Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στόχος η δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε δίωξη σε βάρος των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι η δίωξη - την οποία καταδικάζουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς των Χανίων και η οποία ξεκίνησε με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης - «συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου». «Πρόκειται για σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές, καθώς και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεστε για την επίλυσή τους, αλλά τα διογκώνετε με την πολιτική σας», πρόσθεσε.

Απαντώντας, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «φερόμενη δράση» και επικαλέστηκε σχετική ανακοίνωση της Κοσμητείας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. «Μας κατηγορείτε που δεν αφήνουμε τα πανεπιστήμιά μας να σύρονται στην ανομία από μειοψηφίες, που προσπαθούμε για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο, υγιέστερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ισάξιο των διεθνών προτύπων και αντάξιο των νέων μας. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα!», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως, επιστρατεύοντας χιλιοπαιγμένα υποκριτικά διλήμματα για να περάσει την πολιτική της.

Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι «το να μη συμφωνεί κανείς πολλές φορές με μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα να παλεύει και να αγωνίζεται κάποιος για τα δικαιώματά του, όταν η κυβέρνηση και η κρατική εξουσία προσπαθούν να ποινικοποιήσουν αυτούς τους αγώνες. Εσείς εδώ θέτετε εν αμφιβόλω το δικαίωμα στη διεκδίκηση».

Θύμισε επίσης ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης θεωρεί πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και, με την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, η Πρυτανεία υποστηρίζει πως θα πρέπει να αναπτύσσονται ο πολιτικός λόγος και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες χωρίς τον φόβο πειθαρχικών διώξεων ή αποκλεισμών, ενώ σε ανακοίνωσή τους 35 μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος κάνουν λόγο για δυσανάλογη κλιμάκωση ενδοπανεπιστημιακού ζητήματος.

«Επιδεικνύετε περίσσεια σπουδή για το πώς θα οργανώσετε την καταστολή στα πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή φέρνετε ένα νομοσχέδιο με δεκάδες άρθρα με τα οποία εγκαινιάζετε τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων σαν ανώνυμες εταιρείες, και ούτε μια λέξη για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, για τη φοιτητική μέριμνα, για τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια ώστε να μπορέσει να σπουδάσει το παιδί της», πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ, η κοινωνία, η πανεπιστημιακή κοινότητα απαιτούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη Επίκαιρη Ερώτηση είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ