Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετοιμάζουν χουνέρι στο λαό

Τη στοίχιση της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό άξονα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά του επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του, στην Ουάσιγκτον, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ζητώντας ανταλλάγματα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ντόπιων μονοπωλίων: «Της ζήτησα για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ να παρέμβουν προς το ΔΝΤ για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών (...) Συζητήσαμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανάπτυξη του ISIS και της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ελλάδα και συμφωνήσαμε στην κοινή δράση της Ελλάδας, των ΗΠΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ μαζί με τις χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες (...) Διευκρινίστηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα, αλλά και με τα μέσα τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για τη συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, αλλά και τιςmoderate χώρες της Μέσης Ανατολής (...) Είναι σημαντικό ότι πλέον η Συμμαχία αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του ISIS διευρύνεται και ότι απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο». Ετοιμάζουν χουνέρι στο λαό, ο οποίος δεν πρέπει να πιαστεί απροετοίμαστος!

«Λαϊκή εντολή»...

Οτι η συμφωνία δεν πρόκειται να παραβιάζει τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του Γενάρη, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χτες σε συνέντευξή του από τη Ρίγα της Λετονίας. Τι εννοεί; Οτι η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και σε μια σειρά άλλα είδη, η παραμονή του ΕΝΦΙΑ, η επιβολή έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα από 30.000, η παραπομπή της 13ης σύνταξης και του κατώτερου μισθού για κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον, τα ζήτησε ο λαός ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη;

Είναι απορίας άξιον και προκαλεί τον ίδιο το λαό το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης καθώς βηματίζουν προς μια αντιλαϊκή συμφωνία, επικαλούνται το αποτέλεσμα των εκλογών για να το χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι στις επιλογές τους. Επιλογές που είναι εξόφθαλμα σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των λαϊκών οικογενειών.

Αναρωτιόμαστε

Διαβάσαμε ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρωί της Παρασκευής παρέμβαση στα κτίρια των ΕΛΠΕ στο Μαρούσι, διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» με δύο νεκρούς εργάτες και τέσσερις ακόμα τραυματίες στα νοσοκομεία. Αναρωτιόμαστε αν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που τα ΕΛΠΕ έχουν γίνει «παγίδα θανάτου» για τους εργαζόμενους, είναι και το γεγονός ότι μέσω της τελευταίας σύμβασης, έχουν περάσει μια σειρά από ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των μόνιμων υπαλλήλων και διευρύνθηκε ο δρόμος για την παραπέρα είσοδο των εργολάβων. Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτές οι ανατροπές επιβλήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη και του εκλεγμένου, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΔΣ των εργαζομένων, ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής. Αναρωτιόμαστε, τέλος, αν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τη δήλωση Λαφαζάνη μετά το «ατύχημα», ότι εργαζόμενοι και εργοδοσία πρέπει να περισώσουν όλοι μαζί την αξιοπιστία της εταιρείας. Αυτό μεταφράστηκε από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ σε πίεση προς τους εργαζόμενους να μη μιλάνε για το «ατύχημα», επειδή μπορεί τα ΕΛΠΕ να κλείσουν...

Αλλες «συμπάθειες»...

Την ανάκληση του «προγράμματος βάουτσερ (voucher)» ανέργων 29 έως 64 ετών, που απευθυνόταν σε 16.620 άνεργους, ανακοίνωσε η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο, ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η αναστολή, είναι επειδή διαπιστώθηκε ότι από τα 112 εκατ. που είναι το συνολικό κόστος του προγράμματος, το 75% θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Αυτή είναι η μία πλευρά. Οπως, όμως, αποκαλύπτει η αναπληρώτρια υπουργός, αλλού ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη του προγράμματος αναφερόταν ότι οι άνεργοι θα έπρεπε να κατευθύνονται στους «πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας» και συγκεκριμένα στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στον τουρισμό, στην Ενέργεια και ιδίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οπως, όμως, διαπιστώθηκε, η προηγούμενη κυβέρνηση «έσπρωχνε» τους άνεργους κατά κύριο λόγο (62% των κονδυλίων) στον κατασκευαστικό τομέα. Δυο συμπεράσματα προκύπτουν: Πρώτον, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάει να διαχειριστεί την ανεργία με προγράμματα τζάμπα εργασίας για τους εργοδότες, όπως και οι προηγούμενοι. Δεύτερον, ότι ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας γίνεται «σφαγή» για το ποιος θα εξασφαλίσει τους περισσότερους τζάμπα εργαζόμενους μέσω αυτών των προγραμμάτων, με κάθε κυβέρνηση να έχει τις δικές της «συμπάθειες»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1543 Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1686 Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

1881 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνονται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Αρτα.

1886 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους της Αγγλίας και της Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απρίλη. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει την αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1900 Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Εντουάρντο Ντε Φιλίπο.

1905 Συγκροτείται το πρώτο σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.

1917 Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς και απαιτεί την παραίτηση από το θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1933 Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρώφ και Τέλμαν.

1936 Συνέρχεται στην Αθήνα το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν.

1964 Ιδρύεται η Πανελλαδική Ενωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).

1966 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία και η κυβέρνηση τους επιστρατεύει.

1972 Η Ασφάλεια Προαστίων συλλαμβάνει στη Νέα Ιωνία 5 κλωστοϋφαντουργούς εργάτες και εργάτριες με την κατηγορία ότι την παραμονή της Πρωτομαγιάς είχαν κολλήσει στο εργοστάσιο όπου δούλευαν συνθήματα κατά της δικτατορίας και υπέρ των αγώνων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

1974 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1975 Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (η παράταξη στο πλαίσιο της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

1976 Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν. 330). Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Ο Ν. 330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μηνός, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την... πάλη των τάξεων!». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

2001 Πεθαίνει η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ