Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΡ
Επιστολή παραίτησης από τον πρόεδρο

Μόνοι κερδισμένοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα «τηλεσκουπίδια» τους

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Βασίλης Λαμπρίδης. Η υποβολή παραίτησης στην οποία οδηγήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποκορύφωμα της κρίσης που δημιουργήθηκε στο ΕΣΡ, αφού η πλειοψηφία των μελών, εντέχνως, στην κρίσιμη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, απέφυγε να στηρίξει την απόφαση του προέδρου να διακόψει, με την αρμοδιότητα που του δίνει ο νόμος, τα τηλε-σκουπίδια Bar και Big Brother. Χθες αργά το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΣΡ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Την ίδια στιγμή, ικανοποιείται το αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΜΜΕ και μεγαλοεκδοτών με αλλαγή ώρας των τηλε-σκουπιδιών, που μετατίθενται μισή ώρα... αργότερα!

O Βασίλης Λαμπρίδης στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, μαζί με τα μέλη του ΕΣΡ Π. Αλέπη και Κ. Ζώρα είχαν ζητήσει από την Ολομέλεια του ΕΣΡ να επικυρώσει, εάν, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Β. Λαμπρίδης, η απόφαση του προέδρου ήταν ορθή ή όχι. Είναι γνωστό πως η απόφαση του προέδρου να διακόψει έστω και για μία νύχτα τα δυο τηλε-σκουπίδια προκάλεσε τις αντιδράσεις των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ, καθώς και μελών του ΕΣΡ. Ορισμένα μάλιστα μέλη έβαλλαν ανοιχτά μέσα από τηλε-παράθυρα κατά της απόφασης του Βασίλη Λαμπρίδη, προκειμένου τελικά τα τηλε-σκουπίδια να συνεχίσουν να υπάρχουν νόμιμα με την αλλαγή της ώρας.

Σε τραγελαφική όμως εξελίσσεται η κατάσταση για το ποιος έχει την ευθύνη για τη «λύση» του προβλήματος που δημιουργείται με το ΕΣΡ, αφού το «μπαλάκι» για την παραίτηση του Βασίλη Λαμπρίδη, φαίνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής το «πετάει» στον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου, το «πετά» στον πρόεδρο της Βουλής. Σύμφωνα με κύκλους του προέδρου της Βουλής, η υπόδειξη του προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΣΡ γινόταν σύμφωνα με το νόμο από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά υπεύθυνος για το διορισμό ήταν ο υπουργός Τύπου. Με αυτό το σκεπτικό η επιστολή παραίτησης του Βασίλη Λαμπρίδη - όπως σημείωναν οι κύκλοι του προέδρου της Βουλής - διαβιβάστηκε στον υπουργό Τύπου, ενώ όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι, ο Βασίλης Λαμπρίδης έστειλε την επιστολή στη Βουλή «σε ένδειξη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο».

Την ίδια ώρα ο Χρήστος Πρωτόπαππας, δηλώνει αναρμόδιος και υπογραμμίζει πως την ευθύνη την έχει η Βουλή. Αλλωστε επανειλημμένα έχει τονίσει πως έχει στείλει έγγραφο στον Απόστολο Κακλαμάνη για το διορισμό νέου ΕΣΡ, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το νέο Σύνταγμα και ο νέος νόμος για το διορισμό του ΕΣΡ.

Αργά χθες το βράδυ ο Βασίλης Λαμπρίδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και του εξέθεσε τους λόγους της υποβολής της παραίτησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ τόνισε πως επλήγη το κύρος του ΕΣΡ, ενώ έκανε λόγο και για μέλη του ΕΣΡ που περιφέρονταν στα κανάλια προαναγγέλλοντας την ψήφο τους. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βασίλης Λαμπρίδης θα παραμείνει στο ΕΣΡ μέχρι να οριστεί νέος πρόεδρος και για «ηθικούς» όπως υποστήριξε λόγους, δε θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ χρέη προέδρου θα ασκεί ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ Σπύρος Φλογαΐτης.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης, ουσιαστικά εξωθήθηκε σε παραίτηση, που την είχε αφήσει ανοιχτή λέγοντας «θα το σκεφθώ», σε περίπτωση που η απόφασή του για διακοπή του Bar και του Big Brother δεν επικυρωνόταν από την Ολομέλεια του ΕΣΡ.

Χθες εξάλλου ο πρόεδρος του ΕΣΡ με ανακοίνωσή του, για την «αποφυγή» όπως αναφέρει, «παρανοήσεων και παραπληροφόρησης», διευκρινίζει τη στάση του για την απόφαση που έλαβε και για την ψήφο του στην Ολομέλεια της Παρασκευής, αλλά και για την άρνηση της πλειοψηφίας των μελών του ΕΣΡ να πάρουν θέση για την απόφασή του. Η εν λόγω, όπως τονίζει απόφαση υπόκειται στην έγκριση της Ολομέλειας του ΕΣΡ που αποφαίνεται για την εγκυρότητα ή μη αυτής τις επόμενες τρεις εργάσιμες ημέρες. «Αυτό ακριβώς το θέμα έθεσα ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΣΡ που αρνήθηκε τελικά να λάβει θέση». Δεν ανακάλεσε, επίσης όπως αναφέρει, την «προσωρινού» χαρακτήρα απόφασή του περί διακοπής στις 20 Μάρτη των Bar και Big Brother, αλλά θεωρεί πως η «λήψη απόφασης περί απαγόρευσης και μελλοντικών προγραμμάτων θα αποτελούσε άσκηση προληπτικής λογοκρισίας».

Πάντως η γραμμή πλεύσης για την παραμονή της τηλεοπτικής «χωματερής», πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Ολη η φασαρία δημιουργήθηκε ουσιαστικά για την αλλαγή ώρας, που φυσικά ακόμη και αυτή δε μετατίθεται για τις μεταμεσονύχτιες ώρες, αλλά για τις ώρες που όλοι μικροί και μεγάλοι βλέπουν τα τηλε-σκουπίδια. Αλλάζει δηλαδή, όπως λέει η λαϊκή σοφία, ο Μανολιός και «βάζει τα ρούχα του αλλιώς». Ηδη από την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης είχε στείλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ επιστολή - σύσταση σύμφωνα με την οποία οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες είναι υποχρεωμένοι να «εξασφαλίσουν με επιλογή την κατάλληλη ώρα μετάδοσης» του Bar και του Big Brother, διαφορετικά το ΕΣΡ θα επέβαλε κυρώσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας που επανήλθε στο θέμα της αυτορρύθμισης καλώντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς «με θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη τους», υπογραμμίζοντας πως πρέπει ν' αλλάξουν τη σήμανση και την ώρα μετάδοσης. Ετσι σε «αυτορρύθμιση» προχώρησε χθες το MEGA, που ανακοίνωσε πως τη ζωντανή μετάδοση της αποχώρησης από το Bar, θα τη μεταδίδει την ώρα που τη... μετέδιδε δηλαδή στις 10 το βράδυ ενώ τις επόμενες ημέρες, η ώρα έναρξης θα είναι από τις 22.45 ή τις 23.00 με αλλαγή σήμανσης. Το Σάββατο η ώρα παραμένει «σταθερή», δηλαδή στις...10 το βράδυ! Ο ΑΝΤΕΝΝΑ προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει τη δική του «αυτορρύθμιση». Γεγονός πάντως είναι πως η κοροϊδία... περισσεύει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ