Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στον αγώνα για προσλήψεις οι εργαζόμενοι

Ασφυκτική η κατάσταση, με πάνω από 3.000 χειρουργεία σε αναμονή

Στο «χτένι» έχει φτάσει ο κόμπος και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, όπου λόγω της υποστελέχωσης πλέον έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία και η λίστα αναμονής ξεπερνάει τις 3.000 (!), με τους κινδύνους για όλα αυτά τα παιδιά να γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα.

Ετσι, οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγία Σοφία», με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, προχωρούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου, διεκδικώντας: Αμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων, ώστε να λειτουργήσουν και τα χειρουργεία, επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στα τμήματα και ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό) και κλινικών, όπως η Νευρολογική, η Πυρηνικής Ιατρικής και η Μεσογειακής Αναιμίας.

Ενδεικτικά της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι τα όσα καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ για τις ελλείψεις στο Αιματολογικό εργαστήριο, οι οποίες έχουν αναγκάσει τους γιατρούς να πραγματοποιούν 6 με 10 εφημερίες. Επίσης, για το γεγονός ότι το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, ενώ έχει σταματήσει να γίνεται ο έλεγχος για Gilbert (γενετικό σύνδρομο), που εξυπηρετούσε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, θέση μόνιμου γιατρού δεν προκηρύσσεται τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ εντός εξαμήνου θα βγει στη σύνταξη άλλος ένας γιατρός και ο μοναδικός επικουρικός ετοιμάζεται να φύγει για αλλού. Χαρακτηριστικές είναι ακόμα οι 16 κενές θέσεις ειδικευόμενων Μικροβιολογίας, ενώ σε επικίνδυνη θέση βρίσκεται και η Αιμοδοσία, με τις δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, με 830 τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς, να είναι υπό διάλυση λόγω έλλειψης μόνιμων γιατρών.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγία Σοφία», με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο στα έκτακτα περιστατικά και να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία των μικρών ασθενών.

Πέλλα: Διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες

Συγκέντρωση στη πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 12 μ. οι γιατροί, απαιτώντας καταβολή της αποζημίωσης όλων των δεδουλευμένων εφημεριών τους, χωρίς περικοπές. Καλούν τον λαό της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους άλλους κοινωνικούς φορείς της Πέλλας να σταθούν στο πλευρό τους.

Οι γιατροί από χθες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από το εφημεριακό έργο έως ότου καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών στο ακέραιο, χωρίς καμία περικοπή.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) καταγγέλλει τον εμπαιγμό που εξελίσσεται εδώ και μήνες σε βάρος των γιατρών. Οπως αναφέρει, «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων, εισπράττουμε ανέξοδες υποσχέσεις και κοροϊδία. Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αρνείται να καταβάλει την ειδική, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, εφημεριακή αποζημίωση των τελευταίων 9 μηνών των αναισθησιολόγων, των γιατρών των ΜΕΘ, των παθολόγων και των πνευμονολόγων των τμημάτων COVID-19, που έκαναν και κάνουν ατέλειωτες εφημερίες για να κρατηθούν όρθια τα Τμήματα. Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αρνείται να καταβάλει σε όλους τους γιατρούς των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών τις αποζημιώσεις για τις πρόσθετες εφημερίες από τον μήνα Μάρτιο έως και σήμερα». Και την ίδια ώρα που υπουργείο και διοικήσεις νοσοκομείων τούς υποχρεώνουν σε εξοντωτικό αριθμό εφημεριών, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, μετά αποφασίζουν και εφαρμόζουν οριζόντια περικοπή των εφημεριών με τον κόφτη του 9%.

«Προσλήψεις εδώ και τώρα» στο Νοσοκομείο Λαμίας

Σε μία ακόμα κινητοποίηση, με δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας, προχωρά αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. το Σωματείο Εργαζομένων, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις.

Η τεράστια υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, όπου οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού καλύπτονται μόνο στο 53%, έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία μιας σειράς κλινικών και ουσιαστικά ολόκληρου του Νοσοκομείου Λαμίας, αναφέρει το Σωματείο. Περιγράφει μια ασφυκτική κατάσταση, με εξαντλημένο προσωπικό, μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» κ.λπ., αναδεικνύοντας ότι αυτή η διαρκής απαξίωση ευνοεί την ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας(2023-10-10 00:00:00.0)
Χωρίς αναισθησιολόγο ακόμη και τις μέρες εφημερίας(2023-07-14 00:00:00.0)
Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «εντέλλεσθε»(2023-04-13 00:00:00.0)
Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα(2020-01-03 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα στις κρατικές δομές Υγείας(2017-04-20 00:00:00.0)
Δυσλειτουργούν κλινικές και χειρουργεία(2015-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ