Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
«Ραντεβού» σε Πράγα και Θεσσαλονίκη

Στις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι επόμενες κορυφαίες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Από την έναρξη των εργασιών της συνάντησης
Από την έναρξη των εργασιών της συνάντησης
Σημαντικό πολιτικό γεγονός με σοβαρή επίδραση στην εξέλιξη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των λαών των Βαλκανίων αποτέλεσε η συνάντηση των Βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων που έγινε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μάρτη στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟϊκού Κέντρου.

Στόχος της συνάντησης, στην οποία εκτός από ελληνικά κόμματα και οργανώσεις συμμετείχαν αντιπρόσωποι από οργανώσεις και κόμματα της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας και Τουρκίας, ήταν ο συντονισμός της δράσης των κομμάτων και κινημάτων της Βαλκανικής ενάντια στην πολιτική και τη δράση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, στην πολιτική του ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που προωθείται με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο παραπάνω στόχος εκφράζεται και στο θεματικό τίτλο της συνάντησης που ήταν: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σημαντική ήταν η συμβολή της συνάντησης στην προετοιμασία της αγωνιστικής υποδοχής των εκπροσώπων της νέας τάξης στην περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν με την πρόταση της οργάνωσης μιας τέτοιας αγωνιστικής υποδοχής, υποστηρίζοντας την έκκληση που απευθύνει ήδη η πρωτοβουλία «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003». Επίσης συμφώνησαν στη συμμετοχή του Βαλκανικού Κέντρου στις αντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις της Πράγας (Νοέμβρης 2002) με αφορμή την εκεί Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι εργασίες της συνάντησης άνοιξαν με ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα (δημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» της 24 Μάρτη). Στο τέλος της συνάντησης εγκρίθηκε ομόφωνα έκκληση προς τους λαούς των Βαλκανίων (θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» 31 Μάρτη) υπό τον τίτλο «Οχι στο ΝΑΤΟ - Πράγα Νοέμβρης 2002, αγωνιστικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ - Θεσσαλονίκη Ιούνης 2003».

Την έκκληση υπογράφουν: Από την Αλβανία το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, από τη Βουλγαρία η Αντιφασιστική Ενωση Βουλγαρίας, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», το Βουλγαρικό Εργατικό Κόμμα (Κομμουνιστές), το Κίνημα Νοτίου Πάρκου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, η Ιδεολογικοπολιτική Ενωση «Μαρξιστική Πλατφόρμα», η Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, η Πολιτική Λέσχη «Εκογκλάσνοστ». Από τη Γιουγκοσλαβία το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, από την Ελλάδα το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), η Κομμουνιστική Ανανέωση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), η Νεολαία ΔΗΚΚΙ. Από την Κύπρο: το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), η ΕΔΟΝ. Από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας. Από τη Ρουμανία το Ρουμανικό Εργατικό Κόμμα, από την Τουρκία το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, η Νεολαία του ΚΚΤ.

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Βελέντζας, τόνισε ότι οι λαοί δεν είχαν ποτέ τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. «Το τελευταίο ξέσπασμα βίας και ξένης παρέμβασης στην περιοχή ήταν αυτό του πολέμου στην τέως Γιουγκοσλαβία», είπε. «Μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις εχθροπραξίες... στην πατρίδα μας αναδύθηκε ένα ζωντανό κίνημα ειρήνης και πολιτισμού, που άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για τους λαούς της περιοχής. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής θα παρουσιαστούν απόψεις που θα ενισχύσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος στην περιοχή μας και θα συμβάλουν στην ουσιαστική παρέμβασή του στις εξελίξεις».

Η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, στην ομιλία της υπογράμμισε: «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα τα σχέδια των ΗΠΑ, που ήρθαν τελευταία στη δημοσιότητα, για προετοιμασία πυρηνικού πολέμου εναντίον 7 χωρών και είμαστε βέβαιοι ότι, αν αυτά δεν αναχαιτιστούν από την αντίσταση των λαών, η πυρηνική απειλή θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες. Μας ανησυχεί όμως εξίσου η πολιτική της ΕΕ, ο Ευρωτρομονόμος και τα ευρωεντάλματα σύλληψης... Η διεξαγωγή των εργασιών της Συνόδου Κορυφής το 2003 στη Θεσσαλονίκη, σωστά εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία "Θεσσαλονίκη - Δράση 2003" που αναλαμβάνει τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων αντίστασης».

Χαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος, που στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους για τους λαούς που προέρχονται από τη δράση της νέας τάξης πραγμάτων και τόνισε ότι οι επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών και η παρωδία της δίκης Μιλόσεβιτς, στηρίζονται στη λογική της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Μιας Νέας Τάξης που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα, περιφρονεί τους λαούς, βαφτίζει τρομοκράτη όποιον αντιτίθεται στα σχέδιά της, επιλεκτικά εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου...

Ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι το κόστος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών το πληρώνουν οι λαοί, οι Κύπριοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Ιρακινοί, οι Αφγανοί. Εμείς, όμως, ξέρουμε, τόνισε, ότι «ο αγώνας για την απελευθέρωση των λαών δεν πεθαίνει. Τώρα ξεκινάει. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και στη Θεσσαλονίκη το 2003... Αυτή η πόλη, η πρωτεύουσα των αγώνων των λαών των Βαλκανίων, θα υψώσει για μια ακόμα φορά την κόκκινη σημαία του αγώνα ενάντια στους ισχυρούς της γης».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι ο ειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται αξίες και αρχές. Τους περιμένουμε, είπε, αναφερόμενος στους πολιτικούς εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού, να τους φιλοξενήσουμε και πάλι το 2003. Οπως τους φιλοξενήσαμε στις πύλες 11 και 14 του λιμανιού, όπως τους φιλοξενήσαμε στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ