Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Εφιαλτικά σχέδια για την «επόμενη μέρα» απεργάζεται το Ισραήλ
  • Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον «στρατιωτικό έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, λέει ο Νετανιάχου
  • Προετοιμασίες και για σύγκρουση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Τα εφιαλτικά σχέδια που απεργάζεται για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, φέρνει ολοένα και πιο ανοιχτά στο προσκήνιο το Ισραήλ, όσο κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ που στηρίζουν με κάθε τρόπο το ισραηλινό έγκλημα - από το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, μέχρι το «πράσινο φως» του Πενταγώνου για αποστολή και άλλων εξοπλισμών στο Ισραήλ - εξετάζουν αντίστοιχα σενάρια διαιώνισης της κατοχής της Παλαιστίνης, υπό έναν μανδύα ωστόσο που θα διασφαλίζει και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο.

Ο Μπ. Νετανιάχου, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα το βράδυ στο ισραηλινό δίκτυο «ΚΑΝ», ανέφερε πως μετά τον πόλεμο ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την «ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβει μία «πολιτική κυβέρνηση» και η περιοχή θα ανοικοδομηθεί «υπό την ηγεσία των χωρών του Κόλπου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα ενδώσει στη διεθνή πίεση, μην αποκλείοντας μία πιθανή σύγκρουση του ισραηλινού στρατού και με την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τονίζοντας πως γίνονται «προετοιμασίες» και προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα παραπάνω απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστινίου Προέδρου, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τονίζοντας πως οι δηλώσεις για προετοιμασία σύγκρουσης του στρατού κατοχής με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας «εκφράζουν ξεκάθαρα τις προμελετημένες κινήσεις και την απόφαση του Ισραήλ να κάνει τη Δυτική Οχθη μέρος του συνολικού πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού».

Χτες ο Νετανιάχου, σε νέο μήνυμά του, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την «αταλάντευτη υποστήριξή» τους στην «ασφάλεια του εβραϊκού λαού και την ασφάλεια του Ισραήλ και του δικαιώματός του να υπάρχει» (όπως είχε πει κατά λέξη προχθές βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο).

Απέρριψε ωστόσο τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για την επόμενη μέρα στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε, μετά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των μαχητών μας, να επιτρέψουμε στη Γάζα εκείνους που διδάσκουν τον τρόμο, που υποστηρίζουν τον τρόμο, που τον χρηματοδοτούν. Η Γάζα δεν θα γίνει Χαμασ-τάν ούτε Φαταχ-στάν», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νετανιάχου, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση των ΗΠΑ για μη στρατιωτική κατοχή της Γάζας και την ανάληψη διαχείρισής της από μία «ανανεωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται τις επόμενες μέρες ξανά στο Ισραήλ, ώστε να συζητήσει με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα της «επόμενης μέρας».

Ο Σάλιβαν, μιλώντας χτες σε φόρουμ της εφημερίδας «Wall Street Journal», ανέφερε πως θα συζητήσει με τον Νετανιάχου «τα χρονοδιαγράμματα για τον τερματισμό της μείζονας μάχης στη Γάζα» και πως θα μεταφέρει «τις σκέψεις» του Μπάιντεν για το θέμα.

«Το θέμα τού πώς βλέπουν το χρονοδιάγραμμα αυτού του πολέμου θα είναι σίγουρα στην ατζέντα των συναντήσεών μου», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να εστιάσουν «περισσότερο» τις επιχειρήσεις τους «για να πετύχουν τους στόχους» τους. Διευκρίνισε πως θα συζητήσει με τον Νετανιάχου και τη θέση του τελευταίου πως ο στρατός «θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας» της Γάζας «δίχως χρονικό περιορισμό», λέγοντας πως αυτό χρήζει «πολλών ερμηνειών».

Στο θέμα επανήλθε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρατηρώντας πως η συγκεκριμένη ισραηλινή κυβέρνηση είναι «η πιο συντηρητική στην ιστορία του Ισραήλ» και πως αυτή «δεν θέλει λύση δύο κρατών».

Ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Προχθές βράδυ, σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Κίνας και Ιράν

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, για τις εξελίξεις στη Γάζα.

Ο Ιρανός υπουργός ευχήθηκε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα «το συντομότερο δυνατόν» και αποδοκίμασε το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εγκωμίασε επίσης τις προσπάθειες της Κίνας «για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Ο Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε τη στήριξη της Κίνας στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών και ζήτησε την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σχολίασε μάλιστα πως η θέση του Πεκίνου για το Παλαιστινιακό είναι «συνεπής» με εκείνη αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ μετέβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέροντας σε ομιλία του πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξαλείψουν τη Χαμάς και το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Σύνοδο για τη Γάζα ζητούν 4 χώρες της ΕΕ

Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Μάλτα ζήτησαν με κοινή ανακοίνωσή τους να γίνει μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τέσσερις πρωθυπουργοί έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αναφέροντάς του τη σοβαρότητα του πολέμου στη Γάζα και την πιθανότητα κλιμάκωσης, αλλά και την ανάγκη να προστατευτούν οι άμαχοι. Επιπλέον, οι τέσσερις χώρες (για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα) επέκριναν το Ισραήλ για τον χειρισμό της σύγκρουσης, ζήτησαν διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα «το συντομότερο δυνατό» με στόχο να συζητηθεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την κατάσταση στη Γάζα «αποκαλυπτική», λέγοντας πως το επίπεδο καταστροφής είναι αναλογικά αντίστοιχο ή και υψηλότερο από εκείνο της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε αυτό το σκηνικό, αργά χτες βράδυ ξεκίνησε η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αίτημα Αιγύπτου και Μαυριτανίας, επικαλούμενες ένα ψήφισμα του 1950, για να παρακαμφθεί το αμερικανικό βέτο.

Ωστόσο, η σημασία της κίνησης για κατάθεση ψηφίσματος νέου σχεδίου απόφασης για «άμεση και μόνιμη» εκεχειρία στη Γάζα είναι συμβολική και πολιτική, καθώς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές.

Το σχέδιο απόφασης αναμενόταν να υπερψηφιστεί, ενώ Αυστρία και ΗΠΑ είχαν προτείνει διάφορες «τροποποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ