Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στρατηγικό ζήτημα ταξικής αναμέτρησης η Κοινωνική Ασφάλιση

Εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση που έκανε στην ημερίδα ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Γεμάτη η αίθουσα από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που παρακολουθούν την ημερίδα
Γεμάτη η αίθουσα από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που παρακολουθούν την ημερίδα
Με τη σημερινή κεντρική εισήγηση αλλά και τις επιμέρους παρεμβάσεις στις θεματικές ενότητες που ακολουθούν, προσπαθούμε να αγγίξουμε ένα θέμα που καίει την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Η σημερινή πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ δε θέλουμε να μείνει σε φιλολογικό επίπεδο και να καταχωνιαστεί αργότερα στα συρτάρια των σωματείων, αλλά να μετατραπεί σε ένα επικαιροποιημένο ιδεολογικοπολιτικό όπλο του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των οργανώσεών του.

Επιδιώκουμε, δηλαδή, τα αιτήματα, η γραμμή πάλης και κυρίως η αντίληψή μας για το Ασφαλιστικό να υιοθετηθούν μαζικά από σωματεία και εργαζόμενους, να ξεδιπλωθεί κίνημα μαχητικής αντίστασης, που θα αποτρέψει το νέο κύμα επίθεσης που προετοιμάζεται, διεκδίκησης, που θα πολιορκεί ενιαία μεγαλοεργοδοσία, συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων. Ενα κίνημα που με τέτοια συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, θα αγωνίζεται, θα πιέζει και θα αποσπά κατακτήσεις.

Μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις

Εκτιμάμε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το Ασφαλιστικό, ειδικά το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη κάθε μέρας. Το παζάρι για το τι θα χάσουμε, οι συνεχείς οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης πίσω από συνθήματα και προεκλογικές της δεσμεύσεις, που έτσι κι αλλιώς ήταν πίσω από τις λαϊκές ανάγκες, οι νέες προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων, οι εκθέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, οι εξελίξεις γύρω από τη ρευστότητα των Ταμείων με τη λεηλασία των ταμειακών διαθέσιμων, το σπάσιμο ή όχι ομολόγων, η τραγική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση όσον αφορά το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα
Στιγμιότυπο από την ημερίδα
Η πρόταση στην κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, που αναφέρει πως «ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό», πρέπει να σημάνει για τους εργαζόμενους συναγερμό.

Ειδικά όταν η παραπάνω πρόταση, που προετοιμάζει το 3ο μνημόνιο, πλαισιώνεται από την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που αναφέρει πως «χρειάζονται περαιτέρω βήματα, που πρέπει να γίνουν από τα κράτη - μέλη, αν και σε διαφορετικό βαθμό, για την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας, και με τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή συντάξεων με το προσδόκιμο ζωής».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Πως οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, οι μεθοδεύσεις για την πλήρη κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και ο προσανατολισμός στην ιδιωτική ασφάλιση όχι απλά δεν έφυγαν από το προσκήνιο, αλλά παραμένουν σε πρώτο πλάνο.

Αποτελούν διακαή πόθο του κεφαλαίου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η νέα κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις και οι παραχωρήσεις του πρωθυπουργού στη Συνέλευση των βιομηχάνων, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής πλεύσης απέναντι στις διεκδικήσεις και τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Το ΠΑΜΕ πολύ πριν από τις εκλογές προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία πως ενδεχόμενη νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό αποτελεί για τους εργαζόμενους «αιτία πολέμου». Σήμερα, επαναφέρουμε αυτήν την προειδοποίηση καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές και συνταξιουχικές οργανώσεις να κλιμακώσουν τους αγώνες, τώρα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τις παραπάνω δηλώσεις αλλά, κυρίως, σύμφωνα με τη γραμμή πλεύσης που ακολουθείται ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επίκειται νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Η συγκυβέρνηση έχει μπει ήδη σε συζήτηση για την παραπέρα κατακρεούργηση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, στο φόντο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας και έχει ήδη προαναγγείλει «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό το Σεπτέμβρη. Και μόνο η αναφορά στον «κοινωνικό διάλογο», φτάνει και περισσεύει για να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και να ετοιμάζουμε την αγωνιστική απάντησή μας.

Εχουμε διαφορετικές αφετηρίες

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από τη γέννησή του αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εκτιμάμε πως η σημερινή πρόταση του ΠΑΜΕ ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, στην επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο στη σημερινή κατάσταση και να αποσπαστούν ορισμένες κατακτήσεις.

Το ΠΑΜΕ αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Η Κοινωνική Ασφάλιση δε χαρίστηκε, δε δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους, δεν ήταν προϊόν παραχώρησης. Ηταν αποτέλεσμα πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χώρας.

Για τα μονοπώλια, η Ασφάλιση αποτελεί παράγοντα κερδοφορίας τόσο από την πλευρά της μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους όσο και από την πλευρά της εμπορευματοποίησης, της ανάπτυξης και γιγάντωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο συνταξιοδοτικό, στην Υγεία και την Πρόνοια.

Για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, το πρόβλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι οικονομοτεχνικό. Ψάχνουν τη λύση στους αριθμούς, πολλές φορές τους αλλοιώνουν. Οι λύσεις που προτείνουν δεν παίρνουν ως βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις απαιτήσεις των εργοδοτών. Γι' αυτό στέκονται με προκλητική μονομέρεια στα ελλείμματα των Ταμείων, στην κακοδιαχείριση, στη σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, στη συμμετοχή του κράτους, στις εργοδοτικές εισφορές, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γενικότερα για τα λαϊκά στρώματα, το πρόβλημα είναι οι πετσοκομμένες - χαμηλές συντάξεις και οι συνεχόμενες περικοπές, η υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία, οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ζήτημα βαθιά πολιτικό

Με βάση αυτά, για το ΠΑΜΕ, το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολιτικό, αφετηριακά ταξικό καθώς φανερώνονται και σε αυτό το ζήτημα τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η λύση δεν εξαρτάται, δηλαδή, από έναν καλό ή όχι σχεδιασμό στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά, κατά τη γνώμη μας, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων θα βάζει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Παλεύουμε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του σήμερα, συνδέοντας τη συνολική μας πρόταση μαζί με την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Οι καθημερινοί αγώνες συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων, με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην εξουσία, αποδεικνύουν στην πράξη τη σταθερή πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, την πάλη αυτήν την εντάσσουμε στη συνολική πρότασή μας για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος και επομένως πρέπει να είναι και ο μοναδικός αποδέκτης του. Αυτό απαιτεί πλήρη σύγκρουση, δηλαδή ο λαός να έρθει σε αντιπαράθεση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Για εμάς το Ασφαλιστικό πέρα από τη σχετική αυτοτέλειά του ως ζήτημα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι που συνθέτει το παζλ της ενιαίας επίθεσης πάνω στην τιμή της εργατικής δύναμης. Το Ασφαλιστικό, όπως και το εισόδημα, ο χρόνος εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις είναι πλευρές που οξύνουν την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης.

Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσω της μείωσης του λεγόμενου κόστους εργασίας οδήγησε - κυρίως τα προηγούμενα χρόνια - στην άγρια λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων. Ηταν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του επιχειρηματικού κλίματος, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έτσι ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι να βγουν αναίμακτα από την κρίση και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους στην περίοδο της ανάκαμψης.

Γι' αυτό και στο Ασφαλιστικό παίρνονται συνεχώς επιθετικά μέτρα, εκμηδενίζοντας ό,τι έχει απομείνει από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση του καθενός.

Οι εισφορές μας, τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων είναι ο συλλογικός κόπος και ιδρώτας των εργατών, είναι η κλεμμένη υπεραξία μιας ζωής. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως ανταποδοτικά.

Γι' αυτό και η αφετηρία μας είναι διαφορετική και αδιαπραγμάτευτη. Θεωρούμε την ασφάλιση δικαίωμα. Εκτιμάμε παράλληλα πως σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες, λόγω της ασύγκριτα υψηλότερης παραγωγικότητας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, να μειωθούν δραστικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας και να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα.

Και όμως, αντί να συζητάμε αυτά, συζητάμε για το τι μπορούμε να περισώσουμε, βάζοντας αιτήματα κάλυψης των απωλειών που είχαμε. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει την ταξικότητα της σημερινής πολιτικής γραμμής, τα ασφυκτικά όρια του συστήματος, ένα σύστημα επιθετικό ως προς τις λαϊκές ανάγκες, σύστημα που σαπίζει και δείχνει τα δόντια του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «θεσμικές υποχρεώσεις» που θα σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ(2015-01-18 00:00:00.0)
Εγκύκλιοι για όρια ηλικίας και πλασματικά χρόνια(2011-09-30 00:00:00.0)
Μνημόνιο κατάργησης των συντάξεων(2010-05-30 00:00:00.0)
Για τα αποθεματικά των Ταμείων και τα ασφαλιστικά δικαιώματα(2009-12-10 00:00:00.0)
Εξομοιώστε τα όρια, ιδιωτικοποιήστε την Κοινωνική Ασφάλιση(2007-09-14 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν(2006-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ