Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ενάντια στις περικοπές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία στις προσφυγικές δομές από χτες μέχρι και αύριο Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, ημερομηνία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τις «Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου» στη Βουλή, προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, εκπροσωπώντας δεκάδες εργαζόμενους που εργάζονται στις προσφυγικές δομές ανά τη χώρα, καλύπτοντας το σύνολο των ιατρονοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών του πληθυσμού τους για πάνω από τρία έτη. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβρη του 2021 και την απόσυρση του άρθρου 162, με το οποίο θα «αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν» ο ένας επιπλέον μισθός που τους παρέχεται σε περίπτωση που αποχωρήσουν πρόωρα, δηλαδή το κράτος θα τους ζητά να επιστρέψουν έναν μισθό.

Διεκδικούν επίσης τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ. ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Χτες, πρώτη μέρα του απεργιακού τους αγώνα, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου αντιμετώπισαν τους κυνικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης από εκπρόσωπό της ότι τάχα «παρανόμως έπαιρναν τα λεφτά που πήραν». Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα Τρίτη στις 12.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΟΔΥ και αύριο Τετάρτη στις 12.30 μ.μ. στη Βουλή.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως αποκορύφωμα της επίθεσης στα δικαιώματά τους το άρθρο 162 του παραπάνω πολυνομοσχεδίου. Και σημειώνουν για την κυβέρνηση: «Παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες δουλέψαμε και δουλεύουμε μέχρι και σήμερα. Χωρίς εξοπλισμό, πέραν όσων αγοράσαμε, δανειστήκαμε ή μας χαρίσανε, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για φάρμακα των εξυπηρετούμενων, κάνοντας χιλιόμετρα με τα οχήματά μας από τις πόλεις στα απομακρυσμένα σημεία που στήθηκαν αυτές οι δομές. Στρουθοκαμηλίζουν, κάνοντας πως δεν θυμούνται ή δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους από περίπου 700 εργαζόμενοι στις δομές αυτές απομείναμε λιγότεροι από 300, με τους ιατρούς να είναι ελάχιστοι και να καλύπτουν με αυθημερόν αποστολές τις αυξημένες ανάγκες σε 2 και 3 δομές, όπως και συνάδελφοι από άλλες ειδικότητες. Γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά τι εξώθησε ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό, μοναδικό στην Ευρώπη, στην παραίτηση και αναζήτηση εργασίας αλλού. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας ανησυχεί για το brain drain, οδηγούν δεκάδες ειδικούς στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα στην πόρτα της εξόδου. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών και χείριστης διαχείρισης».

«Δεν ζητιανεύουμε, ζητάμε τα αυτονόητα», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στις προσφυγικές δομές προγραμματίζουν κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στις 12.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αριστοτέλους.

Στήριξη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΔΥ εκφράζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και τονίζει ότι «μόνο ενωμένοι, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση που μας επιφυλάσσουν οι κυβερνητικές "μεταρρυθμίσεις"».

Τη συμπαράστασή του εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ