Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2022 - αριθ. φύλλου: 14042

Δυνατό μήνυμα αντεπίθεσης και διεθνιστικής αλληλεγγύης, συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ

Με τη μεγάλη συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Αστορ Γκαρσία, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν.

Ξεχωριστή η παρουσία των αντιπροσώπων των 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών που συμμετείχαν στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ τα κατάφερε ξανά! Η κακοκαιρία που έπληξε και τη Θεσσαλία δεν εμπόδισε το ξεδίπλωμα του πλούσιου προγράμματος στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, αφήνοντας και φέτος πολύτιμη παρακαταθήκη.

RIZOSPASTIS

FRAGKOU STRATOS


ΣΕΛ.  13   -   20

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διέξοδος στα αδιέξοδα

Το τέλειο αδιέξοδο. Αυτό περιγράφουν τα αστικά επιτελεία στο ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, με αφορμή και τη χτεσινή διακοπή λειτουργίας του «Nord Stream». Τα «καλά» και «κακά» σενάρια δίνουν και παίρνουν, κοινή συνισταμένη όμως σε όλες τις εκδοχές που παρουσιάζουν είναι ότι ο λαός θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, θα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός καλείται έτσι τώρα να πληρώσει ένα προς ένα όλα εκείνα τα μέτρα που μέχρι χτες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις τού τα παρουσίαζαν ως «παράγοντες ενεργειακής θωράκισης» και δήθεν μείωσης του ενεργειακού κόστους, υλοποιώντας όλοι μαζί την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Του έλεγαν ότι τα σχέδια για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και ό,τι αυτή περιλαμβάνει θα του διασφάλιζαν φτηνή Ενέργεια. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου το μόνο που μπορεί να «διασφαλίσει» στον λαό είναι... ρεύμα με το δελτίο και λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, ώστε οι ενεργειακοί όμιλοι να έχουν εγγυημένα κέρδη.

Του έλεγαν για τα «καλά» της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, και τώρα τον ενημερώνουν πως στο πλαίσιό της οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταναλώνουν το φυσικό αέριο που εισάγεται για να παράγουν και να εξάγουν ρεύμα εκτός Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος, και μάλιστα υποχρεωτικά, αφού οι εξαγωγές μπορούν να σταματήσουν μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα!

Διαγκωνίζονταν για το ποιος είχε πιο «ολοκληρωμένο» και γρήγορο σχέδιο της περιβόητης «απολιγνιτοποίησης», τα πιο «μεγαλεπήβολα» σχέδια για τη μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ. Εστειλαν τον σχετικό λογαριασμό στον λαό, με τις χιλιάδες απολύσεις στους λιγνίτες, με τα δισ. που πλήρωσε μέσα από «πράσινα» χαράτσια για να έχουν εγγυημένα κέρδη οι όμιλοι των ΑΠΕ. Τώρα ζητάνε από τον λαό να πληρώσει ξανά από την άλλη τσέπη για να επανέλθουν οι λιγνίτες, ενώ «ανακάλυψαν» ότι μόνες τους οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες. Ακόμα και το φυσικό αέριο - που οι ίδιοι αναγόρευσαν σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» - δεν υπάρχει σε επάρκεια, αφού το κυνήγι του κέρδους καθιστά ασύμφορη ακόμα και τη δημιουργία στοιχειωδών αποθεμάτων.

Του έλεγαν ότι οι ενεργειακές διασυνδέσεις είναι «παράγοντας σταθερότητας» και «ασφάλειας» και τώρα, που αποδεικνύεται ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι μαγνήτης ανταγωνισμών και τεράστιων κινδύνων, του λένε ότι πρέπει να βάλει ξανά πλάτη, με νέες θυσίες, προκειμένου να κερδίσουν οι «δικοί του» ιμπεριαλιστές την κούρσα.

Ακόμα κι αν υπάρξει κάποιος προσωρινός συμβιβασμός στο εσωτερικό της ΕΕ, τα πακέτα των δισ. για την Ενέργεια που ζητάνε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καλύψουν τις ανάγκες του λαού - αφού έτσι κι αλλιώς προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους - αλλά αντίθετα θα γίνουν και νέα κρατικά χρέη που θα φορτωθούν ξανά στις πλάτες του.

Την ώρα που όλοι αυτοί προσπαθούν με «τρικ» και «αντιπερισπασμούς» να κρύψουν την αιτία για την ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει, αυτή είναι σήμερα πιο φανερή από ποτέ: Είναι η Ενέργεια - εμπόρευμα, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, το βασικό εμπόδιο ανάμεσα στις ανάγκες του λαού για φτηνό ρεύμα και στις σημερινές μεγάλες δυνατότητες για την ικανοποίησή τους.

Εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύσει και η λαϊκή πάλη σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που μόνο αυτό με τις θέσεις και τις προτάσεις του δίνει απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα: Εχει ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων. Σχέδιο που βγάζει τον ίδιο τον λαό και τις ανάγκες του στο προσκήνιο, με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια. Είναι το «καλό» σενάριο, που μόνο ο λαός μπορεί να το γράψει, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελεύθερες παραλίες για όλους! Ο τουρισμός και η αναψυχή είναι λαϊκό δικαίωμα

Πλατιά εξόρμηση στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής


ΣΕΛ.  8


ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Συλλαλητήρια την Πέμπτη ενάντια στην ψήφισή του

Στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι και μέλη ΔΕΠ. Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα


ΣΕΛ.  9
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Καβγάς για το ποιος εγγυάται την αντιλαϊκή «σταθερότητα»

ΚΚΕ: Το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι τον λαό στο περιθώριο


ΣΕΛ.  4
Απεργούν αύριο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αθήνα για τη ΣΣΕ

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία της 6ήμερης εργασίας στον Επισιτισμό


ΣΕΛ.  21
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Φτάνει πια με το συνεχιζόμενο έγκλημα!

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 3.30 μ.μ., στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


ΣΕΛ.  28
ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Αποφασιστική απάντηση στην έκρηξη της ακρίβειας και στην εξαθλίωση

Αμέριστη αλληλεγγύη από το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  27

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ