Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα οι συγκεντρώσεις σε Πάτρα και Αγρίνιο

Δυναμική παρέμβαση χθες στον ΕΦΚΑ της Πάτρας από τους οικοδόμους και τους συνταξιούχους

Από τη χθεσινή παρέμβαση στον ΕΦΚΑ στην Πάτρα
Από τη χθεσινή παρέμβαση στον ΕΦΚΑ στην Πάτρα
Βήμα κλιμάκωσης της πάλης, μπροστά και στην 24ωρη απεργία της 9ης Νοεμβρίου, αποτελούν και οι σημερινές κινητοποιήσεις που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και μια σειρά δράσεις που θα αναπτύξουν τις επόμενες μέρες.

Στην Πάτρα το Εργατικό Κέντρο προχωρά σε συγκέντρωση σήμερα Τρίτη (7 μ.μ.) έξω από τα γραφεία του, τονίζοντας ότι η ζωή των εργαζομένων δεν μπαίνει σε vouchers και pass. Καλεί σε οργάνωση και αγώνα για ζωή με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, ρεύμα και καύσιμα φτηνά για τον λαό.

Στήριξη στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει σειρά συνδικάτων, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΔΕΚΟ Τραπεζών), ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), αλλά και η αγωνιστική δημοτική αρχή της πόλης.

Δυναμική κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ από οικοδόμους και συνταξιούχους

Στο μεταξύ, δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΦΚΑ Πάτρας πραγματοποίησαν χθες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, απαιτώντας άμεση εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ και άμεση έκδοση των συντάξεων, με τήρηση και της σειράς προτεραιότητας, για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα.

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση κατήγγειλαν την κατάσταση που επικρατεί με τη μη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, και με ευθύνη της Υπηρεσίας, αλλά και τα προβλήματα με συνταξιούχους που περιμένουν μήνες την έκδοση των συντάξεών τους, με ορισμένους μάλιστα να έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και υγείας.

Απαιτήθηκαν έλεγχοι από την Υπηρεσία σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να διαπιστώνεται αν τα ένσημα που κολλιούνται είναι με βάση την κλαδική ΣΣΕ. Αμεση ήταν η αντίδραση και για τους εκβιασμούς που δέχονται εργαζόμενοι να υπογράφουν προσλήψεις με ατομικές συμφωνίες για να υπονομεύεται η ΣΣΕ, κάτι που φανερώθηκε και από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας.

«Δεν παρακαλάμε να εφαρμοστεί ο νόμος, έχουμε κλαδική ΣΣΕ και πρέπει να τηρηθεί», τόνισε η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων, προσθέτοντας ότι δεν καταγγέλλει για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία δεν επιλύονται, με ευθύνη και του ΕΦΚΑ Πάτρας. Επισημάνθηκε ότι η μη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι τριετίες προϋπηρεσίας, να υπάρχουν οικοδόμοι ακόμα και 58 ετών που εργάζονται χρόνια στον χώρο και καταγράφονται ως ανειδίκευτοι ή ως απλοί εργάτες, για να μην πληρώνονται επιπλέον. «Κάντε ελέγχους και μην τα δέχεστε αυτά», τονίστηκε προς τη διεύθυνση.

Οικοδόμοι και συνταξιούχοι κατήγγειλαν τις καθυστερήσεις που σημειώνονται για την έκδοση αποζημιώσεων, αλλά και συντάξεων, σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέροντας ότι θα επανέλθουν αν δεν υπάρξουν λύσεις άμεσα, ενώ κάλεσαν και στη σημερινή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΠ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα.

Σε Αγρίνιο και άλλες πόλεις

Αντίστοιχα, σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγρινίου καλεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας τις δράσεις του. Την κινητοποίηση στηρίζουν σωματεία της πόλης αλλά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, καλώντας τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος μαζικά.

Παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων στα καράβια,στο λιμάνι της πόλης, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεών του, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Θα προχωρήσει επίσης σε συγκέντρωση την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στην Αγία Παρασκευή Βολιμών (8 μ.μ.), για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στα ορεινά του νησιού.

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη, στην οποία καλεί συνδικάτα και λαϊκούς φορείς των δύο νησιών, την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ