Φοιτητικοί σύλλογοι, διδάσκοντες, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απορρίπτουν τον νόμο - πλαίσιο. Συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια ενάντια στην ψήφισή του
Αύριο Πέμπτη στην Αθήνα προγραμματίζεται συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, με πορεία προς τη Βουλή. Συλλαλητήρια την ίδια ώρα προγραμματίζονται επίσης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (πλατεία Γεωργίου).
Με στόχο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, εργαζομένων στα ΑΕΙ και διδακτόρων παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.
Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, συλλόγους φοιτητών, πανεπιστημιακούς δασκάλους, εργαζόμενους, ακόμα και από την πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών, σημείωσε παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, Γεωργία Τσαγκάρη. Οπως πρόσθεσε, το χειροκροτεί μόνο ο ΣΕΒ «αφού μετατρέπει πλήρως τα πανεπιστήμια σε μια μεγάλη αγορά εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων, σε ένα σούπερ μάρκετ πτυχίων και τίτλων σπουδών». «Μπορεί η κυβέρνηση να απέκλεισε τη φωνή των φοιτητών από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μπορεί να παρουσιάζει στημένες δημοσκοπήσεις για να μας πείσει ότι η κοινή γνώμη επικροτεί την πολιτική αυτή, μπορεί να επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο με τις σχολές κλειστές, αντιγράφοντας τις τακτικές των πρώην υπουργών Γαβρόγλου και Διαμαντοπούλου, δεν μπορεί όμως να μας φιμώσει», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, τονίζοντας πως θα δοθεί απάντηση μέσα από τα αυριανά συλλαλητήρια.
«Εχοντας ως οδηγό τους αγώνες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία. Από τις μάχες για να γίνουμε "Φοιτητές Ξανά" ανοίγοντας τα κλειστά αμφιθέατρά μας και από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία βγήκαμε πιο δυνατοί. Αποδεικνύεται πως αυτό που μπορεί να μας βγάλει μπροστά είναι να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα λόγια των κυβερνήσεων, να μην τσιμπάμε στα προσχήματα που βάζουν, να μην εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κανέναν επίδοξο κυβερνητικό "σωτήρα" αλλά στον δικό μας αγώνα», τόνισε.
«Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο σύνολό του στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας», υπογράμμισε ο Νίκος Παπαλεξίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ. «Ερχεται να εφαρμοστεί σε ένα πανεπιστήμιο που εδώ και καιρό έχει συρρικνώσει τη δημοκρατική εκπροσώπηση, με τα διοικητικά όργανα σε εκτελεστικό ρόλο "επιχειρηματικών" δραστηριοτήτων και επιτάχυνσης της προσαρμογής στη διαδικασία της Μπολόνια. Διευρύνει τους ταξικούς φραγμούς, διαλύει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των ΑΕΙ, επιταχύνει τη μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών σε συλλογές δεξιοτήτων, υποτάσσει την ίδια την εξέλιξη των επιστημών, της διδασκαλίας και της έρευνας στην επιχειρηματική κερδοφορία», τόνισε ανάμεσα σε άλλα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ και με θέση για μη ψήφιση του νομοσχεδίου, για προκήρυξη απεργίας στις 13 και 14 Ιούλη. Κάλεσε τα μέλη ΔΕΠ σε συμπόρευση με φοιτητές, ερευνητές, διδάσκοντες με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ.
Την αντίθεση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), που προχωρά αύριο Πέμπτη σε 24ωρη απεργία, στο σύνολο και στην ουσία του νομοσχεδίου εξέφρασε η πρόεδρός της, Νίκη Χρονοπούλου. Αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του, στάθηκε στο πώς εκφράζεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας του στη στελέχωση των ιδρυμάτων και τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα τις οποίες επεκτείνει και μονιμοποιεί, ενώ ιδιαίτερα εστίασε στους εργαζόμενους σε καθαριότητα και φύλαξη.
«Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Τους μόνους που ωφελεί είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των πανεπιστημίων», τόνισε μεταξύ άλλων.
Την απόρριψη του νομοσχεδίου και από τους υποψήφιους διδάκτορες του ΕΜΠ μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, Ηλίας Μπιλάλης. «Δεν ανοίγονται "νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ" αλλά κλείνουν εκκρεμότητες που άφησαν προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων των πανεπιστημίων. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος και τους αγώνες των εργαζομένων των ιδρυμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σημείωσε την απουσία από τα εκατοντάδες άρθρα των προβλημάτων των φοιτητών, εργαζομένων, υποψήφιων εργαζομένων, του λαού, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού μας.
Στάθηκε στη θέσπιση βιομηχανικών διδακτορικών, κατά παραγγελία από επιχειρήσεις ή οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, για «να εκμεταλλεύονται σχεδόν δωρεάν τις υποδομές και την περιουσία των πανεπιστημίων καθώς και το πολύ μορφωμένο και εξειδικευμένο δυναμικό τους με αντάλλαγμα, στην καλύτερη περίπτωση, τη χρηματοδότηση κάποιων υποψήφιων διδακτόρων ή την παροχή κάποιων μέσων για την ολοκλήρωση διατριβών», αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε πτυχές του νομοσχεδίου που αφορούν την έρευνα, την υποχρεωτική παροχή διδακτικού έργου από υποψήφιους διδάκτορες χωρίς καμία αναφορά σε αμοιβή ή ανταποδοτική υποτροφία, περαιτέρω ένταση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης όπου θα υπάρχει ένας ανυπολόγιστος αριθμός ερευνητών πολλαπλών ταχυτήτων.