Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η οργή να γίνει διεκδίκηση απέναντι στην εγκληματική πολιτική!

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 16 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις φωνές και τα αιτήματά τους οι πλημμυροπαθείς μαζί με δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος και πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και καλούν μεταξύ άλλων τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών Ν. Σμύρνης, Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Αγίου Θωμά, Φαλάνης, ΑΤΑ από τη Λάρισα και Φαρκαδόνας, Μ. Καλυβίων, Αμπελακίων Τρικάλων, το Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας και Καρδίτσας και άλλοι μαζικοί φορείς.

Η ανάγκη να γίνει η οργή συλλογική διεκδίκηση απέναντι στην εγκληματική πολιτική αναδείχτηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους μαζικούς φορείς, στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι «το συλλαλητήριο έχει στην αιχμή του την άμεση αποκατάσταση και την προστασία της ζωής μας, στο 100%, χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους. Εχει όμως στο στόχαστρο και όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, το εισόδημα. Ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αποζημιώσεις, αλλά παράλληλα προβλέπει ότι τα όποια χρήματα δοθούν τώρα ή και μελλοντικά σε αντίστοιχες καταστάσεις θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς, αφού φορτώνει στον λαό ένα ακόμα χαράτσι, το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στο όνομα της αντιμετώπισης των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. (...) Η πείρα μας δείχνει ότι όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει, τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού δεν είμαστε στις προτεραιότητές τους, δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε η αποκατάσταση, ούτε η προστασία των ζωών μας, της περιουσίας μας. Προτεραιότητες έχουν τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας».

Ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, επεσήμανε ότι «πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από τις καταστροφές του "Ιανού" τρία χρόνια πριν, ζήσαμε ακόμα μία, μεγαλύτερη αυτήν τη φορά καταστροφή. Η κατάσταση στα χωριά και συνολικά στην περιοχή είναι απελπιστική. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο και καλούμε σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο τον λαό».

Ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, σημείωσε ότι «τα στάσιμα νερά στην περιοχή της λίμνης Κάρλα έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα σε πολλά φαρμακεία στα χωριά και στις πόλεις δεν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, ενώ και οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, όπως είχε ανακοινωθεί».

Ο Τάσος Τσιαπλές εκ μέρους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό έδωσε σε έναν αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισόγειων διαμερισμάτων, και όχι στο σύνολό τους, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην πλειοψηφία των ισόγειων διαμερισμάτων καταστράφηκε και πετάχτηκε το σύνολο της οικοσκευής. Ας σταματήσουν να μας προκαλούν λέγοντας ότι είναι δήθεν κοντά μας, ενώ όλοι εμείς γνωρίζουμε καλά πως ήταν και είναι πολύ μακριά μας, είναι απέναντί μας ουσιαστικά».

Και η Λίτσα Γούναρη εκ μέρους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Αγίου Θωμά - Φιλιππούπολης υπογράμμισε ότι «ζούμε μια παρακμή. Ακόμα τα σπίτια μας έχουν μούχλα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση. Στη γειτονιά μας δεν έχουν μαζευτεί ακόμα τα κατεστραμμένα αντικείμενα, αναπνέουμε τη σκόνη από τα βρώμικα νερά που μας "έπνιξαν"».

Οι μαζικοί φορείς διεκδικούν:

  • Αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες.
  • Αναπλήρωση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος, μέτρα για την ακρίβεια, να σταματήσει η φοροληστεία.
  • Εργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ