατά του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα). Μια πολιτική, που ο κ. Σημίτης της καταμαρτυρούσε «ηθική αυτουργία» για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα.

Αναγκαία επισήμανση: Ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της ΝΔ, τη στιγμή που στην Πάτρα έπεφτε νεκρός ο Τεμπονέρας, ήταν ο Β. Κοντογιαννόπουλος. Τη στιγμή που στην Αθήνα 4 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, πέφτοντας θύματα του «σκοταδισμού» και του «παρακράτους» - όπως έλεγε ο κ. Σημίτης - ο Β. Κοντογιαννόπουλος δεν είχε προλάβει καν να καθαρογράψει την παραίτησή του, ο διάδοχός του δεν είχε ακόμα προλάβει να ορκιστεί...

***

Σήμερα, ο κ. Σημίτης μιλά για «εποικοδομητική σύνθεση» μεταξύ του ιδίου και εκείνου που πριν λίγα χρόνια εγκαλούσε ως έναν εκ των «ηθικών αυτουργών» της δολοφονίας. Σήμερα, ο κ. Σημίτης ανοίγει τα... «κεντροαριστερά» του ψηφοδέλτια για να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ ένας εξ εκείνων, που - κατά των κ. Σημίτη - φέρουν «εγκληματικές αντιλήψεις»! Λόγια του κ. Σημίτη είναι αυτά. Καταγεγραμμένα στα επίσημα πρακτικά της Βουλής.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για τον «εκσυγχρονισμό» που πρεσβεύει και ο κ. Σημίτης και οι συνεργαζόμενοι μαζί του. Δεν περιμέναμε την επισημοποίηση του «ειδυλλίου» μεταξύ Σημίτη - Κοντογιαννόπουλου, δεν περιμέναμε τη συστράτευση ΠΑΣΟΚ - πρώην υπουργού της ΝΔ, για να αντιληφθούμε τις αντιλήψεις και των μεν και των δε.

Εγραφε ο «Ρ» στις 7/12/99, δυο μέρες μετά τη φασιστική επιβολή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατά των μαθητικών αγώνων και μήνες πριν οι κ. κ. Σημίτης και Κοντογιαννόπουλος ανακοινώσουν τη «σύνθεσή τους»:

«Σήμερα, 8 χρόνια μετά, εκτός από δολοφονημένος, ο Τεμπονέρας κηρύχτηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "παράνομος" (!), κηρύχτηκε "προφυλακιστέος" (!), κηρύχτηκε "ένοχος"! Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και του κ. Αρσένη "δικαιώνουν", 8 χρόνια μετά, τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Τεμπονέρα! Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και του κ. Αρσένη, από την περασμένη Παρασκευή που αποφάσισε να βάλει σε "γύψο" τα σχολεία, δέχεται τα συγχαρητήρια των ελάχιστων. Ενας από τους ελάχιστους είναι ο κ. Κοντογιαννόπουλος. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος ήταν υπουργός Παιδείας τις μέρες που έπεφτε νεκρός ο Τεμπονέρας... Τι λέει για όλα αυτά ο κόσμος που συνεχίζει να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ;».

***

Αυτά τονίζαμε από τούτες τις στήλες, όταν ο πρωθυπουργός κήρυξε παράνομο το μαθητικό κίνημα και ο μοναδικός συνήγορός του από κανάλι σε κανάλι ήταν ο κ. Κοντογιαννόπουλος. Και το ερώτημα παραμένει:

Τι λέει για όλα αυτά ο κόσμος που συνεχίζει να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ; Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι άνθρωποι, που είναι εγκλωβισμένοι στα πράσινα δικομματικά κιτάπια, για το επερχόμενο ψευτοδίλλημα, που θα εκτοξεύει ο κ. Σημίτης από τα προεκλογικά μπαλκόνια: Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην γυρίσει η ...Δεξιά, θα λέει ο κ. Σημίτης και ο κομματικός του προπαγανδιστής, ο κ. Λαλιώτης. Ψηφίστε Κοντογιαννόπουλο, δηλαδή, για να μη γυρίσει η ...Δεξιά!

Κι, όμως, ο κ. Κοντογιαννόπουλος έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από σαφής και, μάλιστα, σε χρόνο ανύποπτο. Ιδού τι δήλωνε, τον περασμένο Οκτώβρη, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και, ίσως, αυριανός υπουργός του κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ:

«Εχω στηρίξει πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γιατί βλέπω μέσα από αυτές την υλοποίηση των αγώνων που έδινα τόσα χρόνια με τη ΝΔ»!

Συνεπής, επομένως, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Τη δική μου πολιτική, την πολιτική που εγώ υπηρετούσα και εφάρμοζα μέσα από τη ΝΔ, αυτή την πολιτική, θα υπηρετώ και μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Διότι, πολύ απλά, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια με την πολιτική της ΝΔ. Ετσι λέει ο κ. Κοντογιαννόπουλος. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος τα λέει αυτά. Οχι εμείς. Και όχι μόνο τα λέει, αλλά εισπράττει και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού... Θα το επαναλάβουμε: Οσοι εγκλωβίστηκαν στο ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, τι λένε;


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θυσία ...για τον «εκσυγχρονισμό»(2000-02-29 00:00:00.0)
Ανοιξε την αυλαία των δικομματικών «κοκορομαχιών»(2000-02-26 00:00:00.0)
Χωρίς... σύνορα(2000-02-16 00:00:00.0)
Με τον Κοντογιαννόπουλο κόντρα στη ...Δεξιά(2000-02-11 00:00:00.0)
Ο αγώνας, τιμή και χρέος στη θυσία του Ν. Τεμπονέρα(1999-01-12 00:00:00.0)
Τιμήθηκε στην Πάτρα ο Νίκος Τεμπονέρας(1995-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ