Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Με αφορμή πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης και για ένταξη του πτυχίου των ΑΕΝ στο επίπεδο 5 του Πλαισίου Προσόντων

Από πρόσφατη κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Από πρόσφατη κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα οξυμένα προβλήματα στις ΑΕΝ και την πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Αμπατιέλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Τσοκάνης, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Εξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά και Μανώλης Συντυχάκης, και στο κείμενό της αναφέρεται:

«Δόθηκε στη δημοσιότητα η εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα "Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα", που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η κατάσταση στη Ναυτική Εκπαίδευση είναι εκρηκτική, όπως σημειώνεται και από την έκθεση αξιολόγησης της πρότασης. Ενδεικτικά τονίζεται σε αυτήν:

- Το έκτακτο προσωπικό εκπαίδευσης αποτελεί το 75% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Ο υπάρχων εξοπλισμός των εργαστηρίων καλύπτει μόλις το 40% της απαραίτητης υποδομής. Υπάρχουν 2 σχολές πλοιάρχων χωρίς τον μεγάλης σημασίας προσομοιωτή γέφυρας.

- Απαιτούνται σημαντικές ανακαινίσεις / συμπληρώσεις σε 21 εργαστήρια, δηλαδή στο υψηλό ποσοστό του 1/3 περίπου των λειτουργούντων εργαστηρίων.

Τα εμπόδια για έναν σπουδαστή να σπουδάσει δεν τελειώνουν στα παραπάνω. Οι ίδιοι σημειώνουν μέσα από τους συλλόγους τους: "Πολλά από τα μαθήματά μας ξεκινάνε δύο μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου, λόγω ελλείψεων σε καθηγητές. Παράλληλα, αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε έναν σκασμό λεφτά για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνησή μας".

Χαρακτηριστικά, σε καμία σχολή δεν υπάρχει κρατική δωρεάν δομή σίτισης, στη μεγαλύτερη ΑΕΝ της χώρας δεν υπάρχει εστία, ενώ το πάσο δεν καλύπτει όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως τρένα και ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα, τα επιδόματα που δίνονται με καθυστέρηση μηνών δεν αφορούν το σύνολο των σπουδαστών.

Επιπλέον, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αναγκάζονται να πληρώνουν διάφορα αναλώσιμα που θα έπρεπε να τους παρέχει η σχολή. Μόνο για τα υλικά σχεδίου επιβαρύνονται με 50-100 ευρώ και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (παπούτσια ασφαλείας και φόρμες) με άλλα 80-100 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση των υποδομών είναι τραγική. Σπουδαστές από την ΑΕΝ Ηπείρου στην Πρέβεζα καταγγέλλουν παλαιότητα και ελλιπή συντήρηση των κτιριακών υποδομών, και ότι λόγω αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης. Οπως τονίζουν σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους, "στα δωμάτια των εστιών εισέρχεται από τα παράθυρα βροχή και αέρας, ενώ στις αίθουσες διδασκαλίας οι οροφές χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης λόγω πτώσης σοβάδων".

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έρχεται η πρόταση από το Ευγενίδειο Ιδρυμα, που προβλέπει:

- Την περαιτέρω υποβάθμιση με την ένταξη του πτυχίου των ΑΕΝ στο επίπεδο 5, όπου με βάση τον ν. 4763/2020, κατατάσσονται τα ΙΕΚ και το Μεταλυκειακό Ετος - Τάξη Μαθητείας.

- Τη διατήρηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τα προβλήματα στη σίτιση, στη στέγαση και στη μετακίνηση των σπουδαστών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

- Με ποιο σκεπτικό προωθείται η ένταξη των τετραετούς φοίτησης ΑΕΝ στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, όπου κατατάσσονται μέχρι και διετείς μεταλυκειακές σπουδές;

- Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ουσιαστική βελτίωση - αναβάθμιση των υποδομών και την αντιμετώπιση του κόστους σπουδών των σπουδαστών;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ