Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο επίκεντρο διεργασιών με όχημα τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Ισραηλινοί τεχνοκράτες στην Κύπρο | Ανακοινώσεις για αποτροπή «επίθεσης με εντολή του Ιράν»

Ακόμα πιο βαθιά σε σύνθετους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» σε όλη την περιφέρεια εμπλέκεται η Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντείνονται διεργασίες γύρω από «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», με διάφορα σενάρια όχι μόνο για τους όρους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από κει, και με πολλές πλευρές να παζαρεύουν ανταλλάγματα για τη «συμβολή» τους στο ένα ή στο άλλο σχέδιο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κ. Λετυμπιώτης, δήλωσε χτες ότι η Λευκωσία έχει συντάξει «έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό» ως προς την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, με στόχο την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, χτες αναμενόταν στην Κύπρο ομάδα Ισραηλινών τεχνοκρατών για σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ αποκάλυψε ότι για το ίδιο θέμα έχουν προηγηθεί δύο επισκέψεις ομάδας Κυπρίων τεχνοκρατών στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων είπε ότι αρκετά κράτη έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν υλικοτεχνικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, με το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας να βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λάρνακα. Σχετικές συζητήσεις θα απασχολήσουν και τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Προηγουμένως, την Κυριακή, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «βοήθησε» την Κύπρο να αποτρέψει μια «επίθεση με εντολή του Ιράν» εναντίον Ισραηλινών και άλλων ατόμων εβραϊκής καταγωγής στο νησί.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά επικαλέστηκε εκτιμήσεις της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ ότι το Ισραήλ «ανησυχεί» για «ιρανική χρήση» του ψευδοκράτους, όπως αναφέρεται (με φόντο διάφορα σχέδια περί συνεργασίας Τουρκίας - Ιράν), «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς όσο και ως επιχειρησιακή περιοχή και περιοχή διέλευσης».

Κυπριακά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ειδήσεις για τη σύλληψη δύο Ιρανών από τις κυπριακές αρχές.

Ο ρόλος της Κύπρου στην «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή αλληλεπιδρά και με τις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά και την ικανοποίηση με την οποία ειδικά η «Δύση» αντιμετώπισε τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και τις νέες συμφωνίες που οι δύο πλευρές εξετάζουν.

Προχτές ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ παρευρέθηκαν με τις συζύγους τους στην καθιερωμένη δεξίωση που οργανώνει για τη λήξη της χρονιάς ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο. Οπως δήλωσε ο Κόλιν Στιούαρτ, σύντομα ο γγ του ΟΗΕ θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ