Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συζητήσεις για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βρετανία έχουν αρχίσει το τελευταίο εξάμηνο συζητήσεις για το καθεστώς των βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πρώτες συναντήσεις έγιναν στη Λευκωσία και την περασμένη βδομάδα οι συνομιλίες «μετακόμισαν» στις Βρυξέλλες, αναφέρουν σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι βάσεις, όπως είναι γνωστό, δεν περιλαμβάνονται στη συνθήκη προσχωρήσεως που υπέγραψε η Βρετανία, κατά την ένταξή της στην Κοινότητα και, όπως έντονα υποστηρίζει το Λονδίνο, το καθεστώς αυτό δε θα διαφοροποιηθεί με την εισδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν αρχίσει με την ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα το συντομότερο δυνατόν ενόψει της ολοκλήρωσης των ενταξιακών συνομιλιών.

Από την πλευρά της Λευκωσίας επιδιώκεται η διασφάλιση και η προστασία, μέσω ειδικών ρυθμίσεων, των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι ζουν, εργάζονται στις βάσεις ή διακινούνται μέσω αυτών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ετοιμαστεί με θέσεις επί του θέματος, με βασικό άξονα την εναρμόνιση του καθεστώτος που ισχύει στην περιοχή αυτή με το κοινοτικό κεκτημένο. Το ζήτημα αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν και διαμένουν εκεί, σημείωναν Κύπριοι αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση είναι αποδέκτης και των ανησυχιών Κυπρίων που ζουν στις βάσεις, οι οποίοι υποδεικνύουν τον κίνδυνο να μην έχουν τα ίδια οφέλη και δικαιώματα που έχουν μετά την ένταξη οι συμπατριώτες τους.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι δηλώνουν πως δε θέλουν να επηρεασθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου λόγω των βάσεων, υποδεικνύουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αλλαγή του νομικού πλαισίου των βάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενημερώνεται για τις διμερείς συζητήσεις που έχουν Κύπρος και Βρετανία, αναμένεται ότι θα εμπλακεί στο διάλογο σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως με την ένταξη της Κύπρου οι βάσεις θα αποτελέσουν εξωτερικό σύνορο για την ΕΕ, υποστηρίζουν ωστόσο να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Μέχρι τον Ιούνιο εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς οφείλει μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα και με την υπόδειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να δείξει τη δική του πολιτική βούληση αν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι δε δέχεται χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, ο Ι. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου ήταν ιδέα του ίδιου του Ραούφ Ντενκτάς.

Σε ερώτηση αν στις συνομιλίες έχει τεθεί από τον Ραούφ Ντενκτάς και θέμα άρσης των βρετανικών βάσεων, ο Ι. Κασουλίδης απάντησε ότι δεν έχει περιέλθει στη δική του αντίληψη κάτι τέτοιο.

Ο Ι. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν πρόκειται να τεθεί θέμα βάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ