Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Δυσλειτουργούν κλινικές και χειρουργεία

Απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που απέμειναν να δουλεύουν

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην είσοδο του νοσοκομείου

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην είσοδο του νοσοκομείου
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μέχρι πριν εφτά χρόνια, σε πλήρη ανάπτυξη, με τρεις βάρδιες και περισσότερο προσωπικό, εξυπηρετούσε περίπου 90 μόνιμους ασθενείς. Σήμερα, εξυπηρετεί περίπου 60 μόνιμους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να πάνε στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης. Στην τριετία, έχουν αποχωρήσει τρεις πανεπιστημιακοί νεφρολόγοι και δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι θέσεις ειδικευόμενων Νεφρολογίας είναι εφτά και είναι καλυμμένες οι πέντε, ενώ σταθερά αυξάνει η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η τρίτη βάρδια.

Στο μεταξύ, από τον Ιούλη του 2014, έχει δοθεί οδηγία για μείωση του αριθμού των ασθενών στους 50, προκειμένου να περιορίζονται τα πάγια έξοδα σε αναλώσιμο υλικό. Τα έκτακτα περιστατικά καλύπτονται πάντα, όμως οι ασθενείς δεν μπορούν να παραμείνουν ως μόνιμοι στη Μονάδα του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάνε σε ιδιωτική μονάδα.

Το Αναισθησιολογικό του ΑΧΕΠΑ έχει την ιδιαιτερότητα να περιλαμβάνει και ολόκληρη τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, με 12 κλίνες. Η Β' ΜΕΘ, με έξι κλίνες, έκλεισε. Τώρα, μέσω ΕΣΠΑ, χτίζεται νέα ΜΕΘ 22 κλινών, αλλά κανείς δε γνωρίζει ποιος θα τη λειτουργήσει, αφού λείπει το αναγκαίο προσωπικό και προσλήψεις δε γίνονται.

Σύμφωνα με το νέο οργανισμό, προβλέπονται 23 αναισθησιολόγοι και εργάζονται 14 (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δουλεύουν στη ΜΕΘ). Δεν υπάρχει κανένας επικουρικός και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται δύο αποχωρήσεις. Επίσης, έχει 12 ειδικευόμενους.

Αυτοί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των χειρουργείων (τρεις αίθουσες Καρδιοχειρουργικής, δύο αίθουσες Χειρουργείων ΩΡΛ, δύο αίθουσες για οφθαλμολογικές επεμβάσεις, πέντε αίθουσες γενικών χειρουργείων) και όλες τις εξωχειρουργικές δραστηριότητες (αναισθησία για βιοψίες παιδιών, μαγνητικές εξετάσεις κ.ά.).

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αυτή την περίοδο, είναι κλειστή σε μόνιμη βάση μία χειρουργική αίθουσα και υπολειτουργεί άλλη μία (δουλεύει τρεις μέρες την εβδομάδα).

Οι αναισθησιολόγοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, συνήθως για πάνω από οκτώ ώρες, αρκετές φορές και 10 ώρες, χωρίς να παίρνουν το ρεπό τους και φυσικά χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Επόμενα, δεν τηρείται το 5ωρο εντός της χειρουργικής αίθουσας, όπως προβλέπει ο νόμος για τις συνθήκες ασφαλείας του Αναισθησιολογικού Τμήματος.

Τσακισμένο στην κυριολεξία είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό. Καθημερινά, μία νοσηλεύτρια του Αναισθησιολογικού καλύπτει δύο χειρουργικές αίθουσες και στη γενική εφημερία μία πρέπει να εξυπηρετεί όλα τα χειρουργεία που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους.

Στα Χειρουργεία ΩΡΛ (δύο αίθουσες) πραγματοποιούνται 8 χειρουργεία τη μέρα. Υπάρχουν επείγοντα περιστατικά (όχι έκτακτα), όπως χειρουργεία καρκίνων (λαρυγγεκτομές), που εξαιτίας έλλειψης κλινών στη ΜΕΘ, αναβάλλονται. Οι νοσηλευτές που καλύπτουν τη λειτουργία τους είναι πέντε και απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι πέντε. Ετσι, είναι καλυμμένη η πρωινή βάρδια με τέσσερις για τις δύο αίθουσες και αν προκύψει πρόβλημα, απόγευμα, νύχτα και στις εφημερίες, έρχεται προσωπικό από άλλα τμήματα.

Οι νοσηλευτές κάνουν ταυτόχρονα δουλειά εργαλειοδότη, πλένουν τα εργαλεία και τα στέλνουν για αποστείρωση, μαζεύουν τα ρούχα και τα πάνε για πλύσιμο, ανανεώνουν τα εργαλεία και τα κάνουν σετ. Η εντατικοποίηση είναι απίστευτη.

Στα Χειρουργεία Καρδιάς Θώρακος (δύο αίθουσες), απασχολούνται 12 νοσηλευτές και θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον άλλους 10. Για τη λειτουργία των δύο αιθουσών, θα έπρεπε να απασχολούνται πέντε το πρωί, όμως εργάζονται τέσσερις, μαζί με τη μία νοσηλεύτρια που αντικαθιστά την προϊσταμένη. Απόγευμα - νύχτα θα έπρεπε να έχουν δύο για κάθε αίθουσα και έχουν από έναν για κάθε αίθουσα. Αργίες, νύχτα, Σαββατοκύριακα, έρχονται από άλλα τμήματα, για να καλύψουν τη μία από τις δύο αίθουσες. Επιπλέον, κάνουν διπλή εφημερία για να καλύπτουν και νοσοκομεία που δεν έχουν Θωρακοχειρουργική.

Τα εργαλεία έχουν χρόνια να αντικατασταθούν και είναι συχνές οι ελλείψεις σε αναλώσιμα.

Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων

Τέλος, η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ (ιατρείο και κλινική με έξι κρεβάτια) εξυπηρετεί τις ανάγκες σχεδόν όλων των οροθετικών ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξυπηρετεί 1.300 ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Από αυτούς, οι 100 είναι ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 120 νέοι ασθενείς.

Πρόσφατα, η Μονάδα έμεινε με δύο γιατρούς, καθώς ο ένας στάλθηκε να εργαστεί προσωρινά σε άλλο νοσοκομείο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της κλινικής. Για την καλύτερη λειτουργία, απαιτείται να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, προκειμένου κλινική και ιατρείο να είναι μαζί. Σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από το υπουργείο, όμως ακόμη δεν έχει χρηματοδοτηθεί για να υλοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ