Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα Δημοκρατία
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης

Με τους χειρότερους οιωνούς και προϋποθέσεις ξεκίνησε την προεκλογική καμπάνια της η ηγεσία της ΝΔ. Το κλίμα στις γραμμές του κόμματος είναι βαρύ και επιδεινώθηκε μετά την άρνηση του Δ. Αβραμόπουλου για συστράτευση, η πίστη για νίκη στις εκλογές σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, ακόμα και μεταξύ των στελεχών, οι επιχειρηματίες, ακόμα και οι πιο φιλικοί, «ποντάρουν» περισσότερο στο «εκσυγχρονισμένο» ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δυνατότητες αντεπίθεσης είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Γενικά, όπως παραδέχονται και στελέχη της, η εικόνα που εκπέμπει είναι ότι έχει χάσει τις εκλογές πριν ακόμα δώσει τη μάχη. Αν χρειαζόταν κάποια επιβεβαίωση, αρκεί να αναφερθεί ότι ο Κ. Καραμανλής στις πρώτες προεκλογικές ομιλίες του αναλώνει μεγάλο μέρος για να απαντήσει στην κυβερνητική προπαγάνδα και να πείσει ότι η ΝΔ έχει θέσεις και ιδεολογία και ικανά στελέχη για να κυβερνήσει!

Πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης, οι αιτίες της οποίας βρίσκονται τόσο στην πολιτική όσο και στην αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές της πλουτοκρατίας για στήριξη των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών, προσδοκώντας ότι αυτή η συνεπής και ταξική, βέβαια, στάση θα «εξαργυρωθεί» με την εύνοια της οικονομικής ολιγαρχίας για την κατάκτηση της εξουσίας. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι τα αναμενόμενα. Το «νέο» ΠΑΣΟΚ όχι μόνο λεηλάτησε τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική της ΝΔ, αλλά και ανώτερα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά τη στήριζαν.

Εκφραση αυτών των διεργασιών και του διεμβολισμού της εκλογικής βάσης της ΝΔ αποτελούν τόσο οι μεταγραφές (Κοντογιαννόπουλος), που πραγματοποιεί προεκλογικά ο Κ. Σημίτης, όσο και οι εκφράσεις θαυμασμού και η διάθεση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από τον Στ. Μάνο, αλλά και από τον Γ. Σουφλιά, αν και δεν κατεβαίνει σ' αυτές τις εκλογές. Δεν είναι τυχαία ούτε η εξουδετέρωση του «άσου» του Δ. Αβραμόπουλου, η οποία επέτρεψε στον Κ. Λαλιώτη να ισχυριστεί ότι ο δήμαρχος δε συστρατεύτηκε επειδή εκτιμά ότι θα χάσει η ΝΔ τις εκλογές.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επιχείρησε να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσω της δημαγωγίας, η οποία όμως έχει κοντά ποδάρια από τη στιγμή που εύκολα τα λαϊκά στρώματα αντιλαμβάνονται ότι δε διαφοροποιείται σε τίποτα από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη και, άρα, τα ίδια και χειρότερα μπορούν να περιμένουν. Ο εναγκαλισμός με την κυβερνητική πολιτική, μέσω της τακτικής της συνεννόησης και συναίνεσης, η οποία απέκτησε και συμβολικό χαρακτήρα εξαιτίας της από κοινού υποστήριξης του Κ. Στεφανόπουλου, αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα το πρόβλημα της «κρίσης ταυτότητας» που αντιμετωπίζει η ΝΔ.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρεί να το ξεπεράσει είτε καλώντας, όπως έκανε τις προάλλες στην ομιλία του στην Καλλιθέα, τον Κ. Σημίτη να τολμήσει να ομολογήσει ότι «αντιγράφει φιλελεύθερες θέσεις», είτε πλειοδοτώντας σε ακόμα πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις. «Οσα λέγαμε χρόνια εμείς - είπε στην ίδια ομιλία - τα λέει τώρα το ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο επικυρώνει την ονομαστική σύγκλιση, αλλά απαιτεί νέα μέτρα και ζητά σκληρές αποφάσεις χωρίς άλλη αναβολή». Είναι προφανές ότι δεν επιζητεί απλά και μόνο τη δικαίωση από τις Βρυξέλλες αλλά διεκδικεί να αναλάβει την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων, ως ικανότερος διαχειριστής. Μάλιστα επιχειρεί να περάσει ως πλεονέκτημα και σημείο υπεροχής, έναντι της κυβέρνησης Σημίτη, ότι η ηγεσία της ΝΔ ως «νέοι, άφθαρτοι, ξεκούραστοι και αποφασισμένοι» μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα.

Χαρακτηριστικό της ένδειας επιχειρημάτων αλλά και της βούλησης να αντιπαρατεθεί με την κυβερνητική πολιτική είναι ότι βασικό επιχείρημα της προεκλογικής καμπάνιας είναι πως «δεν είναι υγιές για το σύστημα να κυβερνά ένα κόμμα συνεχώς για ένα τέταρτο του αιώνα»!

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να συμμεριστούν τα ψευτοδιλήμματα ή την εικόνα της ανανέωσης και του καινούριου που πλασάρει η ηγεσία της ΝΔ. Ούτε επιτρέπεται να πιστέψουν ότι θα απαλλαγούν από την κυβέρνηση Σημίτη και την πολιτική της ψηφίζοντας το άλλο κόμμα εξουσίας, τη ΝΔ. Αντίθετα, πρέπει με την ψήφο τους να αποδοκιμάσουν και καταδικάσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τους «γαλαζοπράσινους» διαχειριστές της, ώστε να οξύνουν και τη χρόνια κρίση που μαστίζει τη ΝΔ.

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να της δώσουν το φιλί της ζωής, όπως είπε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή, αυτή που χαράζεται με βάση τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, αφήνει από την ίδια πλευρά κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ από την άλλη τοποθετεί το Λαϊκό Μέτωπο, με σημαντικά ενισχυμένο το ΚΚΕ. Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ταξικά, έστω και αν αυτό της στοιχίσει άλλη μια τετραετία «εκτός εξουσίας». Αυτό χρειάζεται να κάνουν, σε αντιδιαστολή, οι εργαζόμενοι. Να ψηφίσουν με βάση το ταξικό συμφέρον τους, με το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ