Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Στόχος των Χούθι νορβηγικό δεξαμενόπλοιο

Οι Χούθι της Υεμένης, που είναι κοντά στην ιρανική ηγεσία, χτύπησαν χτες το πρωί το πρώτο ξένο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση λιμάνι του Ισραήλ, υλοποιώντας την απειλή που εκτόξευσαν πριν λίγες μέρες, θέτοντας ως βασικό όρο, μεταξύ άλλων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας παράλληλα τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

Το δεξαμενόπλοιο «Strinda» με σημαία Νορβηγίας χτυπήθηκε από πύραυλο Κρουζ από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι, ανοικτά της Υεμένης, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή θανάτους. Χτυπήθηκε καθώς διέπλεε το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ. Το πλήγμα του πυραύλου προκάλεσε «πυρκαγιά» στο πλοίο, ενώ αμερικανικό αντιτορπιλικό, το «USS Mason» έσπευσε στο σημείο και προσέφερε συνδρομή. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Mowinckel Chemical Tankers», το δεξαμενόπλοιο πλέει προς «ασφαλές» λιμάνι (δεν έγινε σαφές ποιο ακριβώς) και το πλήρωμά του, το οποίο αποτελείται από 22 Ινδούς ναυτικούς, είναι σώο και ασφαλές.

Νωρίτερα, Υεμενίτης υψηλόβαθμος στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε πως «τις επόμενες ώρες» θα κάνει «σημαντική» ανακοίνωση.

Το Σάββατο, οι Χούθι διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, αν δεν διανεμηθεί εσπευσμένα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας παράλληλα τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος. Ακολούθησε η κατάρριψη δύο drones από τη γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών «Langeudoc», τα οποία «πέταγαν προς την κατεύθυνσή της» από τις ακτές της Υεμένης.

Ισραηλινά σχέδια για τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκανε χτες λόγο για τη δημιουργία μίας «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλες ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως μελετάται το ενδεχόμενο ανάπτυξης Γάλλων στρατιωτών στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων και Αμερικανών στρατιωτών στην ισραηλινή πλευρά.

Η Χεζμπολάχ δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες ή «προτάσεις» που είχαν ξαναγίνει και το καλοκαίρι του 2006, στη διάρκεια της τότε σύγκρουσης. Τελικά, η πρόταση αυτή έπεσε στο κενό και το μόνο που έγινε ήταν έκδοση της απόφασης 1701 του ΣΑ του ΟΗΕ, που αύξησε την δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Αργά προχτές βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο τριμελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντς, επικοινώνησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για να εκφράσει την επιθυμία της χώρας του «να αλλάξει την παρούσα κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο». Ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, ώστε «να σταματήσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και να την κρατήσει μακριά από τα σύνορα».

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 120 Λιβανέζων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ) και τον θάνατο τουλάχιστον 10 Ισραηλινών (οι περισσότεροι στρατιώτες).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ