Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚΗ
Σύσκεψη συντονισμού για τη Συλλογική Σύμβαση στην Εστίαση

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος), με θέμα τον συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με συγκροτημένα δικαιώματα, καθορισμό ειδικοτήτων και καθηκόντων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, ένταξη των διανομέων, των μαγείρων και των σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οι μισθοί της Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Εστίαση, που πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική, είχαν μείνει για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού πιο πίσω και από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ. Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας φρόντισαν να ακυρώσουν ακόμα και την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, προβλέποντας με εγκύκλιο την άθροιση των «παγωμένων» από το 2012 επιδομάτων προϋπηρεσίας με τους μισθούς πείνας που προβλέπει η Σύμβαση. Ετσι, για τους εργαζόμενους στην Εστίαση τα 713 δεν αντιπροσωπεύουν τον κατώτατο μισθό αλλά τις κατώτατες αποδοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα όποια επιδόματα δικαιούνται.

Στην ίδια Σύμβαση, με τις ευλογίες των εργοδοτών και τις πλάτες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, πρόσθεσαν την πρόβλεψη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε μέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους...

Απεργούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια»

Στο μεταξύ, σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό Σωματείο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία, καθώς και στα σχέδια για ανακαίνιση της μονάδας χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι την περασμένη Παρασκευή.

Οπως καταγγέλλουν επιχειρησιακό Σωματείο και κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία αφού ξεζούμισε όλο το καλοκαίρι το προσωπικό, επιβάλλοντας συνθήκες εντατικοποίησης και υποστελέχωσης, τώρα προχωρά σε απολύσεις. Ενώ ενίσχυσε πάνω στις δικές τους πλάτες τα κέρδη της, σε μια περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης με ρεκόρ αφίξεων, τώρα αξιοποιεί στο έπακρο τους αντεργατικούς νόμους, κάνει χρήση της 3μηνης προειδοποίησης και πετά στην ανεργία με μειωμένη αποζημίωση εργαζόμενους. Στο μεταξύ, έχει ανακοινώσει ότι το ξενοδοχείο θα προχωρήσει σε ανακαίνιση, αρνούμενη να δώσει γραπτές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με σκοπό να «ανακαινίσει» μαζί με τις υποδομές της και το προσωπικό, να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου και να γενικεύσει τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.

Στον ΣΕΒ σήμερα το ΣΕΤΗΠ

Με συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα, ενώ σχεδιάζει επίσης σήμερα εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους.

Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές. Για την ενημέρωση για το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης οργανώνει σήμερα τις εξής πρωτοβουλίες: Συγκεντρώσεις εργαζομένων στη 1 μ.μ. στο κτίριο της εταιρείας στου Ρέντη (αίθριο 9 - κυλικείο) και στις εγκαταστάσεις Πετραλώνων (παρκάκι). Επίσης, περιοδεία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Χαλάνδρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ