Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός συρφετός

Τα συλλαλητήρια της ερχόμενης Παρασκευής ενάντια στην ακρίβεια και στον οδοστρωτήρα του προϋπολογισμού είναι σημαντικός σταθμός στην πάλη εκατοντάδων σωματείων και φορέων, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, αύξηση των κρατικών δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες κ.ά.

Για να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να χάσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που καταγράφουν κέρδη - ρεκόρ με την απλόχερη στήριξη του κράτους. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Τα διάφορα μέτρα τάχα «στήριξης» από την κυβέρνηση αποδείχτηκαν «τρικυμία στο ποτήρι» και εξαϋλώθηκαν από την ακρίβεια που καλπάζει και την υπεραπόδοση των φόρων πριν καν φτάσουν στην τσέπη του λαού.

Οπως κι αν τα «βαφτίσουν», τα μέτρα αυτά έχουν για πυξίδα τις «αντοχές της οικονομίας», τους δημοσιονομικούς και άλλους αντιλαϊκούς περιορισμούς, την παραπέρα εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Εχουν για «προαπαιτούμενο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα, κυρίως η σοσιαλδημοκρατία των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - «Νέα Αριστερά», όπως και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ετοιμάζονται για έναν ακόμα παγωμένο χειμώνα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξαγγέλλει «σειρά δράσεων (...) με ορίζοντα 3 έως 4 μηνών (...) που θα ολοκληρωθούν με κεντρική πανελλαδική κινητοποίηση και γενική απεργία»! Δηλαδή, καλό Μάρτη και βλέπουμε! Χώρια που με τόση ...«δράση» κινδυνεύουν να «καούν» στην προθέρμανση για απεργία!

Για την ώρα, πάντως, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «διαδηλώνει» στις Βρυξέλλες με την εργοδοτική - αντιδραστική Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων την ανησυχία τους για τη μη επίτευξη των «κοινωνικών και κλιματικών στόχων» της ΕΕ, εξαιτίας της επιστροφής σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, που δυσκολεύουν τις κυβερνήσεις «να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται»!

Τι ζητάνε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι εργατοπατέρες; Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, έναν «χρυσό κανόνα» που θα εξαιρεί από τα δημοσιονομικά όρια τις «δημόσιες επενδύσεις για τους κοινωνικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ, καθώς και για τις δίκαιες μεταβάσεις». Δηλαδή, επιτάχυνση των στόχων της «πράσινης» ανάπτυξης, με «φρέσκο» κρατικό χρήμα στην ποδιά των ομίλων!

Τι άλλο ζητάνε; «Τη διατήρηση των πετυχημένων μηχανισμών αλληλεγγύης της ΕΕ που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία θα πρέπει να μονιμοποιηθεί για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στις επενδύσεις». Ποιος βιομήχανος, ποιος εφοπλιστής και ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας δεν θα συνυπέγραφε ένα τέτοιο αίτημα και μάλιστα στο όνομα των «ισότιμων όρων ανταγωνισμού» στις επενδύσεις τους!

Ομολογούν ταυτόχρονα ότι οι λεγόμενοι «μηχανισμοί αλληλεγγύης» της ΕΕ ήταν κομμένοι και ραμμένοι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι' αυτό τώρα η ΓΣΕΕ και η ΣΕΣ ζητάνε «την παράταση κατά ένα έτος της γενικής ρήτρας παρέκκλισης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να επιτευχθεί η βιώσιμη μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης».

Πιστοί «μπροστινοί» των ομίλων οι εργατοπατέρες, που ζητάνε όχι την κατάργηση, αλλά «αναστολή» του ληστρικού και εξοντωτικού για τους λαούς «Συμφώνου Σταθερότητας», για «βιώσιμη μεταρρύθμιση» των πολιτικών που ξεζουμίζουν τον λαό και απαξιώνουν τις ανάγκες του.

Μετά απ' όλα αυτά, πετάνε κι ένα ευχολόγιο για «καλύτερες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς, στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και τερματισμό της επισφαλούς εργασίας», ζητώντας μια «δίκαιη συμφωνία» με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του ως επιβεβαίωση της «κοινωνικής συναίνεσης», για ακόμα μεγαλύτερες πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και τον λαό.

ΕΕ, κυβερνήσεις και εργοδοτικός - κυβερνητικός συρφετός συντονίζονται για τον επόμενο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους και τον λαό, που δίνουν απάντηση με τα παλλαϊκά συλλαλητήρια της Παρασκευής και το σχέδιο αγωνιστικής κλιμάκωσης από συνδικάτα και φορείς: Δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς για τα κέρδη του κεφαλαίου! Σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ