Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Να φανούμε εμείς πιο δυνατοί. Να μην τους περάσει»

«Εμείς ένα θέλουμε: να νικήσετε» δήλωσε με σαφήνεια η Αλέκα Παπαρήγα και διευκρίνισε: «Αυτό θα είναι μεγάλη προσφορά. Συμφωνούμε σε αυτό; Να μην τους περάσει. Να φανούμε εμείς πιο δυνατοί». Αυτά τα λόγια έσβησαν στο χειροκρότημα των κατοίκων, που με προσήλωση κυριολεκτικά «ρουφούσαν» κάθε λέξη της.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι έχετε δίκιο. Δε συνηθίζουμε να υποστηρίζουμε κάτι που δεν το πιστεύουμε. Και έχουμε το θάρρος όταν κάτι δεν είναι δίκαιο να το πούμε και μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή, με ό,τι κόστος κι αν έχει αυτό στο ΚΚΕ», ξεκαθάρισε η Αλ. Παπαρήγα.

«Για μας πάνω απ' όλα είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος. Αν κάνεις τον άνθρωπο εμπόρευμα, τότε θα γίνονται αυτά που γίνονται τώρα», είπε και στη συνέχεια εξήγησε την αντίθεση του ΚΚΕ στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τελευταία στην TVX. «Οι ξένοι επιχειρηματίες, όπως έκαναν και οι Ελληνες, δε θα μετρήσουν τη ζωή σας, τα σπίτια σας, τον οικισμό, την ιστορία αυτού του τόπου. Θα μετρήσουν τα κέρδη. Και αυτοί δεν παίρνουν καν τα μέτρα τους να προστατεύσουν την υγεία και το περιβάλλον. Τους ενδιαφέρει όσο πιο γρήγορα να επενδύσουν τα λεφτά τους και να βγάλουν κέρδη. Δηλαδή, μια εξόρυξη που μπορεί να κρατήσει 20 χρόνια, αυτοί θα την κάνουν στα 2-3 χρόνια. Να βγάλουν ό,τι βγάλουν, να αδειάσουν τη γη από το μετάλλευμα και μετά να σηκωθούν να φύγουν και να πάνε κάπου αλλού. Και γι' αυτό λέγαμε όταν είναι μια ξένη εταιρία είναι ακόμη πιο δύσκολο να την ελέγξει και να παρέμβει. Γίνεται κράτος εν κράτει.

Αν ήταν μια δημόσια επιχείρηση, υπήρχε δυνατότητα καλύτερης παρέμβασης. Μπορεί να μετρήσεις και να πεις πόσο θα αξιοποιήσω τον ορυκτό πλούτο, σε ποιο σημείο και με τι όρους. Είμαστε πεισμένοι ότι τα μεταλλεία της περιοχής θα μπορούσαν ή πρέπει να αξιοποιηθούν στο βαθμό που δεν πλήττουν τη ζωή των κατοίκων», ανέφερε, παρουσιάζοντας έτσι και την πρόταση του Κόμματος για λειτουργία των μεταλλείων κάτω από δημόσιο έλεγχο, που λαμβάνει υπόψη το γενικότερο συμφέρον του τόπου και των κατοίκων.

Αλλου είδους ανάπτυξη

«Εμείς δεν είπαμε να κλείσουν τα μεταλλεία. Ο πλούτος όμως πρέπει να είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους», πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα.

«Μπορεί οι 500 εργαζόμενοι να βρίσκουν σήμερα δουλιά. Ναι, να βρεις δουλιά, αλλά πρέπει να σκεφτείς ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με ζημιά και δική σου και της περιοχής. Και εδώ, μπορούσες να βρεις δουλιά, αν αναπτυσσόταν η περιοχή σωστά. Να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, να βρουν πολλοί περισσότεροι δουλιά, και άνεργοι. Χωρίς όμως αυτό να είναι σε βάρος της υγείας. Χωρίς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να είναι θύματα της ληστείας των πολυεθνικών. Και οι ίδιοι άλλωστε οι εργαζόμενοι των μεταλλείων δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα στις στοές». Και αναφέρθηκε στο φαινόμενο που αναπτύσσεται κάτω από την πίεση του άγχους για το μεροκάματο, για ένα κομμάτι ψωμί να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και η υγεία τους και η ζωή τους ακόμα και να μην μπορούν να δουν το ευρύτερο συμφέρον της περιοχής.

Το δίδαγμα της Ολυμπιάδας

Στο εναγώνιο ερώτημα των κατοίκων τι μπορεί να γίνει ώστε τελικά να μπει τέρμα στη δραστηριότητα της εταιρίας κάτω από τον οικισμό, η Αλ. Παπαρήγα θύμισε: «Νομίζω ότι υπάρχει το δίδαγμα της Ολυμπιάδας. Δηλαδή θέλει επιμονή και υπομονή. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αλλά ο δικός σας αγώνας είναι πολύτιμος με την έννοια πως είναι άλλο πράγμα να γίνεται μια παρέμβαση στη Βουλή, στον πρωθυπουργό ή κάπου αλλού και να μη σαλεύει φύλλο και άλλο πράγμα εσείς να αγωνίζεστε με αυτή την επιμονή και με όλα τα μέσα που εσείς θα αποφασίσετε. Τα μέσα του αγώνα, τα πολιτικά μέσα κλπ.».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρωτοπόρο ρόλο των γυναικών, που από την αρχή βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα. Και ανέφερε πως «οι γυναίκες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να συγκινήσουν. Εμάς τις γυναίκες, κακά τα ψέματα, μας θεωρούν ότι τρώμε κουτόχορτο, ότι είμαστε φοβισμένες, ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει συμφέρον του τόπου και των παιδιών μας. Οτι δεν έχουμε περηφάνια και ότι είμαστε μόνο για να καταναλώνουμε τα διάφορα προϊόντα της τηλεόρασης. Μπορεί να το κάνουμε και αυτό, αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά το καθήκον και το συμφέρον του τόπου. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω».

Το ΚΚΕ θα παρέμβει

Το πρόβλημα είναι επείγον. Οι κάτοικοι ήδη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Αναστολών του ΣτΕ προκειμένου να επιτύχουν την άμεση διακοπή των εργασιών κάτω από τον οικισμό. Φοβούνται πως τα «βουλιάγματα» που υπάρχουν στη γύρω περιοχή μπορεί ξαφνικά να δημιουργηθούν και κάτω από τα σπίτια τους.

Μπροστά στο αίτημα λοιπόν των κατοίκων για άμεση στήριξη, η Αλ. Παπαρήγα δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα βοηθήσει σε όποια κατεύθυνση του ζητήσουν οι κάτοικοι. Υπενθύμισε πως ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή. Επίσης δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και άλλες δυνάμεις ώστε να εκφράσουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Ωστε να αναδειχτεί ευρύτερα υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα τους.

Ομως τους κάλεσε οι ίδιοι να δυναμώσουν την πάλη τους. Να έρθουν σε συντονισμό με τους φορείς του νομού και της περιοχής ευρύτερα. Οχι μόνο γύρω από το ειδικό πρόβλημα, αλλά κυρίως απέναντι στην πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα.

«Δεν μπορεί να ανεχόμαστε πια αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση το θέμα το ξέρει πολύ καλά. Συνειδητά αποφασίζουν. Συνειδητά πούλησαν», είπε.

Και σημείωσε: «Μπορεί να πετύχετε εάν συνεχίσετε αυτό τον αγώνα και αν όλοι εμείς - πέρα από αυτό που θα κάνουμε στη Βουλή - διασφαλίσουμε ευρύτερη υποστήριξη και συμπαράσταση και από τη Θεσσαλονίκη και από τις γύρω περιοχές. Δηλαδή, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να δουν ότι είναι ένα πρόβλημα γενικότερης σημασίας. Δεν είναι μόνο τοπικό. Εσείς χτυπιέστε, αλλά το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, διότι αύριο θα τα κάνουν και παραπέρα. Πρέπει να πούμε δε θα περάσει. Δε γίνεται τόσα και τόσα πράγματα να γίνονται στην Ελλάδα και να μην υπάρχει τέτοια αντίσταση που να βάλει ένα στοπ. Αύριο θα μας τα πάρουν και όλα. Θα πάρουν και τα χωριά σας. Δεν είναι υπερβολή, βλέπετε τι γίνεται γύρω γύρω.

Οταν πιστεύει κανείς στο δίκιο του, δεν πρέπει να κάνει πίσω. Θα προσπαθήσουν και να σας εξαγοράσουν. Μπρος στα κέρδη δε βλέπουν τίποτα. Η δίψα για το κέρδος οδηγεί και σε πολέμους και σε δολοφονίες. Οι μόνοι που έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε αυτό τον τόπο είμαστε ο ελληνικός λαός. Δεν υπάρχει κάποιος, πάνω ή έξω να μας προστατέψει. Οι προστάτες ζητάνε ανταλλάγματα και μάλιστα πολύ βαριά. Και θέλουν και να τους φιλάμε και το χέρι, να τους λέμε "ευχαριστώ". Αυτό που μας ανήκει δεν πρέπει να το παραδώσουμε, είτε είναι σύνορα, είτε είναι η γη μας, είτε τα παιδιά μας.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχετε τη μεγαλύτερη συμπαράσταση. Εχετε να κάνετε με σκληρό αντίπαλο. Αν κάνουμε πίσω, αυτοί θα επεκταθούν παντού», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ