Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Τιμήθηκε η μνήμη του Γιάννη Ταλαγάνη - Ζέβγου

Από την εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης
Από την εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης
Φόρο τιμής και μνήμης στον Γιάννη Ταλαγάνη - Ζέβγο, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε το 1947 από το τότε αμερικανόδουλο καθεστώς, απέτισε ο λαός της Πελοποννήσου την περασμένη Κυριακή στη Τρίπολη, σε μια σεμνή και συντροφική εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ Γιώργος Μουργελάς, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας της περιόδου 1941 - 1949, κάλεσε στο βήμα το μέλος του Γραφείου Περιοχής Νίκο Διασάκο να παραδώσει τα βραβεία Αμιλλας στους αριστεύσαντες στην τελευταία Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Για την ιστορία, πρώτη Οργάνωση αναδείχτηκε η Αρκαδία και πρώτη σε προσωπική συνεισφορά η Πότα Κακκαβά.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η Δώρα Μόσχου, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Ζέβγου, στην προσωπικότητά του και στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του προς το λαϊκό κίνημα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στη βιογραφία του Ζέβγου, η Δ. Μόσχου σημείωσε σχετικά: «Ο Γιάννης Ταλαγάνης - Ζεύγος γεννήθηκε το 1897 στο χωριό Δόριζα της Αρκαδίας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Τα πρώτα νεανικά του χρόνια δούλεψε σαν δάσκαλος στην αρκαδική ύπαιθρο. Στα 1918, έπεσε στα χέρια του ένα εκκλησιαστικό φυλλάδιο, το οποίο σχολίαζε απαξιωτικά το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ). Ο νεαρός δάσκαλος, αντί να επηρεαστεί αρνητικά, ενστερνίστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες και εντάχθηκε στο Κόμμα της εργατικής τάξης.

Στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, αντιτάχθηκε, μαζί με άλλους κομμουνιστές φαντάρους, στη διεξαγωγή της ιμπεριαλιστικής αυτής εκστρατείας που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της, αλλά όχι του ελληνικού λαού. Για τη δράση του, συνελήφθη και βασανίστηκε, γεγονός που επιβάρυνε την ήδη εύθραυστη υγεία του.

Εργάστηκε επί μακρόν ως δάσκαλος στη Μακεδονία, όπου ανέπτυξε και την πλούσια κομματική του δράση, υπηρετώντας σε διάφορες στελεχικές θέσεις. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ενασχόλησή του με το καπνεργατικό κίνημα, του οποίου η σπουδαιότητα είναι αδιαμφισβήτητη: Η βιομηχανία κατεργασίας του καπνού ήταν, στο μεσοπόλεμο, βασική συνιστώσα του βιομηχανικού τοπίου της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Ζέβγος συνέβαλε ουσιαστικά στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ. Υπήρξε υπεύθυνος της ΚΟΜΕΠ, ενώ είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση θέσεων της 6ης Ολομέλειας του 1934, πρώτης απόπειρας του ΚΚΕ να "αναγνώσει" συνολικά την ελληνική κοινωνία και να καθορίσει το χαρακτήρα της επανάστασης. Σημαντική είναι η αρθρογραφία του πάνω σε θεωρητικά - ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ και στο "Ριζοσπάστη".

Ο Γιάννης Ζεύγος συνελήφθη δύο φορές. Το 1943, αποπειράθηκε να δραπετεύσει από το Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου κρατούνταν. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ. Οταν δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1947, ήταν αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηταν παντρεμένος με την Καίτη Νισσυρίου και έζησε μαζί της μια υποδειγματική, συντροφική σχέση. Πήρε το ψευδώνυμό του (Ζέβγος), όταν υπέγραψαν με τη γυναίκα του ένα κοινό άρθρο ως "Ζέβγος"».

«Μια ιδιαίτερη και σημαντική πλευρά της δραστηριότητας του Γ. Ζέβγου - συνέχισε η ομιλήτρια - ήταν η συγγραφή της "Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας", που έγινε κάτω από αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, στη φυλακή. Λάτρης της Ιστορίας (τη θεωρούσε ως την πιο λαϊκή και επαναστατική από όλες τις επιστήμες), ο Ζέβγος είχε δύο στόχους: Να βοηθήσει, με το πόνημά του, τη μόρφωση των φυλακισμένων συντρόφων του και να αντιπαρατεθεί στην επίσημη, αστική ιστοριογραφία, αναλύοντας τη νεοελληνική ιστορία με τη μέθοδο του ιστορικού υλισμού. Ο Ζέβγος δεν είναι ο μεγάλος μαρξιστής ιστορικός: Εξάλλου δεν είχε ούτε τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, ούτε τη δυνατότητα της έρευνας». Και κατέληξε:

«Με το παράδειγμά του, όμως, καταδεικνύει ότι το ΚΚΕ, ως κόμμα στηριγμένο στην επιστημονική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, προάγει την επιστήμη, έτσι ώστε να ωφελήσει την εργατική τάξη και το κίνημά της. Από την άλλη πλευρά, διαπλάθει τα στελέχη του, ώστε να είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, που συνδυάζουν την πρακτική, καθημερινή δουλιά, την οργάνωση των μαζών, με την ανάπτυξη της θεωρίας, της επιστήμης, αλλά και της προσωπικότητάς τους, μέσα από τη συλλογική δράση και εξαιτίας της».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:

Αντιπροσωπεία της ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, οι αντιπροσωπείες των ΝΕ Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας του ΚΚΕ, καθώς και οι αντιπροσωπείες των ΝΣ της ΚΝΕ της περιοχής, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Μεταμόρφωσης Αττικής, από την ΠΟΑΕΑ Αρκαδίας ο Ηλίας Ρέβελας, ο δήμαρχος Τρίπολης Αλέκος Κοτσιάνης, η ΝΣ Αρκαδίας Γεωργία Παναγοπούλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Βασίλης Μπρακουμάτσος, ο δήμαρχος Φαλάνθου κ. Ψυχάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόρειας Κυνουρίας Στρατής Δαλιανής, Τροπαίων Πέτρος Ζούνης, Λεωνιδίου Στρατής Κουνιάς (καθηγητής Πανεπιστημίου), ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης Κώστας Γεωργακόπουλος, ο διευθυντής στη Διεύθυνση Αρκαδίας Αντρέας Ταλαγάνης και πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ